E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, kirada oturanların oranı 2012-2018 arasını kapsayan 6 yılda yüzde 21 artış gösterdi. Aynı dönemde kendi evinde oturanların oranı ise yüzde 3 düştü.
TÜİK’in açıkladığı Aile İstatistikleri oturulan konutun mülkiyet durumunda son yıllarda ciddi bir değişim olduğunu ortaya çıkardı. Buna göre 2018 yılında halkın yüzde 59’u kendi evinde otururken yüzde 25,2’si kiracı durumunda. TÜİK verilerine göre bu oran 2012 yılında kendi evinde oturanlar için yüzde 60,6 ve kiracılar için yüzde 20,9 idi. Bu da 6 yılda kendi evinde oturanların sayısının yüzde 3 düşerken kiracıların oranında yüzde 21 artış olduğunu gösteriyor.
Harcamaların dörtte biri konut ve kiraya gidiyor
Peki, hanehalkları harcamalarının ne kadarını konut/kiraya ayırıyor? TÜİK’e göre 2018 yılında halk harcamalarının yüzde 23,7’si konut/kiraya ayırıyor. Bu hanehalklarının en büyük harcama kalemini oluşturuyor. İkinci sırada yüzde 20,3 ile gıda ve alkolsüz içecekler geliyor. Üçüncü sırada yüzde 18,3 ile ulaşım var.
Yoksulların konut ve kira harcaması daha yüksek
Türkiye genelinde hanehalkı harcamalarının yüzde 23,7’si konut ve kiraya gidiyor. Ancak bu oran yoksullarda yüzde 31,4 iken zenginlerde yüzde 20,3. Bu; yoksulların yaptığı aylık 100 liralık harcamanın 31,4 lirasının kira ve konuta ödendiğini gösteriyor.
Türkiye’de satılan konut sayısı, 10 yıldan bu yana her sene artarken 2018’de düşüşe geçti.
Ticaret Bakanlığı: Sahibi internetten ev satabilir
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ev arabadan sonra tatil beyaz eşya gibi temel ihtiyaçlar da sistemli bir şekilde gelir ve tasarruf ile alınamaması için yönetiliyor. Burada bankalar kredi sistemi devreye giriyor faize herkes kullandirmaya mecbur bırakılıyor tabi kişi sonuçta iradesi ile karar verip inancın daki kuralı çiğniyor ve kullanıyor. Olay bu...
Artık firmalar ve emlakçılar dan sonra piyasa yapicilar sahibinden.com verilen vatandaş ilanlarını arayıp fiyatı çok düşük yazmışsınız diye yukselttiriyorlar günlük takip ediyorlar... Keneciler devlete tokiyede ev yaptirmiyorlar oda dernek adı altında yok batarız biteriz... olan vatandasa...
Ev yerine GYO alın, temettü veren....
BUNUN ÇÖZÜMÜ ŞUDUR.İNŞAAT İÇİN GEREKLİ KUM ÇİMENTO TUĞLA DEMİR CAM KABLO MUSLUK KAPI VESAİRE DEVLET FABRİKALARI OLMASI VE DURMADAN KONUT YAPIP HALKINA CUZİ MİKTARDAN VERMESİ İLE OLUR.BU SİSTEM BİR KERE KURULACAK ANONİMLEŞTİRİLİP DENETLENECEK.20 YIL SONRA TÜRKİYEDE EVSİZ KALMAZ.DEVLET ARAZİLERİNE DEVAMLI KONUT YAPILACAK ;)
Millet aç aç
..tir oradan!
Asgari ücret iki kişi çalışıyoz max aylık 1000 lira koyuyoz kenara 23 senede anca ev sahibi oluruz, 50 bine malettikleri evi utanmadan sıkılmadan 250~300 bine satıyorlar Allah bildiği gibi yapsın, alsak emlak vergisi çöp vergisi tapu harcı...iki elim yakanızda mahşerde
İnşaat halinde kalmış çok yapı var. Mütahitlet havlu atmış. Çürümeye bırakılmış. Bu projelerin hepsini devletin bir kurumu devralmalı. Projeer Tamamlamalı ve az bir karla vatadaşa satmalı. Uçuk konut fiyatlar da makul düzeye gelir. Nasıl olsa habire para basılıyor badılan para ile finanse edilir. Devlet Emlak Bankası iştiraki bir “gayrimenkul ve inşaat şirketi” oluşturmalı. Emlak bank finasörlüğünde bu “inşaat ve gayrimenkul şirketi” mütahitletin bitiremediği yarım kslmış bütün gayrimenkul projelerini uygun bir fiyata devralmslı (böylece mütahitletde az zararla kurtulur) ve bütün projeleri bitirip %10 karla vatandaşa satmalı. Bu projelerde bu oranda karlılıkla satılan konutların fiyatı makul olacağından kolaylıkla satılır. Böylece hem mevcut inşaatlar cürümez milli kayıp olmaz, hem de inşaat sektörü canlanır biraz. Ayrıca daha fazla vatandaşın makul fiyattan ev alıp kiralardan kurtulma olanağı oluşur.
200 bin tl değerindeki evlere 400_450 fahiş fiyat cekerlerse biz nasıl ev sahibi olacaz. Alın gücü olmadigindan insanlar mecburiyetten kirada oturuyor. Herkez ister ev sahibi olmayı.
