E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Eylül ayı Wall Street borsalarının mevsimsel açıdan en zayıf dönemi olarak bilinir. Ancak Barron’s yazarı Mark Hulbert eylülün aynı zamanda altın için en iyi takvim dönemi olduğuna dikkat çekiyor.
Bireysel altın ticareti ABD vatandaşları için 31 Aralık 1974’ten itibaren yasal hale geldi. Hulbert bu tarihten itibaren altının ABD Doları’na karşı eylül ayında ortalama %1,8 getiri sağladığını belirtiyor. Değerli liman varlığının diğer 11 aydaki ortalama getirisi ise sadece %0,4 seviyesinde.
Borsa yazarı tarihsel istatistiklere bakarak borsaların eylül ayındaki zayıf performansının altını çizdi: Zira Amerikan hisse senetleri için bakıldığında ise bu durumun tam tersi bir tablo görülüyor Dow Jones Endeksi 1975’ten itibaren ortalama %1 düşüş gösterirken diğer 11 ayda ortalama %1 getiri sağladığı görülüyor.
Bununla birlikte Dow Jones’un tarihinin 1975’den çok daha eski olduğu da biliniyor. Endeksin eylül ayındaki zayıf performansı da aynı zayıflığı gösterir nitelikte. Dow Jones Endeksi’nin ilk oluşturulduğu 1896’dan bu yana eylül ayında endeksin kaydettiği ortama kayıp %1,1. Endeks aynı tarih aralığındaki diğer 11 ayda ise ortalama %0,8 yükselmiş.
Borsaların eylül ayındaki kasvetli performansı dikkat çekici bir tutarlılık gösteriyor. Endeks 1900’ler hariç olmak üzere her 10 yıllık aralıkta diğer 11 aya göre ortalamanın altında getiri sağlıyor.
Hulbert, Dow Jones Endeksi’nin eylül ve diğer 11 ay arasındaki getiri farkının %95 güven seviyesinde olduğunun altını çizdi. Söz konusu güven seviyesi, borsa yazarına göre, istatistikçilerin bir modelin doğruluğunu hesaplamak için kullanacağı kadar yüksek.
Altının eylül ayı performansı ise görece daha az tutarlılık gösteriyor. On yıl öncesine kadar eylül altın için takvim yılının en iyi ayıydı. Daha sonrasında ise altının eylül ayında yılın en kötü performansını gösterdiği dahi görüldü. Bu tutarsızlık altın getirilerinin eylül ayında ralli yapma istatistiğini yok etmese de verilerin gücünü zayıflattı. 1975’ten bu yana ABD piyasalarında işlem gördüğü tüm dönemlerde altın %90’lık güven seviyesiyle eylül ayında diğer 11 aya göre daha iyi performans gösterdi.
Hisse senetleri eylül ayında neden zayıflıyor?
Hulbert istatistiksel verilerin mevsimsel gücüne bakılmaksızın öncelikle makul bir teorik açıklaması yapılması gerektiğini aksi takdirde sadece verilere bakarak yatırım yapılmasının akılcı olmayacağını belirtiyor.
Borsa yazarı uzun yıllardır böyle bir durum olmadığı konusunda ısrar ettiğini belirtiyor. Ancak Journal of Financial and Quantitive Analysis’de yayınlanan son bir rapor Hulbert’in fikrini değiştirmiş. “Mevsimsel Varlık Tahsisi: Yatırım Fonu Akışları Üzerinden Kanıtlar” başlıklı makalede Kanada merkezli York Üniversitesi’nden Mark Kamstra, Toronto Üniversitesi’nden Lisa Kramer, British Columbia Üniversitesinden Maurice Levi ve Maryland Üniversitesi’nden Russ Warmers borsalardaki mevsimsel değişimi akademik açıdan değerlendiriyor. Raporda eylül ayında borsalarda görülen zayıf performansın mevsimsel duygulanım bozukluğuyla (SAD) ilişkili olduğuna dair güçlü kanıtlar mevcut.
SAD mevsim değişikliği nedeniyle yaşanan depresif ruh hali bozukluğunu ifade ediyor. Bu duygu durum değişikliği genellikle kış ayları ile ilişkilendirilir. Ancak borsaları asıl etkileyen şey kaç kişinin SAD’den muzdarip olduğu değil ağustos ve eylül ayları arasında bu sayıda görülen değişkenliktir.
Araştırmanın yazarlığı aylık bazdaki SAD vakalarındaki değişiklikler ile hisse senedi yatırım fonlarına gire ve çıkan nakit akışlarını karşılaştırıyor. Bu yatırım akışlarındaki potansiyel değişiklikleri inceleyen araştırmacılar, SAD vakalarındaki değişikliklerle piyasalara yönelen fon akışları arasında yüksek bir korelasyona ulaşıyorlar. Söz konusu korelasyona göre fon çıkışlarının en büyük olduğu dönemse eylül ayı.
Tüm bu istatistiksel ve teorik göstergeler eylül ayının neden hisse senetleri için ortalamanın altında bir ay olduğunu gösterebilir. Ancak bu göstergeler bu eylül ayında borsaların mutlaka düşeceği anlamına gelmez. Bunun yerine eylül ayında kaydedilecek bir yükseliş borsaların bu dönemde ayında düşeceğine dair istatistiğin güç kaybetmesine neden olabilir.
Altın neden eylülde yükseliyor?
Altının eylül ayında yükselmesinin birden fazla nedeni var. Ancak hisse senetleri düştüğü için altının yükseldiği argümanı diğerlerine göre oldukça güçlü. Altının eylülde yüksek performans eğilimi gösterdiğine dair Hulbert’ın gördüğü tek çalışma Batı Avustralya Üniversitesi Finans Profesörü Dirk Baur’a ait. “Altının Mevsimselliği – Sonbahar Etkisi” başlıklı 2012 yıllı makalede Baur birden fazla birbirinden ayrı faktörün rol oynayabileceğini ve bu faktörlerden birinin de eylül ayında hisse senetlerinin zayıf performansına neden olan SAD etkisi olabileceğini belirtiyor. Bir diğer muhtemel faktörse Baur’a göre Hindistan’daki Diwali kentinde mücevher talebinin artması. Ülkede ekim ve kasım ayları arasında gerçekleştirilen “ışık festivali” küresel altın fiyatlarının eylül ayında artmasının sebeplerinden olabilir.
Ancak Hulbert Baur’un çalışmasındaki hipotezlerin sadece spekülasyondan ibaret olduğunu belirtiyor. Finans profesörü konuyla ilgili son açıklamasında ise eylül ayındaki mevsimsel yükselişin bir model olmaktan çıkabileceği konusunda uyardı. Zira profesöre göre yeterli sayıda yatırımcı modelin farkına varmış olabilir ve modelden yararlanmaya çalışan yatırımcılar altın yumurtlayan tavuğu kesmiş olabilir. Eylül ayının mevsimsel etkinliğini kaybetmesiyle ağustos 2010’dan bu yana altın için en iyi takvim dönemi haline geldi.
Borsa yazarı altının eylül ayındaki iyi performans göstereceğine dair bir yatırımın hisse senetlerinin zayıf performans göstereceğine dair bir beklentiden önemli ölçüde daha belirsiz olacağı konusunda uyarıyor.
Altın haftaya yükselişle başladı
Wall Street için kâbus ayı mı başlıyor?
Yatırımcılar ABD hisselerini açığa satıyor
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yılsonu altının gr/TL sini 3 750-4,450 TL bekliyorum.
Keşke..Ama bu dediğiniz mucize olur..Benim tahminim 2200-2500 tl/gram
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:16)