E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
2017 Euro/Dolar beklentilerine değinmeden 2016’da parite neler atlattı kısaca bir hatırlayalım. Yeni yıla piyasaların Çin’deki yavaşlama endişeleri ile başlaması borsalara sert satışlar getirirken küresel belirsizliklerin de artmasıyla Fed’in 2015 Aralık toplantısında öngördüğü 4 faiz artışını hayata geçiremeyeceği beklentileri Dolar’ın değer kaybetmeye başlamasına, bu da EURUSD’de yükselişler gözlemlememize sebep oldu.
21 Ocak’ta yılın ilk toplantısını pas geçen ECB, ikinci toplantıda, yani 10 Mart’ta bu kez piyasalarda yeri yerinden oynattı. Mevduat faizi, politika faizi ve marjinal borç verme faizinde indirime gidilirken varlık alım programı aylık 20 milyar Euro artırıldı ve Haziran ayında 4 yeni TLTRO başlatılacağı duyuruldu. Kısacası parasal genişleme bazukasını bu kez ağzına kadar doldurup ateşleyen Başkan Mario Draghi basın toplantısında ise tek bir cümlesiyle bütün senaryoyu tersine çevirdi.
Kararlar sonrası sert düşen EURUSD Draghi’nin “ECB faizlerde daha fazla indirimini gerekli görmüyor.” açıklamasıyla birlikte yaklaşık 400 pipslik bir ralliye imza attı. Devam eden süreçte 1.16’lara kadar tırmanan parite Brexit referandumu belirsizliklerinin de etkisiyle aşağı yönlü yolculuğuna başladı.
23 Haziran’da İngiltere’deki referandumdan Brexit sonucunun çıkmasıyla 1.14’lerden 1.09’lara kadar gerileyen EURUSD Fed’in Temmuz ayını da pas geçmesiyle yeniden bir miktar toparlanma gösterse de Aralık ayında bu sefer faiz artışının geleceği ihtimallerinin güçlenmesi ve 8 Kasım’daki seçimler sonrası ABD’nin yeni Başkanı Trump’ın politikalarına yönelik beklentilerle birlikte güçlenen Dolar’ın etkisiyle yılın son çeyreğinde sert düşüşe geçti.
Yılın son ECB toplantısında ise faizler beklentilere paralel olarak değiştirilmese de varlık alım programının süresi 2017 Aralık ayına kadar uzatılırken Mart ayından itibaren aylık 80 yerine 60 milyar Euro alım yapılacağı duyuruldu. Ayrıca Draghi basın toplantısında mevduat faizi altında getirisi olan varlıkların da alınacağını açıkladı. İtalya’da yapılan anayasa değişikliği referandumundan ise hayır sonucu çıkarken Başbakan Renzi istifa etse de referandum sonucunun Euro üzerinde kalıcı bir negatif etkisinin olmadığını gördük.
2017’ye baktığımızda ise EURUSD’yi etkileyecek en önemli etkenlerin başında şüphesiz Fed’in para politikası geliyor. Üç faiz artış öngörüsünün hayata geçmesi halinde EURUSD’yi parite olma yoluna yani 1.0000 seviyelerine ve buranın da altında 0.94’lere itebilir. Ancak Trump’ın politikalarının arkasında ne ölçüde duracağı ve vergi indirimleri, altyapı yatırımları gibi vaatlerini ne kadar yerine getireceği Dolar açısından kritik olacak.
Fransa, Hollanda ve Almanya Seçimleri Euro İçin Önemli
Geçtiğimiz sene olduğu gibi Fed’in beklendiği kadar rahat bir şekilde faizleri artıramayacağı beklentileri güçlenirse EURUSD’de sırasıyla 1.08, 1.10 ve 1.12’lere doğru bir yükselişe şahit olabiliriz. Euro tarafındaki riskler ise Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimleri, Hollanda ve Almanya’daki genel seçimler olarak karşımıza çıkıyor.
Seçim belirsizliklerinin Euro üzerinde oluşturacağı baskı üzerine Fed’in kademeli faiz artışları da hayata geçmeye başlarsa EURUSD’de düşüşlerin devam ettiği bir yıl yaşamamız kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca Euro Bölgesi’nde hem manşet hem de çekirdek enflasyonun hala %1 altında kaldığını göz önünde bulundurduğumuzda ECB’den gelecek olan yeni gevşeme hamlelerine hazırlıklı olmakta da fayda var.
ForexKoçu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
hayali merkez bankz bir yılda 15 kez tlnin yıl sonu tahminini tutturamadı, şimdi pariteyimi tutturmaya çalışıyorsunuz tlden vaz geçip
Önemli olan TL ne olacak? Bana ne diğer para birimlerinden.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (14:20)