E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dönmez, Enerji Tüketici Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, bu yılki toplantının temasının "iyi uygulamalar" olduğunu söyledi.
Enerjinin dünyadaki siyasi ve ekonomik gelişmelerden bağımsız olmadığına işaret eden Dönmez, bu durumun özellikle kaynak zengini olmayan ülkeler için öngörülebilirliği zorlaştırdığını dile getirdi.
Dönmez, uluslararası para ve enerji piyasalarındaki konjonktürel oynaklık ve kırılganlığın maliyet bileşenlerinin yönetilmesini de zorlaştırdığını belirterek, "Bu durumun etkilerini azaltmanın yolu da daha fazla yerli ve yenilenebilir kaynağın sisteme dahil edilmesiyle mümkündür. Son üç yılda bu anlamda çok ciddi adımlar attık. Yerli ve yenilenebilir enerjiden elektrik üretimimizi bu yıl yüzde 62 seviyelerine yükselttik." diye konuştu.
Gelecek 30-40 yıl boyunca elektrik talebinin sürekli artacağına dikkati çeken Dönmez, şöyle devam etti:
"Dünyadaki dijitalleşme, yapay zeka kullanım seviyesi arttıkça ve elektrik kullanımının farklı alanlara yayılmasıyla, arz-talep dengesindeki hızlı değişimler yoğun olarak elektrik tarafında yaşanacak. Böylesi bir gelecekte ithal kaynaklara bağımlı yaşayamayız. Bu, hem maliyetlerin kontrolü hem de sürdürülebilirlik açısından imkansız. Bu gerçeğin bilincindeyiz. Bu nedenle 'Daha çok yerli, daha çok yenilenebilir' mottomuzu dilimizden asla düşürmüyoruz. Tüm çalışmalarımızın merkezine bu anlayışı yerleştiriyoruz. Biliyoruz ki yerli ve yenilenebilir enerji olmadan bağımsız enerjiden asla söz edemeyiz. Bağımsız bir enerji sektörü olmadan da maliyetleri istediğimiz seviyelere getiremeyiz. Burada kamu ve özel sektör olarak ciddi bir yatırım sürecindeyiz fakat bizim için önemli bir nokta da enerjide bağımsızlığın mümkün olduğunca tabana yayılması."
Tasarruf önerileri
Bakan Dönmez, tüketicilerin enerjide daha aktif olmasını arzu ettiklerini dile getirerek, "Bu durum, gelirin eşitlikçi dağılımı için de çok önemli. Bu sebeple çatı ve cephelerde güneş üretimi için her türlü kolaylığı, düzenlemeyi yaptık. Düzenlemenin hayata geçtiği 10 Mayıs'tan bugüne kadar sanayi tesislerimizden toplam 610 megavatlık üretim için 775, mesken abone grubundan toplam 12 megavat üretim için 1188 başvuru aldık ancak bu daha ilk dalga." dedi.
Kendi elektriğini üretmeyi bir vatandaşlık hakkı olarak gördüklerini vurgulayan Dönmez, teknik olarak elektrik sistemi elveriyorsa tüm vatandaşların elektrik üretebileceğini söyledi.
Dönmez, maliyet kadar verimliliğin de önemli olduğuna işaret ederek, akkor flaman yerine LED lambalara geçilerek yıllık 100 lira, kombiyi bir derece düşük sıcaklıkta çalıştırarak yıllık 120 lira ve akıllı termostat kullanarak yıllık 500 liraya varan miktarların vatandaşın cebinde kalacağını bildirdi.
Enerji Kimlik Belgesi bulunmayan binalarda 1 Ocak 2020'den itibaren alım, satım ve kiralama yapılamayacağını hatırlatan Dönmez, 1 Ocak 2011'den bu yana en düşük C sınıfı enerji kimlik belgesi olmayan binaların ruhsat alamadığını ifade etti.
"Önceliğimiz her zaman vatandaşlarımızın memnuniyeti olacaktır"
Dönmez, tüketiciyle normal zamanda iyi iletişim kuramayan şirketlerin, kriz zamanlarında asla dertlerini anlatamayacaklarını belirterek şunları kaydetti:
"Krizin açacağı zararın maliyet boyutuna girmiyorum bile. Daha önce gaz ve elektrik dağıtım sektörüyle yaptığımız toplantılarda üzerinde ısrarla durdum. Bu işin ticari sorumluluğu her ne kadar sizde olsa da vatandaşlarımızla iyi iletişim kurulmaması durumunda sorunlar bizlere kadar ulaşıyor. Bu durumun bizlere kadar yansıması şirketlerimiz açısından bizim nezdimizde dezavantajlı bir durum. Böylesi bir durumda önceliğimiz her zaman vatandaşlarımızın memnuniyeti olacaktır. Bu seneki en önemli konularımızdan biri de iyi uygulamalar. Öğrenen, öğreten ve yaygınlaştıran bir enerji sektörü için iyi örnekleri de birbirimize mutlaka anlatalım. Özellikle dezavantajlı gruplara yönelik yeni ve yenilikçi uygulamaları ve müşteri ilişkilerinde orijinal yaklaşımları destekliyoruz. Bu uygulamaları sonraki zirvelerimizde de ödüllendirmek arzusundayız. Bu sebeple önümüzdeki 3-4 ayı iyi değerlendirin. Ticaret Bakanlığımız da burada, jüriye onları da alarak bir yarışma da yapabiliriz."
