E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Almanya’nın etkili haber dergisi Der Spiegel, siyasetçilerin Euro Bölgesi krizini çözmek için yaptıkları sonuçsuz manevraların, piyasalarda yatırımcıların ortak para biriminin çökeceği konusundaki kaygılarını artırmaktan başka bir işe yaramadığını yazdı. Dergi bankaların özellikle kaygılı olduğunu kaydederek, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Euro Bölgesi içindeki bankalar arasında sınır ötesi parasal işlemlerinin 2011 yaz aylarından bu yana azaldığını, geçen Haziran ayında da 2007’de mali krizin başlamasından bu yana bankalar arası işlemlerin en düşük düzeye indiğini açıkladığını kaydetti. Deutche Bank eski baş ekonomisti Thomas Mayer’in bankalar ve şirketlerin zarar etmemek için özellikle operasyonlarını yerel kaynaklardan yapmaya başladıkları yolundaki görüşünü aktaran dergi, Euro Bölgesindeki bankaların bulundukları ülke dışında kendi birimleriyle işlemlerini de durdurduklarını bildirdi. Alman Commerzbank ve Deutche Bank’ın İtalya ve İspanya’daki şubelerinin finansman gereksinimlerini kendileri karşılamak yerine ECB fonlarına başvurmalarını tercih ettiğini yazan Der Spiegel, bu bankaların ellerindeki fazla fonları da Alman Merkez Bankasına yatırdıkları ve Euro Bölgesi’nin kıyısında yer alan ülkelerin kendi para birimlerine dönebilecekleri ve büyük ölçüde devalüe edecekleri beklentisiyle hazırlık yaptıklarını yazdı. Ayrıca, Euro Bölgesindeki yerel banka gözetim kuruluşlarının da bankaların finansmanı ülke bazında bulmaları yolunda çaba gösterdikleri belirtildi. İtalyan UniCredit’in sahibi olduğu Alman HypoVereinsbank İtalya’ya yüklü para transferi yapmak istediğinde Alman mali gözetim kurumu BaFin’in müdahale ettiği Der Spegel’de yer aldı. Kendisini Avrupa çapında bir kurum olarak tanıtan UniCredit’in de bu nedenle her ülkedeki yerel operasyonlarına daha fazla yetki vererek “Avrupalı” olmanın avantajlarından daha az yararlanır hale geldiği, banka yöneticilerinin de işler daha kötüye giderse ülke birimlerinin satılabileceğini söylediği kaydedildi. Euronun çökeceği kaygısının bankalardan şirketlere de sıçradığını kaydeden dergi, petrol devi Shell’in CFO’su Simon Henry’nin geçen hafta “Avrupa’da kredi riski alma konusundaki istekliliğimizde bir değişme oldu” dediğini ve elinde 13.8 milyar euro nakit rezervi bulunan Shell’in Avrupa yerine ABD tahvilleri ve bankalarına yöneleceğini söylediğini aktardı. Ayrıca, küçük Alman yatırımcıdan sigorta şirketlerine hatta ABD hedge fonlarına kadar yatırımcıların euronun çöküşüne karşı hazırlık yaptıkları hatta bundan yararlanmanın yollarını aradıkları kaydediliyor. Bunun en önemli göstergesinin ise Güney Avrupa’dan kuzeydeki ülkelere sermaye akışında görüldüğünü kaydeden dergi, bunun sonucunda Almanya’da gayrimenkul fiyatlarının yükseldiğini ve Alman tahvillerinde faizlerin sıfıra kadar indiğini vurguladı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:35)