E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
EYT çıkacak mı sorusu gündemden düşmüyor. Meclisin açılması ile Emeklilikte yaşa takılanların sorunlarını çözecek kararların alınmasını bekleyen vatandaşlar EYT'de son durumu merak ediyor. Geçtiğimiz günlerde EYT ile ilgili sorularını yanıtlayan Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman, konuyla ilgili gelişmelerin, “maç sırasında kural değiştirilmesini” andırdığına işaret ederek, TBMM´ye sunulan yasa teklifleri incelendiğinde üç farklı yöntemin belirginleştiğini belirtti. TBMM’ye sunulan yasa teklifleri incelendiğinde üç farklı yöntemin belirginleştiğini belirten Duman hangi teklif yasalaşırsa, kimleri ne şekilde etkileyeceğini de açıkladı.
EYT İÇİN BİRİNCİ YÖNTEM
“Birinci yönteme göre; kadın için 50, erkek için 55 yaşını doldurmuş ve en az 3,600 gün hizmeti bulunan çalışanları dikkate almaktadır. Şayet bu teklif 2019 yılı içinde kabul edilirse, 1969 yılı ve öncesinde doğan 3,600 günlük (10 yıl) hizmeti bulunan kadınlar ile 1964 yılı ve öncesinde doğmuş ve yine 3,600 gün hizmeti olan erkek çalışanları kapsamış olacak. Buna göre, SGK ilk giriş tarihleri 08.09.1999 ve öncesinde olsa dahi bu tarihlerden sonra doğanlar faydalanamamış olacaktır.
EYT İÇİN İKİNCİ YÖNTEM
“İkinci yönteme göre ise, yaş haddi dışında kalan ancak diğer şartları yerine getirmiş çalışanların emeklilik koşulları şöyle olacak. 4447 sayılı yasaya göre emekli olabilmek için üç temel kural var;
“- Çalışma Hizmetini tamamlamış olmak. Yani, SSK´da 5,000 gün ile 5,975 gün arası ilk girişe göre belirleniyor, Bağ Kur ve Emekli Sandığı´nda ise kadın çalışanlar için 7,200, erkek çalışanlar için 9,000 gün.
“- Çalışma Süresini tamamlamış olmak, yani ilk giriş tarihinin üzerinden kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yılın geçmiş olması.
“- Yaş Haddini tamamlamış olmak yani kadınlarda 40-58 yaş, erkeklerde ise 44-60 yaş arasında bulunmak.
“Bu 3 şartı yerine getiren emekli olabiliyor. 2019 yılında bu teklif kabul edilirse, yaş haddi hariç dediği için diğer 2 şartı yerine getirmek açısından bakıldığında SSK için 5975 güne kadar hizmetin dolmuş olması, Bağ Kur ve Emekli Sandığı için ise kadınlarda 7,200 günün erkeklerde ise 9,000 günlük hizmetin tamamlanmış olması gerekecek. Ancak erkek çalışanlardan 1994 yılından sonra ilk defa çalışmaya başlayanlar çalışma süresi açısından faydalanamamış olacaktır.
EYT İÇİN ÜÇÜNCÜ YÖNTEM
“Üçüncü yöntemin tercih edilip, yasalaşması halinde ise; 08.09.1999 ve öncesinde ilk kez SGK kapsamında çalışmaya başlayan herkesin kadın ya da erkek çalışan ayrımı yapılmadan 5,000 günlük hizmet ile emekli olması gerçekleşebilecek, böylelikle EYT kabul edilen herkesi kapsamış olacaktır. Fakat tekliflerin geçerlilik süresi incelendiğinde üç ay ya da atı ay yürürlükte kalmasının öngörüldüğü dikkat çekiyor. Oysa bu teklif kabul edilir ve yöntem benimsenirse, 4,447 sayılı yasaya göre hak kaybına uğramış herkesin yasadan faydalanabilmesi için kanunun 25 yıl Çalışma Süresi açısından 08.09.2024 tarihine kadar geçerli olması gerekecektir.”
EYT ‘NİN DEVLETE MALİYETİ ASLINDA NE KADAR OLACAK?
