E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Tüketici fiyatları, 2022 Eylül ayında aylık bazda yüzde 3,08 arttı. 2022 Ağustos ayında yüzde 80,21 olan yıllık enflasyon 2022 Eylül ayında yüzde 83,45'e yükseldi. Üretici fiyatları ise aylık bazda yüzde 4,,78 artarken, yıllık Yİ-ÜFE yüzde 151,50 olarak gerçekleşti. Böylece enflasyon Temmuz 1998 sonrasındaki 24 yılın zirvesi oldu.
Tüketici fiyatları endeksindeki (TÜFE) değişim bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 52,40 ve on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 59,91 olarak gerçekleşti.
Aylık en yüksek artış konutta
Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 30,76 ile haberleşme oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 117,66 ile ulaştırma oldu.
Ana harcama grupları itibarıyla eylülde bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 0,04 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. Buna karşılık, 2022 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,99 ile konut oldu.
144 temel başlıktan 124'ünde artış gerçekleşti
Eylülde endekste kapsanan 144 temel başlıktan 18 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 2 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 124 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, eylülde bir önceki aya göre yüzde 2,74, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 45,84, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 74,63 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 51,92 olarak gerçekleşti.
İstanbul enflasyonu yüzde 100'ü aştı
İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul’da eylülde aylık enflasyonu yüzde 6,06, yıllık enflasyonu yüzde 107,42 olarak açıklamıştı. Reuters anketinde eylülde aylık enflasyonun yüzde 3,8, yıllık enflasyonun yüzde 84,63 olması bekleniyordu. AA anketinde ise ortalama enflasyon beklentisi aylıkta yüzde 3,53, yıllıkta yüzde 84,26 olmuştu.
ENAG'a göre enflasyon yüzde 186,27
Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup), tüketici fiyatlarının eylülde bir önceki aya göre yüzde 5,30, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 186,27 arttığını açıkladı.
2022 Eylül ayında İstanbul’da; perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 6,06, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 107,42 artmıştı.
Üretici enflasyonu zirvede
Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taşocakçılığında yüzde 164,59, imalatta yüzde 127,69, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 416,58 ve su temininde yüzde 107,84 artış olarak gerçekleşti.
Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taşocakçılığında yüzde 4,09, imalatta yüzde 2,65, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 16,76 ve su temininde yüzde 12,87 artış olarak gerçekleşti.
Enerjide büyük artış
Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara malında yüzde 129,59, dayanıklı tüketim malında yüzde 100,36, dayanıksız tüketim malında yüzde 130,54, enerjide yüzde 347,35 ve sermaye malında yüzde 97,29 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara malında yüzde 2,35, dayanıklı tüketim malında yüzde 3,16, dayanıksız tüketim malında yüzde 3,86, enerjide yüzde 12,95 ve sermaye malında yüzde 2,37 artış olarak gerçekleşti.
Alt sektörlerde değişimler
Yıllık en düşük artış; yüzde 70,44 ile diğer ulaşım araçları, yüzde 72,40 ile giyim eşyası, yüzde 80,51 ile temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları alt sektörlerinde gerçekleşti. Buna karşılık elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme yüzde 416,58, ham petrol ve doğal gaz yüzde 245,70, kok ve rafine petrol ürünleri yüzde 213,90 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Aylık en yüksek azalış; yüzde 3,01 ile ham petrol ve doğal gaz, yüzde 2,83 ile kok ve rafine petrol ürünleri, yüzde 2,51 ile metal cevherleri alt sektörlerinde gerçekleşti. Buna karşılık elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme yüzde 16,76, su ve suyun arıtılması ve dağıtılması yüzde 12,87, giyim eşyası yüzde 12,02 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
İmalat sektöründe ivme kaybı sürüyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
evine 1 kg peyniri eskiden ne kadar alabiliyorsun ? şimdi ne kadar alıyorsun... 1kg kıyme ne kadar alıyordun? şimdi ne kadar alabiliyon ? ... vb. vb. kimseye akıl verecek hal yok. Herkes çocuna süt alıp kaymaklı yoğurt yiyebiliyorsa sorun yok. 1 kg kestane ne zaman aldın evine ?.. 1 k g muz... 1 kg kaymaklı yoğurt... 1 kg baklava ? Alamayanlarda yaa neden BEN alamıyoruz desin ? demekki çalışmıyorsun. Tembelsin mesayi ypamıyorsun para kazanmıyorsun. ev alamıyorsun , otomobil almıyorsun. yahu çalışan adam ekmek mi alır yer sadece :D Karar seni bana göre hava hoş
Su yalakalar nerede gelipte yalan deseler,
Başkanlık gelince ülke uçacaktı enflasyon dolar uçtu ülke 25 yıl geri gitti. Yazıklar olsun.
Bunlarda daha faiz indirsinler. Enflasyon yüzde 90 faiz yünde 12 tövbe tövbe. Faiz sebep diye yüzde 19 faiz varken enflasyon yüzde 20 deyken faizi düşürüp enflasyonu uçurup ben ekonomistim diyorlar.
Cengiz elmas, kur korumalıya yüzde 60 hazineden verilen para faiz değilmi,üstelik hem kul hakkı,hem katmerli faiz,bunları nasıl görmüyorsun...
faizi düşürüyor ama dolara geç ben sana doların yükselişi kadar faiz veririm demek istiyor. lirada kalmak haram oldu. parayı sürekli harcaman gerekiyor. harcadıkçada fiyatlar artıyor.
faiz ülkeye bir şey kazandırmaz çok şey kaybettirir. döviz yükseliyor enflasyonda öyle ama büyümede devam ediyor işsizlik artmıyor işletmeler kapanmıyor alınan kararlar uygulanan politikalar doğru ülkemiz gerçekleriyle örtüşüyor.
Ağlanacak halimize gülüyoruz
Tüikle böyle. Gerçek rakamlar nasıldır Allah bilir.
Uçeyahhh
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:50)