E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEylül sancısı ertelendi mi?---

Eylül sancısı ertelendi mi?

Eylül sancısı ertelendi mi?
03 Eylül 2013 - 07:06 borsagundem.com

Piyasalar son derece kritik bir ay olarak görülen eylüle olumlu bir atmosferde girdi

Geçtiğimiz haftaya damgasını vuran “Suriye’ye müdahale” gündemi, başta müdahale için adı geçen ülkeler ABD, Fransa ve İngiltere olmak üzere dünya borsalarında büyük düşüşe yol açmıştı.
Hürriyet'in haberine göre, haftasonu ABD Başkanı Barack Obama’nın müdahale için kararını verdiğini ancak müdahale öncesinde konuyu ABD Kongresi’ne götüreceğini açıklamasıyla piyasalarda dolar ve petrol kaynaklı baskı azalmaya başladı. Obama’nın Kongre hamlesiyle bu hafta beklenen Suriye müdahalesinin gecikeceği anlaşılınca borsalar toparlandı, petrol fiyatları düştü, dolar rekor kırdığı para birimlerine karşı geri çekildi. Dün uluslararası borsaların da çıkışa geçmesiyle rüzgarı arkasına alan Borsa İstanbul günlük en çok yükselen borsalardan biri oldu. Gün boyu geçtiğimiz hafta kapanışından yüzde 2’nin üzerinde kazançla seyreden borsa günü yüzde 3,24 primle 68 bin 545 puandan kapayarak ‘Suriye gerginliği’ kayıplarını büyük ölçüde toparladı.
DOLAR PETROLLE BİRLİKTE DÜŞTÜ
Öte yandan yeni ayın ilk günü Merkez Bankası’nın dolar kuruna karşı alacağı sürpriz önlemler açısından da bekleniyordu. Ancak uluslararası piyasalarda Suriye gerginliğinin hafiflemesiyle Brent petrolün 117 dolardan 113 dolara düşmesi dolarda da rahatlık sağladı. Geçtiğimiz hafta 2.07 TL ile tarihi rekorunu kıran dolar Merkez Bankası’nın sürprizleri devreye girmeden 2.01 TL’ye kadar düştü. Geçtiğimiz hafta dünü istisnai gün ilan eden Merkez Bankası 100 milyon dolarlık döviz satım ihalesine gerek duydu ve sürpriz silahlarını önümüzdeki günlere sakladı.  Bu ihaleye 135 milyon dolarlık teklif gelirken Merkez Bankası bugün için de 100 milyon dolarlık döviz ihalesi açtı.
TELAFİ SÜRECİ UZAYABİLİR
Dolar karşısında geçtiğimiz hafta büyük düşüş yaşayan Hindistan’dan dolara karşı gelişmekte olan ülkelerin ortak müdahalesi önerisi gelmişti. Ancak Brezilya böyle bir ortak müdahale mekanizması içinde yer almayacağını duyurdu. Yine de bu açıklamanın piyasadaki oynaklığın azalmasında yardımcı olduğunu belirten Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı  “Bizim Merkez Bankamız’ın da kur oynaklığına karşı yeni döviz müdahalesine yönelik açıklamaları bekleniyor. Yeni enstrüman ya da enstrümanlara karşı altyapının hazır olduğunu biliyoruz. Yeni aracın belirlilik kazanmasına ilişkin açıklamaların, kurdaki değer kaybının telafi sürecinin kalıcı olmasını sağlayacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.
Altın 1350 dolar seviyesine inebilir
Geçtiğimiz hafta uluslararası piyasalarda ons başına 1430 dolara kadar çıkan altında da geri çekilme yaşandı. Haftaya 1400 doların altında giren altın dün piyasalar kapanırken 1392 dolara kadar düştü. İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan yine de altında Suriye öncesi yukarı yönlü baskı olduğunu hatırlatırken “Altın 1350 seviyesine kadar çekilebilir. Ancak bu seviye kırılmadığı takdirde 1420’leri de aşacak ve 1550ye kadar sürecek bir hareket bekliyorum” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)