E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEuro 21 yaşında---

Euro 21 yaşında

Euro 21 yaşında
31 Aralık 2022 - 13:43 borsaningundemi.com

2002'den beri AB ülkelerinde kullanılan para birimi olan euro, 21.yılına giriyor. Son dönemlerde savaşlar ve enerji krizleri akabinde dolar karşısında değer kaybeden euroyu 1 Ocak'tan itibaren Hırvatistan da kullanmaya başlayacak

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde kullanılmakta olan euro banknot ve madeni paralar 1 Ocak 2023 itibarıyla 21'inci yılına girecek.

AB üyesi 27 ülkenin 19'unun resmi para birimi olarak kullanılan euro 1999 yılında kaydi olarak yürürlüğe girmişti. Euro, 1 Ocak 2002'de ise banknot ve bozuk para olarak piyasaya sürülmüş ve günlük işlemlerde kullanılmaya başlanmıştı.

Euroyu; Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan olmak üzere 19 AB üyesi ülke kullanıyor.

Hırvatistan'da euroya geçiyor

Bu ülkelere 1 Ocak itibarıyla Hırvatistan da dahil olacak ve euro kullanan AB üyesi ülke sayısı 20’ye ulaşacak.

"Euro Bölgesi" olarak adlandırılan bu ülkelerin para politikası, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve üye ülkelerin merkez bankalarından oluşan Euro Sistemi tarafından yürütülüyor.

Frankfurt merkezli ECB'nin görevi, para birimi olarak euroyu kullanan AB üyesi ülkelerden oluşan Euro Bölgesi'nde fiyat istikrarını sağlamak olarak tanımlanıyor. Euroyu Avrupa'da yaklaşık 340 milyon kişi kullanıyor. Avrupa Para Birimi, ekü ve euro olarak da adlandırılan avronun farklı renk ve boyuta sahip 5, 10, 20, 50, 100, 200 ve 500 olmak üzere 7 çeşit banknotu bulunuyor.

Ayrıca, 1, 2, 5, 10, 20, 50 sent ile 1 ve 2 avro metal para olarak kullanılıyor.

500 euronun basımı durdu, hala geçerli

Terörizmin finansmanı ve kara para aklamaya karşı mücadele nedeniyle ECB 2019 yılında 500 avroluk banknotların basımının durdurulmasına karar verdi. 500 euroluk banknotların basımının durmuş olmasına rağmen bu banknotlar halen geçerli. Ancak 500 euro banknotlar günlük yaşam ve alışverişte kullanılamıyor ve sadece banka hesaplarına yatırılabiliyor ve bankalardan değiştirilebiliyor.

Danimarka dışındaki üyelere zorunlu katılım geldi.

Euro Bölgesi'nin kuruluşunda ortak para politikasına dahil olmayacağını açıklayan Danimarka dışında bütün birlik üyelerinin gerekli kriterleri yerine getirmeleri durumunda euro kullanımına geçme zorunluluğu bulunuyor.

Son dönemde, Bulgaristan avro para birimine geçiş süreci için başvuruda bulundu. Bu ülkenin de birkaç yıl sürecek süreç sonunda euro para birimine girişini tamamlaması bekleniyor.

Euro değer kaybetti

Euro, 1999 yılında piyasaya sürüldüğünde 1 euro 1,17 dolar seviyesindeydi. Bu tarihten sonra euro, dolar karşısında hızla değer kaybetti. Ekim 2000'de euro 0,83 dolara kadar geriledi.

Euro, 2002 yılından 2008'e kadarki süreçte dolara karşı değer kazandı. 2008 yılında 1 euro 1,60 dolara kadar çıkarak rekor kırdı.

Bu yıl, Rusya-Ukrayna savaşı, enerji krizi, dünya genelinde artan jeopolitik riskler ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) şahin politikaları doları diğer para birimleri karşısında daha değerli bir hale getirdi.

Euro/dolar paritesi yılın başında 1,13 seviyesindeyken eylül ayında 20 yılın en düşük seviyesine geriledi. Parite, 0,96 seviyelerine kadar düştükten sonra son aylarda toparlanmaya başladı. Hali hazırda euro dolar paritesi 1,064 seviyelerinde seyrediyor.

Euro, dünyada kaçıncı sırada?

Doların ardından dünyanın en fazla kullanılan ikinci rezerv para birimi konumunda bulunan euronun uluslararası piyasalarda kullanımı da oldukça sabit biçimde devam ediyor.

ECB raporlarında euro para birimin küresel döviz rezervlerin yüzde 20,6'sını oluşturduğu öngörülüyor. Uluslararası tahvil ihracında da euronun payının geçen yıl yaklaşık 3 puan artarak yüzde 24,6'ya çıktığı belirtiliyor.