Enerji personeline yönelik saldırılara değinen Dönmez, "Enerjinin ülkenin en ücra köşelerine kadar ulaşması için büyük özveriyle çalışan personele yapılan saldırıları hiçbir şekilde onaylamayız. Her türlü şiddetin hukuken de takipçisi olacağız." ifadesini kullandı.
Dönmez, yerli otomobile ilişkin olarak da "Bu hafta lansmanı yapılacak yerli otomobille birlikte depolama sistemleri de Türkiye'de yerli bir sanayiye dönüşmüş olacak. Biz sadece üreten değil, aktif bir tüketici hedefliyoruz. Tüketicilerimizin bu dönüşüm ve değişimden karlı çıkmasını sağlamaya da gayret ediyoruz." dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Borsa gündem TMSN değermi kazandıki kaldırın şu nü neden yükseldi bölümünden ulan 50 krş lük kağıtlar 10 tl olmuş 10 tl yi 3 yıl önce görmüş 4 tl den halka açılmış TMSN hala 6 tl aman ne kazanç bayraktar bayrak dikti....
vatandaşı için çalışan devletler her ay zam yapmaz.. yakında ossuruğada vergi alırsınız. :D :D :D
devlet üretsin ve para kazansın. piyasayı rantçılara verdiniz. helalinden çalışan kara paracılarla ve dümen ihalelelerle kazanamıyor. dükkanı kapatan evine gitti. şimdi evinde oturuyorsun vergisi çıakrttınız. üretin üretin. rantçı yandaşlardan toplayın vergisi. haramdan korkan adama vergi çıakrtıpda, haram öde devlete borcunu demeyin artık. helal olsun diyen vatandaş don alamıyor vergi ödemekten. devlete yetime borcum olmasın diyen. kara paranın peşinden koş sen. laf laf el kaldır. el indir. bedava yasalar. koca devlet yetkisini kullanarka oluşan vergi dudumuna bakın? kırık bir çarkı onarın, yeni yeni çartklar uydurmayın bedavaya
evin var..öde vergisi.. : ) mtv nin ev versiyornu.
3020 diyecekti galiba o zamana kim öle kim kala oy derdine hiçbir yaptırım uygulanmaz vergisini cezasını ödemeyenin ceza aldığını gören var mı yeterki ağam paşam de....
Bu şimdi mi aklınıza geldi kentsel dönüşüm başladığı zaman kamu ve özel binaları yapan müteahhitlere çatılarda güneş enerjisinden elektrik üretimini zorunlu yapamadiniz şimdi yasalar çıkıyor geç kalmadan alın artık önlemleri
Hade leyyynnn.Millet can derdinde bunlar neyin derdin de?
Rant kapısı devlet bilmiyorki milleti nasıl soysun soyun bir kimliğe 25 tl alıyorsunuz rant vergisi enerji kimlik kira vaybe soyun soyguncu mütahitlere verin
Tepedelenli mehmet ali paşa gibi ortalığı kasıp kavuruyorlar. Bakalım sonları ne olacak. Bir ehliyet değiştirme için devletteki doktorlar insanları sürüm sürüm süründürdüğü için mecburen özel polikliniğe 60 tl bayıldık. Bazılarını sebepsiz yere zenginleştirin bakalım 2023 ve daha öncesindeki erken seçimde seçilebilecen mi
Para verip rapor aldigina gore sende de bi sıkıntı var demek
Helal olsun size Tebrikler. ....Az kaldı 2023 e gidiyorsunuz
Milleti soymak için her yolu deniyorsunuz...
Bunlar neden haraç alacaklarını iyice şaşırdılar. Halkın üzerine öyle geliyorlarki sonları hiç iyi değil
bu gidisle ulkede gecekondulasma yine baslayacak adam evin kredisini odeyemiyor bunlar yasal harac kesmeye basladilar yok kardes gidip yabanci diyarlara kendimizi kurtarmak gerek bu ulkenin sulun osmanlari bitmez
geçmeyen kaç para verecek deli dumrul
hep fatura son kullanıcılara kesiliyor, mütrhhütlere yüklenmek yerine vatandaşa yüklenşliyor, bu evi üretenden niye istemedin, uygun olmayan asansör taktır, sonra vatandaştan para iste, işi kaynsğında halletmek varken bize yüklen
oyomobillere uygulanan vergi sistemi mtv geliyor... evin çok enerjık tutumlusa az vergi. tersi durumda çok vergi maksak bu vergi kulturu gelsınde .. üretmeyen devlet vergi toplasın. üretimi bitirdikce devletın tuten bacaları durdukda, vergiler evden çıkmayanların tepesıne bınıyor. alım gucu yok mıllıette. eve kapandı. evden çıkmsada vergi odeyecek artık Ç: )
Türkiye'deki binaların %80 'i Enerji Kimlik Belgesi almamış, uygulama nasıl olacak ! Değerli konut vergisine dönmesin.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:45)