E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türk Lirası'nda Kasım ayından bu yana devam eden rüzgâr bu hafta tersine döndü. Dolar/TL ve Euro/TL, son bir hafta içerisinde yüzde 8 yükselirken özellikle dün piyasaların kapanışından sonra kurlarda sert artışlar yaşandı. Dolar/TL 7,40'ı geçerken, euro/TL 9'un üzerini gördü. Bu sabah saatlerinde ise dolar/TL, 7,43, euro/TL ise 9,03'ten el değiştiriyor.
Kurlarda dün akşam yaşanan atakta ABD tahvil faizindeki ani yükseliş önemli rol oynuyor. Şubat başından yüzde 1,10 seviyelerinde olan ABD 10 yıllık tahvil getirisi akşam dakikalar içinde 1,5 seviyesinden yüzde 1,6 seviyesine çıktı.
Haftanın son günü yurt içinde dış ticaret, hizmet üretici fiyatları, yurt dışında ABD'de kişisel gelir ve harcamalar, Michigan Tüketici Güven endeksi öne çıkıyor.
08.30 itibarıyla dolar/TL 7,4425, euro/TL 9,0512 seviyesinden işlem gördü
ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR
ABD Maliye Bakanı Janet Yellen, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) ‘Özel Çekme Hakları’ (SDR) adlı rezerv para biriminin dağıtımına yönelik yeni düzenlemelere destek çıktı.
Japonya Merkez Bankası parasal işler departmanı genel müdürü Seiichi Shimizu, Japonya'da tüketim fiyatlarının ekonomi toparlandıkça artmasının beklendiğini, ancak görünüm için çeşitli belirsizliklerin var olduğunu söyledi.
Korona virüs salgınının önüne geçmek için Japonya'nın 47 bölgesinden 10'unde uygulanmakta olan olağanüstü halin 6 bölgede bu ay kaldırılması bekleniyor.
Çin Merkez Bankası danışmanı Liu Shijin, Çin ekonomisinin "alışıla gelen şartlar" altında 2021 yılında yüzde 8-9 büyüme gösterebileceğini söyledi.
New York Fed Başkanı John Williams, güçlü mali destek ile devam eden aşılamanın bir araya gelmelerinin ABD ekonomisinin korona virüs krizinden toparlanmasına yardım edeceğini ve ekonominin bu yıl 10 yılın en güçlü büyümesini yaşamasını liderlik edeceğini söyledi.
Japonya'nın sanayi üretimi global talepteki toparlanmanın etkisi ile 3 aydır ilk kez arttı. Üretim, Ocak ayında piyasa beklentilerinin üzerinde büyüdü.
YURT İÇİ GÜNDEM
Ayın son iş gününde TÜİK dış ticaret istatistikleri, Hizmet Üretici Fiyat Endeksi, katı yakıtlar, TCMB uluslararası rezervler ve döviz likiditesi verilerini duyuracak (10.00).
Hazine ve Maliye Bakanlığı, önümüzdeki Mart-Mayıs dönemine ilişkin iç borçlanma ve ihale programını duyuracak. Hazine tarafından bir önceki ay sonunda açıklanan kesinleşmemiş programa göre Mart ayında 6, Nisan ayında 8 ihale planlanıyor. Açıklanacak yeni program ile Mart ayı için takvim kesinleşecek.
YURT DIŞI GÜNDEM
ABD'de kişisel gelir ve harcamalar, öncü mal ticareti (16.30), Chicago PMI (17.45), Michigan Tüketici Güven Endeksi (18.00), Baker Hughes sondaj kule sayısı (21.00) verileri izlenecek.
AB liderleri AB'nin Güney Komşuları video konferans toplantısında bölgedeki güvenlik ve savunma durumunu ele alacaklar (11.00).
ECB Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel (11.30), İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkan Yardımcısı Dave Ramsden (15.30) konuşma yapacak.
BİST100 endeksinde kritik eşik 1505
Günün önemli şirket haberleri 26/02/2021
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
tünelin ucunda ışık gözükmüş
Merkez bankası sıkı duracam dedi dolar 70 kuruş arttı bari 500bp faiz artırsın biraz dolar düşsünde bizde alalım Dolarsız kaldık
Neden dolar 6.90 altına düştüğünde eksi 55 milyar dolar rezerv varken en azından 5-10 milyar dolar toplamadın piyasadan
dolar alırsan, piyasaya TL verirsin. O TL'leri faiz verip toplamazsan para arzını artırmış olursun, bu da enflasyonun yükselmesine neden olur. Çünkü TL boşta durmaz, fiyatı yükseleceği düşünülen emtiaya (altın,ev, araba) kayar, talebi yükseltir. Sonuç olarak MB'nin Dolar rezervini artırması başka komplikasyonlara neden olur
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:23)