E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bu yıl 28 Mayıs’tan itibaren yürürlüğe girecek olan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gayrimenkul sektöründe de köklü değişiklikleri hayatımıza sokacak. Bunlardan en önemlisi ise maketten konut satışının düzenlenmesi olacak. Milliyet'in haberine göre, daha önceki kanun ve mevzuatlarda düzenlenmeyen ve güncel hayatta birçok tüketicinin ihtiyaç duyduğu ‘ön ödemeli konut satışı’ başlıyor. Kanunla, henüz ortada konut yokken, inşaata başlanmamışken veya inşaat devam ederken konut satılması ve bu nedenle tüketicilerin mağdur edilmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, 28 Mayıs 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek düzenlemeyle tüketicilerin daha fazla güvence altına alındığını belirterek, kanunla ilgili yapılan değişikleri ele aldı...
Satıştan önce ruhsat almak zorunlu oldu
Müteahhit firmanın tüketiciye konut satış sözleşmesini imzalatabilmesi için öncelikle yapı ruhsatını alması ve sözleşme kurulmadan en az 1 gün önce de Bakanlıkça tespit edilecek hususları içeren ‘ön bilgilendirme formu’nun tüketiciye ibraz edilmesi zorunlu kılındı. Bu formla müteahhit taşınmazla ilgili bilgilendirmeyi yaparken, tüketici ise bu durumu bilerek taşınmazı satın aldığını kabul edecek. Tüketici ile ön ödemeli konut satış sözleşmesinin imzalanabilmesi için bu iki ön şartın gerçekleştirilmesi zorunlu oldu. Bilgilendirme formunun detayları ise yönetmelik çıkarılarak düzenlenecek.
Tüketiciye cayma hakkı verildi
Yeni kanunda tüketiciye sözleşmenin imza tarihinden itibaren 14 gün içinde herhangi bir tazminat vb. ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkı tanındı. Fakat, konutun krediyle alınması durumunda ise konut finansman kredi sözleşmesinin maddeleri devreye giriyor. Kanunun 43/2 maddesi bu problemi, konut finansman sözleşmesinin, konut satış sözleşmesini kurulduğu tarihte hüküm doğuracağı ancak cayma hakkının süresinin bitiminden itibaren yürürlüğe gireceğini ve bankanın cayma hakkını kullanan tüketiciden faiz, komisyon, yasal yükümlülük vb. isimler altında hiçbir masraf talep edemeyeceğini hüküm altında alıyor.
Sözleşmeler noter huzurunda yapılacak
Satış vaadi sözleşmelerinde tapuya şerh koymak zorunlu oldu. Ön ödemeli konut sözleşmesi ve satış vaadi sözleşmelerinin tapuda tescil edilmesi, satış vaadi sözleşmelerinin ise noterde düzenlenerek yapılması zorunluluğu yasaya eklendi. Bu düzenlemeyle yüksek meblağlı ödemelerin yapıldığı bu tip satışlarda özellikle eğitim seviyesi düşük tüketicilerin dolandırılmasının önüne geçip, resmi bir kurum tarafından tüm süreç boyunca tüketicilerin bilgilendirilmeleri amaçlanıyor.
Bina tamamlama sigortası yolda
Proje inşaatının tamamlanamaması veya firmanın iflas etmesi gibi durumlarda tüketicilerin büyük mağduriyetlere uğraması nedeniyle kanunun 42’nci maddesiyle bina tamamlama sigortası getirildi. Buna göre satıcının, ön ödemeli konut satışına başlamadan önce koşulları ve uygulama esasları Hazine Müsteşarlığı’nca belirlenen bina tamamlama sigortasını yaptırması veya Bakanlıkça belirlenen diğer teminat ve şartlarını sağlaması zorunlu kılındı.
Bu maddeyle proje sahibi projeyi tamamlayamasa da, bina tamamlama sigortası veya diğer teminatlarla binanın tamamlattırılarak tüketicinin konut sahibi olması sağlanacak veya projenin yarıda kalması dolayısıyla zarara uğraması engellenecek.
YÜZDE 2 TAZMİNAT ALMA HAKKI TANINDI
Cayma hakkının yanı sıra dönme hakkı da yeni düzenlemede yer alıyor. 45’inci maddeyle düzenlenen dönme hakkında, tüketici konutun teslim tarihine kadar konutu iade edebilir. Fakat bu durumda satıcı, tüketiciden konutun satışı veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflarla sözleşme bedelinin en fazla yüzde 2’sini tazminat olarak talep edebilir. Bu tazminat ‘dönme cezası’ olarak adlandırılırken, 45’inci maddenin ikinci fıkrasında 4 istisna yer alıyor. Bu istisnaların herhangi birinin gerçekleşmesi halinde ise tüketici dönme cezası olmadan da sözleşmeden dönebiliyor.
36 ay içinde tapu verilecek
36 ay içinde alıcıya kat irtifakı tapusu verilmesi zorunluluğu getirildi. Buna göre sözleşmenin imzalanmasından itibaren en fazla 36 ay içinde satıcının, tüketici adına tapuda kat irtifakını tescil ettirip, tapuyu vererek zilyetliğini tüketiciye devretmesi gerekliliğini zorunlu tutuldu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:00)