E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Euronun yaratıcısı Nobelli ekonomist Robert Mundell'den Avrupa Birliği adayı olan Türkiye'ye ilginç bir tavsiye geldi: "AB'ye girin ama Euro Bölgesi'ne değil"
Avrupa'nın zayıf halkaları İrlanda, Yunanistan çökerken beraberinde tüm Euro Bölgesi'ne zarar vereceği endişeleri bir çok liderin son dönemde uykularını kaçırıyor. Euro Bölgesi'nin çatırdağı konusunda yapılan açıklamalar ve hatta eurodan çıkma planları yapan ülkeler bile var. Euronun yaratıcısı Nobelli ünlü ekonomist Robert Mundell'den de Avrupa Birliği adayı olan Türkiye'ye ilginç bir tavsiye geldi: "Avrupa Birliği'ne girin ama Euro Bölgesi'ne değil"
ORTADOĞU LİDERLİĞİ
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 25. Yıl Konferansı'nda konuşan Mundell, Euro Bölgesi'nin zayıfladığını, Türkiye'nin de Avrupa Birliği'ne aday bir ülke olarak birliğe girebileceğini ancak Euro Bölgesi'ne girmesinin gerekli olmadığını söyledi. Columbia Üniversitesi Profesörü Robert Mundell, "Türkiye'nin Euro Bölgesi'ne girmesi gerekmiyor. Ancak Avrupa Birliği'ne girmek çok büyük faydalar sağlar. Bence Avrupa Birliği'ne giriş oldukça önemli Türkiye için. Ancak bence zaman bunun için pek doğru değil. Avrupa için de doğru zaman değil. 2015-2017'den önce olacağı öngörülmüyor zaten" dedi. Türkiye'nin AB dışında alternatifleri olduğunu da söyleyen Mundell, Türkiye'nin Ortadoğu'da lider pozisyonda yer alabileceğini belirtti.
Almanya'nın eurodan çıkması çok kötü bir fikir
SON günlerde Almanya'nın gündemini meşgul eden Euro Bölgesi'nden çıkma ve kendi para birimine dönme planlarının çok kötü bir fikir olduğunu söyleyen Mundell, "Almanya'nın eurodan çıkacağını düşünmüyorum. Çıkarsa büyük zarar görür. Avrupa'yı domine eden ülkelerden biri olarak Almanya'nın böyle bir şey yapması gücünü azaltır. Avrupa genelindeki Almanya etkisinin zayıflamasına neden olur böyle bir hamle. Avrupa'nın geri kalanı için de kötü olur. Ben böyle bir şey yapacağını düşünmüyorum" dedi.
Euronun altyapısını hazırladı, Nobel aldı
KANADALI ünlü ekonomist Robert Mundell Avrupa'nın para birimi euronun altyapısını hazırlayan isimler arasında yer aldı. Vancouver'deki British Columbia Üniversitesi mezunu olan ve doktorasını Massachusetts Institute of Technology'de 1956'da tamamlayan Mundell Nobel ödülünü uluslar arası döviz kurları üzerine yaptığı çalışma ile aldı. 1999'da Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülen Mundell, 1974'ten beri Columbia Üniversitesi Ekonomi bölümünde profesör olarak görev yapıyor
Parite istikrara kavuşursa para reformuna gidilebilir
DOLAR-euro paritesinin istikrara kavuşturulması durumunda, yeni bir uluslararası para reformunun mümkün olabileceğini söyleyen ünlü ekonomist Robert Mundell, dünyanın uluslararası düzeyde 'son çare olarak başvurulacak bir borç verici kuruluşa' ve küresel rezerv para birimine ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Robert Mundell, dikkatleri döviz kurları yerine küresel açıklara yöneltmenin çok daha önemli ve iyi olacağını dile getirdi. 2008 yılında ABD'de neredeyse mali sistemi yıkacak büyük bir felaket yaşandığını ve böyle bir durumun engellenmesi için öncesinde yüksek dolara izin verilmemesi gerektiğini söyleyen Mundell, "Tek yol para reformu yapmak. Yeni bir uluslararası sistem olmalı. Dolar ve euronun yüzde 30-40 iniş çıkışını engellemek lâzım" dedi.
Barış ERGİN / SABAH
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:31)