E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriExxon Mobil'in hedefi suya düşebilir---

Exxon Mobil'in hedefi suya düşebilir

Exxon Mobil'in hedefi suya düşebilir
30 Nisan 2014 - 11:45 borsagundem.com

Exxon Mobil'in Rus Kara Denizi'nde sondaj planlarını sekteye uğratabilir

Exxon Mobil'in Rusya'nın Kuzey Kutbu'ndaki bölgelerinde sondaj yapma hayalleri Ukrayna ile ilgili gelişmeler son gelişmelerin ardından suya düşebilir. 

Şirket, devlet kontrolündeli Rus Rosneft ile ortaklığının en büyük projesi olarak Ağustos ayında Kuzey Kutbu'ndaki Kara Denizi'nde sondaj çalışmalarına başlamayı planlıyor. Ancak Rosneft CEO'su Igor Sechin, genişletilen yaptırım kararlarıyla birliktesı ABD tarafından vize yasağı uygulanacak ve mal varlıkları dondurulacak isimlerden biri. Bu da, ortaklığın Sibirya'daki kaya gazı arama çalışmaları ve Teksas'taki ortak girişimlerinin de artık kapsamlı bir incelemeye tabi tutulacağı anlamına geliyor.

Prosperity Capital CEO'su Mattias Westman, Sechin'in isminin yaptırım listesinde yer almasının Rosneft'in Batılı şirketlerle ilişkilerini karmaşık bir hale sokabileceğini düşünüyor. Westman, bundan böyle Rusya'nın, Amerikan şirketlerinin Kuzey Kutup projelerinde yer alması konusunda daha mesafeli olabileceğine dikkat çekiyor. 

Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün gazetecilere yaptığı açıklamada ilave yaptırımların Rusya'yı Batılı şirketlerin enerji dahil kilit sanayilerdeki faaliyetlerini yeniden gözden geçirmeye itebileceğini ifade etti. 

Exxon sözcülerinden Patrick McGinn, geçtiğimiz günlerde şirketin Kara Denizi projesinde aksama olmadığını açıklamıştı. Şirket yetkilileri, ABD'nin yaptırımları genişletmesinin ardından yeniden yorum yapmadı. 

Rosneft CEO'su Sechin de dün yaptığı açıklamada "Amerika'dakiler de dahil olmak üzere, tüm hissedar ve ortaklarımızı temin ederim ki bu ortaklık yaptırımlardan zarar görmeyecek" dedi.

900 milyar doalrlık hayal

En az 600 milyon dolara mal olacağı tahmin edilen Kuzey Kutup Bölgesi'ndeki kuyu, Exxon'un şimdiye kadar kazdığı kuyular arasında en pahalısı olacak. Moskova şehri büyüklüğünde olan Universitetskaya bölgesinin en az 9 milyar varil petrol barındırdığı tahmin ediliyor ki bugünün hesaplaması ile 900 milyar dolarlık bir "hazineye" tekabül ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)