E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye'nin Türk Hava Kuvvetleri için uzun süredir gündemde olan 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı alımına ilişkin gelişmeler yaşanıyor.
Eurofighter Konsorsiyumu'na üye İtalya, İspanya ve İngiltere'nin onayladığı satış, Almanya'nın uyguladığı tek taraflı ambargo nedeniyle durmuştu. Ancak, Almanya'nın Türkiye’ye Eurofighter Typhoon satışına onay verdiği iddiaları basına yansıdı.
Almanya'dan yeşil ışık
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler katıldığı TV programında “Eurofighter Typhoon savaş uçaklarından 40 tane alacağız. Almanya, vermemek için çok uzun süredir direniyor ama sonunda yine NATO’daki dostlarımız İtalya, İngiltere ve İspanya’nın da olumlu katkılarıyla Almanya da sonunda olumlu cevap verdi.” ifadelerine yer verdi.
İki filo Typhoon uçağının envantere katılması hedefleniyor
Türkiye, Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının tedariki konusunda İngiltere ile bir süredir teknik görüşmeler yürütüyordu. Türk Hava Kuvvetleri, bu uçakların en yeni nesil konfigürasyonundan 20+20 adet almayı planlıyor. İlk aşamada bir, nihai aşamada ise iki filo Typhoon uçağının envantere katılması hedefleniyor.
Typhoon projesi, mülkiyet hakları
Typhoon projesi, Avrupa'nın yeni nesil savaş uçağı ihtiyacını karşılamak amacıyla birden fazla ülkenin ortaklığında başlatıldı. Projenin üretici ülkeleri arasında İngiltere, Almanya, İtalya ve İspanya bulunurken, Fransa ise bir süre sonra projeden ayrılarak kendi savaş uçağı olan Rafale’i geliştirmeye karar verdi. Üretici ortak olarak diğer ülkeler ise projeye devam etmiş ve en nihayetinde ortaya EF-2000 çıktı. Projede mülkiyet hakları: %33 İngiltere, %33 Almanya, %21 İtalya ve %13 İspanya şeklinde.
Ekonomim'in haberine göre, konsorsiyumda İngiltere’yi temsilen BAE Systems; Almanya ve İspanya’yı temsilen Airbus Defence & Space ve İtalya’yı temsilen ise Leonardo firması yer alıyor. Proje kapsamında bu ülkelerde çok ciddi bir tedarik zinciri ve istihdam oluşturulmuş durumda. Bugüne kadar 550’den fazla Eurofighter Typhoon savaş uçağı başarılı bir şekilde 7 ayrı ülkeye teslim edildi. Bu ülkeler sırasıyla şöyle: Almanya, İngiltere, İtalya, İspanya, Avusturya, Umman ve Suudi Arabistan.
Almanya Eurofighter ve Altay tankı için garanti istiyor
Türkiye'nin Eurofighter alımında kritik eşik aşıldı!
MSB: Eurofighter için olumlu gelişmeler bekliyoruz
Eurofighter krizi: Almanya'dan Türkiye'ye Yunanistan ve adalar şartı!
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Trump kazandığı için engel kalktı :D Almanya ciddi ekonomık baskı altına girecek. bu uçaklar hem sanayisi hemde gelir için gelecek argeler için kullanılacak. ortak yapım bu uçakları. Trump geçmişre amlan otolarını ülkesıne sokmamak ve gumruk vergilri arttırmak istemişti. kı almanları hiç zevmez. almanya sanayisi için bu uaçkarlı satacak. olası NATO olmasada olur diyen bir ABD var artık karşımızda. Trump etkisi. beklıyorduk zaten. Rusya savaşı ne olacak? buna göre şekıllenecek. ama f35 lerden iyi deil bu uçaklar. ama eşdeğer eksi yanları olsada/ artı yanlarıda var
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:50)