E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Çeyiz hesabı adı verilen uygulama 18 Nisan Pazartesi gününden itibaren fiilen başlıyor. Pazartesi gününden itibaren bankalarda mevduat hesabı veya “katılım fonu” hesabı açtırılabilecek.
Maksimum devlet katkısından yararlanmak ve mağdur olmamak için ayrıntılara dikkat edilmesi gerekiyor. Çeyiz hesabı açılırken bankayla sözleşme düzenlenecek ve bunun “çeyiz hesabı” olduğu belirtilecek. Çeyiz hesabı sadece bir kişi adına ve Türk Lirası üzerinden açılabilecek. Ortak hesap olarak açılamayacak. 18 yaşından küçükler adına veli ya da vasileri tarafından çeyiz hesabı açılabilecek. Çeyiz hesabına devlet katkısından, Türk vatandaşlarının yanı sıra izinle Türk vatandaşlığından çıkarılan ve “mavi kartlı” olarak adlandırılan gurbetçiler ile bunların çocukları ve torunları da yararlanabilecek.
Çeyiz hesabı açanların her ay bankaya 100 lira ile bin lira arasında düzenli para yatırması gerekecek. Katılımcılar, hesabı ilk açtıkları tarihte, bir defaya mahsus olmak üzere 15 bin liraya kadar toplu para da yatırabilecek.
Konut KDV’sine yeni ayar geliyor
Çeyiz hesabına aylık veya 3 aylık periyotlar halinde para yatırılacak. Aylık periyodu seçenler bir yılda en fazla 3 defa; 3 aylık periyodu seçenler ise yılda en fazla 1 defa ödemeyi aksatabilecek. Ödemelerin izin verilenden daha fazla aksatılması halinde devlet katkısı hakkı kaybolacak. Çeyiz hesabına ödeme yaparken parasal açıdan sıkışıklığa girenlere yılda 2 defa hesaptan para çekme hakkı tanınacak. Fakat, para çekildikten sonra kalan bakiye tutarın, hesabın açılış tarihinden itibaren yatırılması gereken asgari tutarlar toplamından az olmaması gerekecek.
İki kez çekme hakkı tanınıyor
Örneğin, ayda 400 liradan 15 ay boyunca ödeme yapan bir kişi, hesapta biriken 6 bin liranın 4 bin 500 liraya kadar olan kısmını çekebilecek. Aylık yatırılması gereken minimum 100 liranın karşılığı olan bin 500 liraya ise dokunamayacak. Çeyiz hesabına sağlanan devlet katkısından yararlanabilmek için evlilik tarihinden önce asgari 3 yıl boyunca hesaba düzenli ödeme yapılması gerekecek. İkinci bir koşul ise evliliğin 27 yaşını doldurmadan yapılması gerekecek. 27 yaşını doldurmasına 3 yıldan az süre kalanların, yani 24 yaşını doldurup 25’inden gün almaya başlamış olanların hesap açmasına gerek bulunmuyor.
Çeyiz hesabına devlet katkısından yararlanmak isteyenlerin, evlilik tarihinden itibaren 6 ay içerisinde, hesaplarının bulunduğu bankaya başvurmaları koşulu aranacak. Başvuru sırasında nikâh cüzdanının da gösterilmesi zorunlu olacak.
İlk konutunu alan 15 bin TL devlet desteği
Hükümet çeyiz hesabına benzer şekilde konut almak isteyenlere de devlet katkısı sağlayacak. Konut hesabında da temel kurallar çeyiz hesabıyla aynı olacak. Devlet katkısından yararlanabilmek için konut hesabı açtıracak kişinin üzerinde 7 Nisan 2015 tarihi itibarıyla, tamamı kendine ait bir konutun bulunmaması gerekiyor.
Konut hesabına düzenli yatırılacak aylık 250 TL ile 2 bin 500 TL arasında değişebilecek. Hesaba en az 3 yıl para yatırılması gerekecek. Devlet katkısı; hesaba 36-47 ay arasında para yatıranlara birikim tutarının yüzde 15’i (maksimum 13 bin TL), 48-59 ay para yatıranlara yüzde 18’i (maksimum 14 bin TL), 60 ay ve üzerinde para yatıranlara ise yüzde 20’si oranında olacak. Ödenebilecek maksimum katkı, 60 ay para yatıranlar için 15 bin TL’yi aşamayacak. Yani açılacak konut hesabında 5 yıl boyunca 75 bin TL para biriktirenlere 15 bin TL de devlet katkısı sağlanacak. Konut hesaplarının açılmasına ağustos ayında başlanacak.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:37)