E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakEvi değerlenenlere şok!---

Evi değerlenenlere şok!

Evi değerlenenlere şok!
29 Kasım 2012 - 07:44 borsagundem.com

Devlet hizmet getirdiği için vatandaştan bunun parasını alacak

Köprü, havalimanı, metro gibi çalışmalar sonucunda evi değerlenenler şimdi kara kara düşünüyor.  Evi değerlenenlerden devlet satış esnasında ek vergi alacak.
Üçüncü köprü, üçüncü havalimanı, Marmaray, metro gibi büyük altyapı yatırımları sayesinde gayrimenkulünün değeri artanlar, artan değerin yüzde 45’ini devlete ve belediyelere ödeyecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu yöntemle sadece İstanbul’dan yıllık 3 milyar TL gelir elde etmeyi planlıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı ve kısa süre önce ilk kez VATAN’ın duyurduğu Yapı Denetim Hakkında Kanun Taslağı’yla ilgili tartışmalar sürerken, taslakta yeralan bir düzenlemenin, başta İstanbul olmak üzere büyük yatırımlara konu olan yüzlerce mahallede yüzbinlerce vatandaşın başını yakacağı, gayrimenkul rantının cazibesini ortadan kaldıracağı anlaşıldı. Özellikle inşaat firmaları, söz konusu yasanın yatırım amaçlı ev alanları caydırmasından korkuyor. Taslağı hazırlayanlar ise sadece İstanbul’da önümüzdeki dönemde yapılacak yatırımları dikkate alarak yıllık en az 3 milyar TL’lik gelir hesabı yapıyor.
Eğer taslak bu haliyle yasalaşırsa, İstanbul’da yüzlerce mahalleli, bölgesine yapılan 3. Köprü, 3. Havaalanı, Marmara otoyol projesi, TOKİ yatırımları, metro, Marmaray gibi büyük yatırımlar nedeniyle devlete para ödemek zorunda kalacak. Taslağın 32’nci Maddesi’nde, yapılan yatırımlarla bir bölgedeki taşınmazlarda değer artışı olursa, o bölgede taşınmazı olan vatandaşlardan, artan değerin yüzde 45’i kadar para alınması öngörülüyor. Buna göre, örneğin 3. köprünün geçeceği güzergahta evi olan vatandaş, evinin değeri 100 bin liradan 300 bin liraya çıkıyorsa, aradaki 200 bin liralık değer artışının yüzde 45’ini yani 90 bin lirayı Bakanlığa ve belediyeye ödemek zorunda kalacak. Aynı şekilde metro yatırımı, büyük otoyol yatırımı yapılan bölgeye komşu mahallelerde vatandaşlar evinin değeri arttığı için binlerce liralık pay ödeyecek. Taslağın vuracağı semtlerin başında büyük yatırımların güzergahındaki Şişli, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Halkalı, Maltepe, Ataşehir, Çatalca, Çerkezköy, Sarıyer ile Dilovası, Gebze ve Beykoz bölgeleri geliyor. Ayrıca 3. Havaalanının kurulacağı bölge ile bunun şehirle bağlantı yollarının geçeceği semtlerde de, gayrimenkullerin değeri artacağı gerekçesiyle vatandaşlar para ödemek zorunda kalacak.
Daha da kötüsü, bugüne kadar pek çok kez olduğu gibi, bu düzenlemenin yürütmesini durduracak ya da mahkemelerde iptal ettirecek İMO veya mimarlar odası gibi bir kuruluş da bu kez ortada olamayacak. Çünkü aynı taslak, eşzamanlı olarak TMMOB ve ona bağlı odaların yapısını değiştirip, oda muhalefetini de ortadan kaldırıyor.
İşte 32. Madde
“Özel hukuk gerçek ve tüzel kişilerine veya özel hukuk hükümlerine tabi kamu kurum ve kuruluşlarının taleplerine istinaden yapılacak imar planı ve değişikliklerinde parsellerin mevcut meri imar planlarındaki müktesap imar hakkına ilave olarak değişiklik sonucunda artan değerin yüzde 45’i, kamuya değer artışı payı olarak alınır. Değer artış payı olarak hesaplanan miktarın yüzde 30’u bakanlığa, yüzde 70’i plan değişikliğini onaylayan idareye ödenir. Büyükşehir belediye sınırları içinde, ilgili idarece alınan miktar büyükşehir belediyesi ile ilgili ilçe belediyesi arasında eşit paylaştırılır...”
Garipçe bir örnek...
Diyelim ki Sarıyer Garipçe Köyü’nde bugünkü değeri 150 bin TL olan bir arsanız var. Üçüncü Köprü ve bağlantı yollarının yapımından sonra sahip olduğunuz arsanın metrekare fiyatları katlandı ve 300 bin liraya yükseldi. Aradaki 150 bin liralık kazancın yüzde 45’ini yani 67 bin 500 lirasını devlete ödeyeceksiniz. Bu ödemenin yüzde 30’u yani 20 bin 250 lirası Çevre Şehircilik Bakanlığı kasasına, yüzde 70’i yani 47 bin 250 lirası da Belediye kasasına gidecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hayrettin03 Aralık 2012 19:59

