E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Borsa İstanbul son dokuz aydaki yükselişin ardından, eylül ayında aylık bazda ilk ekside kapanışını gerçekleştirdi. Ay içinde en yüksek 110.439’u gören BİST-100 Endeksi, 100.987’ye kadar geriledikten sonra ayı 102.907’den tamamladı. Fed başta olmak üzere merkez bankaları, jeopolitik ve siyasi gelişmeler paralelinde sert dalgalanmalar yaşanırken, bu konuların geride kaldığını söylemek çok mümkün değil. Fed ve Avrupa Merkez Bankası bu ay da alacakları kararlar ve verecekleri mesajlar ile gündemde olmaya devam edecekler. Diğer taraftan son günlerde Kuzey Kore gerginliği azalmış gibi görünse de her en yeni bir sürprizle karşılaşılma ihtimali oldukça yüksek. Diğer taraftan Trump’ın geçtiğimiz hafta taslağını duyurduğu vergi reformunun kaderi bir kez daha doların ve dolayısıyla diğer piyasaların dalgalanmasına neden olabilir. Küreseldeki bu gelişmeler ile birlikte içeride geçtiğimiz ay beklentileri aşan enflasyonda eylül ayı gerçekleşmeleri ve çok daha önemlisi Irak’ın kuzeyi ve Suriye’deki gelişmeler yakından takip ediliyor olacak.
IRAK VE VERİLER ÖN PLANA ÇIKTI
Geçtiğimiz hafta yurtiçi piyasalar tarafından takip edilen en önemli gelişme hiç şüphesiz ki Irak’ta yaşanan gelişmelerdi. Hafta başında gerçekleştirilen bağımsızlık referandumu ve ardından açıklanan yaptırımlar ön plana çıktı. Referandum geride kalmış olsa da bölgedeki riskler artarak devam ediyor. Özellikle Irak merkezi hükümetinin sınır kapıları ve uluslararası havaalanları için müdahil olabileceği beklentisi bölgede çatışma riskini artıran unsurlar. Referandum sürecinde ve sonrasında önemli bir askeri gerginlik yaşanmamış olması piyasalardaki stresi bir miktar azaltmış olsa da piyasaların hala tedirgin bir bekleyiş içinde olduğunu söylemek mümkün. Bölgedeki en ufak bir hareketliliğin gerek Borsa İstanbul’da gerekse TL’nin değeri üzerinde sert etkileri olabileceği göz önünde bulundurulmaya devam edilmeli. Bölgede referanduma net şekilde karşı çıkan Türkiye, İran, Irak ve Suriye merkezi hükümetlerinin, ekonomik bazı tedbirler dışında henüz net bir reaksiyonu görülmüş değil.
VERGİLER DALGALANMAYA NEDEN OLDU
Hafta içinde Orta Vadeli Program’ın (OVP) açıklaması beklenirken, sürprizi Maliye Bakanlığı gerçekleştirdi. Gelecek yıla yönelik birçok kalemde vergi artışına gidilmesinin planlandığının açıklanması, Borsa İstanbul’da sektörel bazda hareketliliğe neden oldu. Özellikle finansal kuramlara getirilen ilave 2 puanlık kurumlar vergisi bankacılık endeksinin sert bir şekilde gerilemesine yol açtı. Kararın açıklandığı gün BIST Bankacılık Endeksi günü yüzde 5’e yakın bir kayıpla tamamladı.
Planlanan ek verileri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz. Alman kararlar içinde en büyük etkinin bankacılık endeksi üzerinde görüldüğünü söylemek mümkün. Sektörün karını yaklaşık yüzde 2.5 civarında azaltıcı yönde etki yapması beklense de, bankacılık kesiminin kredi maliyetlerindeki artışlarla bu kaybın bir kısmını telafi edebileceği beklentisi de hakim. Bu nedenle kararın ilk etkisi negatif olmakla birlikte sektör ve endeks üzerindeki negatif etkisinin kalıcı hale gelmesini beklemiyoruz.
*Finans kuruluşlarının kurumlar vergisi oranı 2 puan artırılarak yüzde 20’den yüzde 22’ye revize edilecek.
*Dağıtılmayan kurum karlarına, bu karları üzerinden yüzde 1 vergi getiriliyor. Sermayeye eklenen kar payları hariç, dağıtılmayan karlardan yüzde 1 oranında gelir vergisi stopajı yapılması öngörülüyor
*Kuramların gayrimenkul satış kazançlarında uygulanan yüzde 75 kazanç istisnası oranı yüzde 50’ye düşürülüyor.