350 bin liralık evin kirası 1100 lira olunca ev almak mantıksız oluyor
ev fiyatları gerçek değerinin çok çok üstünde bu şekilde olmamali .. fazla geniş evler yerine kooperatif sistemi 2+1,5 85 m2balkonlu tek olmalı fiyat artışı olmaması için her yerde bu şekilde fazladan şekilde bu evlerden yapilmali gelmeli.. lux yaşam bırakılmalı üretim ve kanaat tavandan tabana bu anlayış olmali
keyfinden değil herhalde milleti soyup soğana çeviren bir sistem var....
Aklı olan bu düşük faizlerden ev alır.Aşsız kalınır evsiz kalınmaz.Seneler gelip geçiyor.Bir bakmışsın 60 yaşında hala kiradasın ve emeklilik maaşın çok düşük.
insanlar ev almıyorlar komşu alıyorlar. Ben de bu ay tam 4 tane komşu aldım.
1500 lira kira, 500 lira ortak gider.Elk ,su, dgaz vb oldu sana 3000 lira. Eee kazançtan geriye ne kaldı
Tabi 300 binlik eve 200 kredi çek sonrasında 360 geri öde, ev geldi sana 460 bine 1500 aylık ödeyerek ömür boyu bankaya para öde çok mantıklı ya..ödeme bitince evin ömrüde biter aferin çok kazanç oldu. Bi allahın kuluda 50~60 malettiğiniz evi niye 300e satıyorsun demesin
Devlet memuru tek başına İstanbul'da bu fiyatlara daire zor alır. Zaten apartmanda dairelere mahkum edilmişiz, onu bile zor alıyoruz. Para arsa sahiplerine ve müteahhitlere gidiyor. Pek bir iş yada hiç iş yapmadan zengin oluyorlar.
Niye alsın salakmı,110 binlira olan aracın kirasına aylık 4500 istiyorlar 240 bine aldığım evi 1000 liraya kiraya veremiyorum,iki tane arac alır onu kiralarım.
Insanlığın en temel ihtiyacı barınma ama oda istanbulda 1+1 sıfır bir ev 200/400 binden başlar bu uçuk rakamlarla insanlar nasıl ev sahibi olsun.
Bunun adı emlak balonu yakında patlar
ev alacak para mı kaldı insanlar da iki yıldır kriz üdtüne kriz
Devlet Emlak Bankası bünyesindr Bir İştrak gayrimenkul ve inşaat şirketi oluşturmalı. Bu inşaat ve gayrimenkul şirketi mütahitletin biyiremefiği bütün gayrimenkul projeletini uygun bir fiyata devralmslı (böylece mütahitletde az zararla kurtulur) ve hepsini bitirmeli, bitirildikten sonra %10 -20 arası bir karla satmalı. Bu projelerde bu oranda karlılıkla satılan konutların fiyatı makul olacağından kolaylıkla satılır. İyi bir sosyal proje olur. Hem mevcut inşaatlar cürümez milli kayıp olmaz. Hem inşaat sektörü canlanır biraz. Hem kiralardan kurtulan vatandaş oranı artar.
Vergiler ev almanın önüne geçiyor. Onla bunla kiracıyla uğraş gerek yok. Zaten millette ev alacak parada yok.
BU EVLERI ZENGIN INSANLAR SATIN ALABİLİR DÜŞÜK GELİRLİLER KÖYLERDE YAŞAYANLAR KERPİÇ EV YAPMAK YERİNE 60 M2 , 34 BİN TL SATILAN KONTEYNER EVLERDE OTURMALILAR böylece depremden de KORUNMUŞ OLURLAR BELEDIYELER DE SOSYAL KONUTLAR YAPIP DÜSÜK GELİRLİLERE KİRAYA VERMELİDİR
Gerçekten de kirada oturmak bu devirde ev sahibi olmaktan daha mantıklı. Ben bile ultra lüks villamı satsam mı diye düşünüyorum. 5 adet hizmetçi, 2 tane bahçıvan, 1 tane şoför, aylık 10bin dolar masraf. Offf tamam zenginiz ama bu kadar para da israf gibi geliyor.
bana satabilirsin benim ultra lüks bir villaya ve 8 iş arkadaşı olan bir eve ihtiyacım vardı. Toplam masrafları 10 bin doları geçmesin. 7,20 üstü dolarda maaş indirimi isterim. Dolar artmasa anlaşabiliriz. okie
Evi tek olup kendi oturuyorsa vergi 0 olmalı ....1 kiracısı olandan %10, ikinci kiracıdan %20,üçüncü kiracıdan %40 daha fazla olandan % 60 kira gelir vergisi alacaksın o Zaman gerçek ihtiyaç sahibi talebi olacağından ve parası olup illaki betona yatırım yapan ortadan kalkar ev sahipliği artar ve kira zulmünden kimse ezilmez...
Tüm yorumları okudum düşünceme en yakın yorum sizinki gerçekten öyle bu ev sahipliği kiracı sırtından geçinme olayı zulümdür. Adam asgari ücret çalışır 2300 kazanır tak 1000 tl si kiraya gider. İnsan hakkı gıdım düşünen biri kiraya vermek amacıyla ev almaz. Kene gibi insanın kanını emmektir bu kazandığının yarısına el koymaktır. Devlet bu sorunu istese anında çözebilir. Evi olmayana ev yapar ve kurasız cekilissiz falan fistansız geç otur. Zaten kirada oturacaksın parayı ev sahibi yerine bana ver 20 yılmı 30 yılmı kaç yılsa o kadar zaten kendimden örnek versem 35 yıldır kiradayım hep kirayı ödedik ödemesek zaten kapı önünde olurduk. 35 yıl ödemeye ragmen hala ev sahibi olamıyorsak bu zulümdür işte.
Kira geliri vergisi,emlak vergisi ev sahibi olma isteğini öldürdü.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:25)