    o bölgede havalanı için konuşuyorum imar açıklığı falan yok öyle proje üzerinde efendim şukadar alan imara açık idi derseniz ve bunu yerseniz eyvallah ama dağınık bir çok yapı var tapu var 30 yıllık oturmuşluk var imar iskan yok yerine ödenen vergiler var ben bilemem öyle planlı projeli konuşmaları olacağa bakarım eskiden torostan renault 19 dan yukarı araba geçmeyen yollardan şimdi son model jeepler geçiyor tırım tırım arazi arıyorlar yasa kollamacı olmasa haber alıp gelmezler anlamak isteyen istediğini anlar

  • Cenk30 Kasım 2012 09:08

    Kanun gayet güzel. Çünkü kanunda imar planı değişikliğinden bahsediyor. Yani sizin imara açık bir arsanız, eviniz, dükkanınız varsa bundan etkilenmiyorsunuz. Sadece yeni parselasyonlarda değer artış ücreti alınacak. Bu bedel de bu parselin alt yapısı için kullanılacak. çok mantıklı. Her bir şeyden anlayan ama hiç bilgisi olmayan kimi insanlara haber yaptırıp bunu gazetede yayınlarsanız kamuoyu yanlış bilgilenir. Üç kuruş verip bir uzman görüşü eşliğinde bu haber verilseydi iyi bir şey olduğu anlaşılırdı.

  • hayrettin29 Kasım 2012 11:47

    orada vekilimiz oldukalrını idda edenlere bir AKIL!! projelerin yapılacağı yerleri ifşa etmeden öncesi ve edildikten sonrası diye ayırmaları gerekiyor hürremin dekoltesini açıp kapamayla değilde milletin refahıyla ilgilensinler bu ne vicdansızlıktır paralı uyanıklarla oranın yıllarca ikamet edenlerini aynı kefeye koymak YUH .....

  • YÜRÜBE kulum.29 Kasım 2012 11:22

    Arkadaşlar bunlar ne yaparsa yapsınlar şunun şurasında seçimlere ne kaldıki bunların hesabınıda sandık başında çok kötü sormalıyız.ama bunlardan hesap soracak partiye oyumuzu vermeliyiz.ozaman anlarlar elmi yaman beymi yaman.

  • Murat29 Kasım 2012 11:13

    SÜPER BİR HABER..... bu şekilde önceden belli yerlere yatırım yapılacağı bilgisini alan eşi dostu imar-iskanda belediyede çalıştığı için oradan aldığı haberler ile zengin olanlar da artık vergisini verecek. Nasıl ki borsada insider trading ile para kazanan vergisini veriyorsa aynı şey gayrimenkul için de geçerli olacak. kaldı ki gariban adam zaten kolay kolay evini satmayacağı için ona vergi düşmeyecek!

  • YUH-SUF29 Kasım 2012 10:54

    Yuh artık, bu kadarına da pes!Kardeşim ben bu projeler çıkmadan yıllar önce oradan hasbelkadar bi gayrımenkul almışsam suç mu oldu bu şimdi?Sen devletsiz elbette hizmet edeceksin, size hizmet getirdim fayda sağladım diye bunun vergisi istenir mi?Yüzsüzlüğün de bu kadarı yani.Ha deseki bu projelerin açıklanmasının ardından ve öncesindeki 6 ay içinde alınmış olanlardan alacağım bu vergiyi, eyvallah adaletli olur.Vatandaşın üçüyle beşiyle devleti kalkındıracağınıza bu tür projelerden asıl rant sağlayanları (kimler olduğunu herkes biliyor) vergilendir, cezalandır.Nereye gidiyoruz biz böyle ya?Vergini vergisinin alındığı tek ülkeyiz.Soluduğumuz havadan bile vergi alınacak yakında.

  • çulsuz29 Kasım 2012 10:50

    harika..yakında cebimde 0.1 TL kalacak, onu da verince baldırı çıplak gezicem artık hapiste yatarım ömür boyu devletim bana bakar..

  • hayrettin29 Kasım 2012 10:20

    asgari ücrete hangi yıl yüzde 45 eklemişlerde vicdansızca o bölgelerin çamurunu imkansızlığını yaşamış insanlara yüzde 45 vergi dayatıyorlar Allah korkusu nerede kusura bakmayın inançsızsınız elbet hesabını sorduklarında sessiz kalacaksınız...

  • kime ne?29 Kasım 2012 09:59

    O değil, bu değil, bu tam istediğim gibi, işte olması gereken bu! Diğer ülke uygulamalarını örnek alan bu girişim bizde çok geç de olsa umarım uygulanabilir.