*Gelir vergisi tarifesinde ücret değişikliği 2018’den itibaren geçerli olmak üzere; gelir vergisi tarifesinde üçüncü dilimdeki yüzde 27 olan oran yüzde 30’a çıkarılıyor.
*Binek otomobillerin motorlu taşı vergilerinde yüzde 40 artış gerçekleştirilecek. 2018 yılından sonra tescil edilecek binek otomobillerin motorlu taşıtlar vergisinin hesabında aracın motor silindir hacmi yanında değeri de dikkate alınmaya başlanıyor.
*Şans oyunları ve çekilişlerden elde edilen kazançlardaki vergi oram yüzde 10’dan yüzde 20’ye yükseltilecek.
*Makaron denilen sigara kâğıtlarından ÖTV alımı başlayacak.
*Kola üzerinden yüzde 25 oranında alman özel tüketim vergisi yılbaşından itibaren meyveli gazozlar ile enerji içeceklerinden de alınmaya başlanacak.
FED VE ECB YAKIN TAKİPTE
Ekim ayında bilanço küçültme operasyonunu başlatacağını açıklayan Fed ve ekim ayı toplantısında para politikasındaki birçok konunun gözden geçirileceğini açıklayan Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) gelecek her açıklama dikkatle takip ediliyor. Fed’in bilanço küçültme ve aralık ayında bir faiz artışı daha yapma mesajına çok fazla vermeyen piyasalarda Almanya seçimlerinin ardından üçlü koalisyon kurulma ihtimalinin ortaya çıkmış olmasının getirdiği negatiflikler fiyatlandı. Bu ay öncelikle 26 Ekim’de ECB’nin ayın son günüde gelecek ayın ilk gününe de sarkacak olan Fed’in para politikası toplantıları gerçekleşecek. Şu ana kadar verilen sıkılaşma mesajlarının gelişmekte olan ülkeler üzerinde sistematik bir olumsuzluk oluşturduğunu söylemek oldukça zor. Yılın son bölümünde bu iki merkez bankasının atacağı adımların netleşmesi, Kanada ve İngiltere merkez bankalarının da sıkılaşma yolundaki adımlarını sürdürmesi küresel ölçüde hisse senetlerini baskılayabilir. Geçtiğimiz ay oldukça sınırlı bir şekilde etkilenen gelişmekte olan ülkelerdeki negatif baskı bu ay da devam edebilir.
TRUMP BÜYÜK SINAVA HAZIRLANIYOR
ABD Başkanı Donald Trump’tan uzun süredir beklenen vergi reformu teklifinin ana hatları açıklandı. Trump’ın seçim kampanyasının önemli vaatlerinden olan ve ülkedeki kuramlarla vatandaşlara vergi indirimi sağlayacak vergi reformu tasarısının önemli ayrıntıları, Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan tarafından paylaşıldı. Tasarıyla ülkede kurumlar vergisi oranının yüzde 35’ten yüzde 20’ye indirilmesinin, gelir vergisi alanında da vergi dilimi sayısının yediden üçe düşürülmesinin planlandığı açıklandı. Trump’ın Başkanlık koltuğuna oturduğu günden bu yana önemli konularda karar almakta zorlandığı, aldığı kararları da büyük çoğunlukla meclisten geçiremediği biliniyor. Bu nedenle hazırlanan tasarının Senato ve Temsilciler Meclisi’ndeki kaderi bilinmiyor. ABD siyaseti ve ekonomisi için bu tasarının sonucunun yılın geri kalanını şekillendirmede önemli etkileri olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle tasarıya destek ve muhalefet açıklamalarının piyasalarda sert hareketlere neden olabileceğini değerlendiriyoruz.
ÖZETLE...
Küreselde ve yerelde en başta da saydığımız üzere birçok risk başlığı geride kalmış gibi görünse de, bu konuların bu aya yansımaları devam ediyor. Irak’taki referanduma yönelik tepkiler ve yaptırımlar, Almanya’da hükümet kurma sürecinin getireceği belirsizlikler, Suriye’de İdlib’e yönelik planlanan operasyon, Kuzey Kore’nin her an yeni bir füze denemesi yapabileceğine yönelik endişeler jeopolitik tarafta ön plana çıkarken, merkez bankalarının gitgide şahinleşen söylemleri de ekonomik riskler altında izlenmeye devam ediliyor. Bu nedenle geçtiğimiz ay olduğu gibi ekim ayında da piyasaları zorlu bir yolculuk bekliyor. (Üzeyir Doğan/Para Dergisi)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:52)