Sözcü’ye konuşan, Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, “Yasa çıksa da 4 milyona yakın EYT'linin tamamı emekli olamayacak.700 bini kadarı emekli olabilecek” dedi. “Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, “Emeklilikte yaşa takılanların yıllık maliyetinin 26 Milyar olduğu söyleniyor. Bize göre ise maliyeti 8-10 milyar civarındadır. Dışişleri Bakanı Türkiye’nin yurtdışına 8 Milyar dolar insani yardım yaptığımızı söylüyor. Hatta Amerika bizim kadar olamıyor, Amerika dahi 6-7 milyar insani yardımda bulunuyor diyor. Biz insani yardım olarak diğer dünya ülkelerine 8 milyar dolar yani yaklaşık 45 milyar TL ödeme yapıyoruz ancak, kendi vatandaşımız yasal haklarını istediklerinde kusura bakma sana verecek paramız yok diyoruz” dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Genel olarak kadın erkek 55 yaş 7 bin gün sigortalılık şartı yapsınlar
Ben işe başladım 1998 yılında o günkü devlet bana 5500 gün çalış emeklisin dedi yıllar geçti işten çıktım kendi sigortamı yatırdım tam 19 yıl şimdi aynı devlet bana 15500 gün yatırırsan emeklisin diyor hakkı yenen kim soruyorum size çalışcak dermanım sigorta ödüycek gücüm kalmadı bana ben işe başladığımda sözü tutan devletimi istiyorum erken emekliliğe bende karşıyım ama bana devletim işe girdiğimdeki sözü tutmasını bana verdiği hakkıkımı istiyorum
Koltuk uğruna neler yapılmadıki
E 1999 dan sonra işe girenler ne olacak sayet boyle bir yasa cikacaksa suan 2019 da işe baslayanlarida kapsayacak sekilde oldu
Emekki olsan nolcak 1100 lira maaş alcan
vatandaşa gelince para yok futbol külüplerine verdikleri krediyi açıklasınlar bu krediler kaç tanesi geri gelecek kulüpler hepsi batmış bol keseden para dagıtılar vatandaşa gelince para verecek maaş yok vatandaş arın terinin karşılığını istiyor
Adamlar kendilerini yok etme pahasına kanun çıkarmışlar, sakın sizde 300-500 bin oy alacağım diye çoluk çocuğumuzun geleceği ile oynamayın sakın sisteme yeni emekliler dahil etmeyin
Sonuç ne ,boşu boşuna evelemeye gevelemeye gerek yok. Eyt çıkacakmı, çıkmayacakmı istenen cevap bu.
Hakkımızı verin
Yaşar okuyan...Bu yasayı depremden sonra çıkartıp.... Vatandaşı ikinci kez gömmüş....vekiller kendine gelince kıyak emeklilik... Bize gelince... Mezarda...
08.09.1999 tarihi değişsin
Askerlerimiz EYP yüzünden şehit oluyorken bu teklif derhal iptal edilmelidir. Kahrolsun EYP.
1999 yılı öncesi işe girenlerden 7.000 gün prim ödeyenleri bekletip, 3.600 gün prim ödeyenleri mi emekli edecekler? Mağduriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan bu düzenleme bu kadar gaddar olabilir mi? Birinci seçenek şu anda yürürlükte olan uygulamadan daha ağır mağduriyetler yaratır.
Yine bir magduriyet yasatacaklar gibi duruyor. Ilk iki maddeye bakinca 99 oncesi olanlari yine magdur etmis olacaklar. Bence daha adilane bi cozum uzerinde calisilmali. Devlette calisanda mutlu olmali. Ilk olarak prim gunu 7-9 bin arasi olanlari hic dusunmeden emekli etmeliler sonrada giris yilina gore daha adil bi emeklilik yasi araligi belirlemeliler.
3 ncü yöntem en mantıklı ve en adil olanı gibi görünüyor. 1999 öncesi giren herkesi kapsıyor ve herkes için çözüm olmuş oluyor bence. Tamamen çözülmüş olur ve bir daha gündeme gelmez hem bu konu. Kökten çözülmüş olur
Yaranamazsın ne yapsan yaranamazsın köprü cezaları otoyol cezaları iptal edildi kaybeden akp oldu. Biz bu eyt olayını chp yönetiminde görmek isteriz akp den değil
müstahak olanlar cedadan kurtuldu
Erkrn secim yapin ozaman hemen hic durmayin. Tum odenmemis haklarimin hakedis basladigi gunden itibaren geriyr donuk yasal faizi ile toplu odenmesini bekliyorum. Yasalari geriye dogru degistiremezsiniz. O zaman 2002 den beri tum yasalari da iptal edelim.
Allahım inşallah kısa zamanda meclis gündemine alınır. Artık dayanacak ekonomik gücümüz kalmadı. 2 aydır evin faturalarını ödeyemedik. Haberde okudum 8 milyar dolar dışarıya yardım yapmışız. EYT liler yardım değil sadece haklarını istiyor. Yabancıya verilen paraların bir kısmı ile lütfen kendi insanımızın hakkını verelim.
cevabını 2023 de tek yürek vereceğiz ya 1998 leri kapsar yada elveda akp geli gelenle masaya oturcaz
Şu arkadaşın feryadını gören tuzu kurular acaba gece rahat uyuyabiliyor mu? Belki sayıları 100 binlerce olan garibanlar inliyor! Bu vebal sorumlulara yeter!
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:21)