E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Kovid-19 pandemisinin dünya ekonomisini durma noktasına getirmesiyle emtia piyasaları bu yıl sancılı bir döneme girdi. Gösterge emtia endeksi S&P GSCI yılbaşından bu yana neredeyse yüzde 36 geriledi. Geçtiğimiz yıl yüzde 17’ye yakın getiri elde ettikten sonra bu yıl gerçekleşen büyük çaplı gerilemede, talebin düşmesinin yanında doların gücünü koruması da etkili oldu. Ancak hem ABD’nin gevşek para politikalarının hem de Avrupa’daki ekonomiye destek paketlerinin doları Euro karşısında zayıflatmasıyla yılın ikinci yarısında emtia fiyatları üzerindeki baskının hafifleyebileceği belirtiliyor.
Endüstriyel metaller yüzde 8 geriledi
Emtia piyasaları kötü bir yıl geçiriyor. 2014-2018 arasında ortalama 11.52 düşüş gösteren emtia fiyatları geçtiğimiz yıl ekonomik canlanmaya paralel olarak güçlü bir performans sergiledi. Bu yılki rakamlara bakıldığında ise yüzde 35.8 gerileme yaşandığı görülüyor. En sert düşüş yüzde 40’a yaklaşan gerileme ile enerji fiyatlarında meydana geldi. Endüstriyel metallerde yüzde 8 civarında değer kaybı olurken, tarımsal emtia tarafında düşüş yüzde 10’un üzerinde. Güç kazanan tek piyasa ise değerli metallerdi. Altın ve paladyuma taleple birlikte değerli metallerde fiyatlar ortalama yüzde 12 yükseldi. Buradaki yükselişin bir kısmı da gümüşten geldi.
Euro üç ayın zirvesinden döndü
Emtia fiyatları yılın ikinci yarısında dünyanın birçok ülkesinde Koronavirüs tedbirlerinin hafifletilmesinden destek bulabilir. Emtianın gözü ayrıca döviz piyasalarında. Yatırımcının Euro’ya güvenin yeniden artmaya başlamasıyla piyasalarda risk alma dönemi başlayabilir. Yılın ilk yarısında emtia piyasaları güçlü dolar baskısı hissetmişti. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ülkede faizlerin en az birkaç yıl sıfır seviyesinde kalacağını gösteren tahminleri doların değer kaybetmesine yol açıyor.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun, Kovid-19 ekonomik sonuçlarıyla mücadele için teklif ettiği 750 milyar Euro’luk kurtarma paketi de Euro’nun elini güçlendiriyor. Dolar riskli para birimleri karşısında yatay seyre geçerken, Euro da 1.1388 dolar ile son üç ayın zirvesine yaklaştıktan sonra şu sıralar 1.1245 civarında. Ancak analistlere göre yatırımcının Euro’ya güveni geri gelmeye başladı ve bu dolarda aşağı yönlü hareketin yeniden gündeme gelebileceğine işaret ediyor.
Düzeltme olabilir ancak uzun vadede yükselebilir
Analistler de Euro/dolar tahminlerin de yukarı yönlü revizyonlara gitmeye başladı.
CIBC Capital, gelecek haftalarda paritenin 1.15 seviyesini aşacağı tahmininde bulundu. Kısa vadede mart ayında test edilen 1.1450 seviyesinin radarda olduğunu bildiren finans kuruluşuna göre parite yılın ikinci çeyreğinde ortalama 1.11, yılın son çeyreğinde ortalama 1.14 ve gelecek yılın son çeyreğinde 1.16 düzeyine gelecek.
Commerzbank’ta döviz, emtia ve tahvil teknik analiz bölüm başkanı Karen Jones, euronun 1.1495 seviyesine gelmeden önce bir konsolidasyon beklenebileceğini belirterek 1.1250/1.1170 bandında dipten alım için fırsat olabileceğini söylüyor. Jones’a göre sonrasında Euro geçen yılın en yüksek seviyesi olan 1.1570’i görmek isteyebilir. Sonraki hedefin 1.1815/22 olabileceğini belirten Jones uzun vadeli hedeflerinin ise 2008-2020 direnç seviyesi olan 1.1862 olduğunu belirtiyor.
Amerikan bankacılık grubu Goldman Sachs, 6 ay sonra Euro/doların 1.15 düzeyine geleceğini öngörüyor.
Citibank uzun vadede euronun 1.20 seviyesine çıkacağını öngörüyor. Gelecek 6 ay-12 ay için dolar endeksini ortalama 96 olarak tahmin eden bankanın endeksin uzun vadede ise 90 seviyesinin altına inmesini bekliyor. (Evrim Küçük/ Dünya)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:54)