E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Şirketlerin 4.3 trilyon dolarlık nakiti daha var. 2011'de daha büyük bir rüzgâr gelebilir.
Kriz önlemleri ile iki yıldır maliyet kesintisine giderek cebini nakitle dolduran küresel şirketler evlilik ve halka arzlarda gaza bastı. Kasım ayı şirket birleşmeleri ve hisse ihraçlarında rekor kırdı. Thomson Reuters’ın araştırmasına göre ekim ayında 197.6 milyar dolar olan küresel şirket birleşmelerinin büyüklüğü kasımda 212 milyar dolara fırlayarak son yılların en hareketli ayına imza attı.
2010 başından bu yana ise şirket evlilikleri 2.1 trilyon dolara ulaşarak önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 38 yükseliş kaydetti. Birleşmelerin yüzde 28’i ise Asya’da gerçekleşti.
Küresel krizde iflas etmiş General Motors (GM) gibi dev şirketlerin borsaya geri dönüşü hisse senetleri piyasalarındaki yükselişi tetiklerken, şirketler tahvil ihraçlarında da rekor kırdı. GM etkisiyle kasım ayında küresel Hisse senetleri piyasalarındaki işlem hareketliliği 2009 Aralık ayından bu yanaki en güçlü seviyesine çıktı, 133.6 milyar dolarlık işlem gerçekleştirildi.
Yine kasımda ABD’li GM’den Malezyalı Petronas’a, Avustralyalı QR National’den İtalyan enerji devi Enel’e kadar birçok dev şirketin gerçekleştirdikleri ihraçlarla 50.1 milyar dolar ile tüm zamanların aylık halka arz rekoru kırıldı.
Hong Kong ve Şenzen lider
Şu anda ise küresel şirketlerin elinde 4.3 trilyon dolarlık nakit para var. 2011 yılının da 2007’den bu yana görülmüş en yoğun ‘şirket evliliği senesi’ olacağı iddia ediliyor. Son verilere göre finans sektörü dışındaki şirketlerin nakit para ve kısa vadeli yatırımlarının büyüklüğü Asya’da 1.88 trilyon dolar, ABD’de 1.3 trilyon dolar, Avrupa’da ise 1.17 trilyon dolar.
Hong Kong Borsası’nda gerçekleştirilen halka arzların büyüklüğü 48.6 milyar doları ile geçen senenin aynı ayını ikiye katladı. Şenzen Borsası’nda ise bu yıl başından beri 284 şirket halka açıldı. Hong Kong ve ABD’nin Nasdaq borsalarında halka açılan şirket sayısı toplamı bile ancak 71’i bulabildi.
İMKB’de arzlar GYO ağırlıklı
Dünyada özellikle Asya’da halka arz çılgınlığı yaşanırken, İMKB de 2010 yılında başlattığı halka arz seferberliği ile yeni şirketlere kapısını açtı. 2010 başından beri 20 şirket hisse senetlerini halka arz ederken 3 borsa yatırım fonu da işlem görmeye başladı.
En büyük halka arzı 625 milyon TL ile Emlak GYO gerçekleştirirken, TSKB GYO 54.5 milyon TL’lik, Torunlar GYO 56.3 milyon TL’lik, Martı GYO 54 milyon TL’lik ihraçlara gitti. GYO’lar dışında en yüksek halka arzları ise 57.5 milyon tl ile İhlas Yayın Holding, 18 milyon TL ile Koza Altın, 31.6 milyon TL ile Aksa Enerji ve 26.4 milyon TL ile İhlas Gazetecilik gerçekleştirdi. İMKB Başkanı Hüseyin Erkan ise geçen hafta yaptığı açıklamada 2011’de büyük halka arzlar beklediklerini ve bu arzlardan elde edilecek toplam hasılatın 10 milyar lirayı aşacağını söylemişti. Mısır ve Rusya gibi ülkelerle de ortak fonlar yolda.
Radikal
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:17)