Euro'nun tasarımı değişecek

ECB, 21 yıldır tedavülde olan euro banknotları 2024'e kadar yeniden tasarlamayı öngörüyor. Yeni tasarım süreci, Euro Bölgesi'ndeki insanlardan gelecekteki banknotlar için olası temalar hakkında görüş toplamakla görevli odak gruplarının oluşturulmasıyla başlayacak. Daha sonra her Euro Bölgesi ülkesinden bir uzmana sahip danışma grubunun, ECB'nin Yönetim Konseyi'ne yeni temalardan oluşan bir kısa liste sunacak. Yönetim Konseyi, yeni banknotlar basılmadan önce nihai kararı verecek.

Euro Bölgesi ülkelerinin kamu borcu yükseldi

Euro Bölgesi'nde kamu borcunun Gayrisafi Yurt içi Hasıla'ya (GSYH) oranı, 2022 yılına ilişkin son verilerde yüzde 94,2 seviyesinde ölçüldü. Euro Bölgesi'nin toplam kamu borcu 12,1 trilyon euro seviyesini buluyor.

Euro para birimini kullanan ülkelerdeki yüksek kamu borç oranları dikkati çekiyor.

Euro Bölgesi üyesi ülkeler arasında 2022 yılının ikinci çeyreğinde kamu borcunun GSYH'ye oranının en fazla olduğu ülke yüzde 182,1 ile Yunanistan oldu. Yunanistan'ı, yüzde 150,2 ile İtalya, yüzde 123,4 ile Portekiz, yüzde 116,1 ile İspanya, yüzde 113,1 ile Fransa, yüzde 108,3 ile Belçika, yüzde 95,2 ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, yüzde 82,7 ile Avusturya, yüzde 73,5 ile Slovenya, yüzde 71,6 ile Finlandiya, yüzde 67,2 ile Almanya ve yüzde 60,3 ile Slovakya izledi.

AB kurallarına göre, normal şartlarda üye ülkelerin kamu borçlarının GSYH'lerinin yüzde 60'ını geçmemesi gerekiyor. Bu sınır aşıldığında uygulanacak tedbirlerin AB Komisyonu'na bildirilmesi ve etkin mücadelenin yapılması gerekiyor.

Ancak AB ülkeleri uzun yıllardır kamu borçlarını düşürecek adımları ve kemer sıkıma politikalarını uygulamakta sorun yaşıyor.

Dolar ve euro yükselişe geçti

ECB'den Euro Bölgesi için ‘zorlu durum’ uyarısı

Türkiye'nin ilk yeşil eurobond ihracı ocakta yapılacak

Küresel piyasalar, resesyon ve enflasyon endişeleriyle yeni yıla giriyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gurbetçi 03 Ocak 2023 02:31

    Vatandaş dışarıda bir kebap durumunu 150-200liraya yerken ya da bir lahmacunu keza aynı fiyata yerken, yine kahraman çalışkan vekiller meclis lokantasında (sanki esnaf lokantası, lokanta diyorlardı lüks restoran havasından daha lüks) bir kebabı maliyetinden de kaç katı aşağıya yani 20-25 TL gibi komik rakamlara yiyorlar... Bu dünyada siz yiyin Allahyediklerinizi ahirette Bi tarafınızdan çıkarır. Bu işler böyle. Bu dünyada siz güclusunuz. Dışarı çıkında vatandaşın haline bir bakın. Etin kilosu olmuş 250tl. İnsanlar kedimi yesin!!! Kasabın yolunu unutan milyonlarca insan var memlekette. Vatandaşı aylarca et yiyemiyorken kendileri her gün et yiyen yöneticiler bizden değildir...

  • Gurbetçi 03 Ocak 2023 02:30

    Siyasilere hayallerinde dahi goremeyecekleri imtiyazlari verirsen ki zaten bunlar da kendileri! Yani kendi kendilerine imtiyaz veren bir meclisimiz var, halbuki bu imtiyazı halka vermeleri gerekirken, mesela vatandaş emekli olabilmesi için önce ölmesi gerek ama bir vekil 5 yıl sonra yaşa bakılmaksızın emekli olabiliyor.

  • sözün özü01 Ocak 2023 01:23

    Bizim TL'yi değerini koruma diye bir takıntımız yok......Adet yerini bulsun anlayışı ile el yordamıyla korumaya çalışıyoruz. o da olmuyor......AMAÇ GARİP GUREBA  2 .3 YIL DİŞİNDEN TIRNAĞINDAN ARTIRIP 50 VEYA 100 BİN LİRA ARTIRIR. BİRİLERİ DÜĞMEYE BASAR DÖVİZ KRİZİ FALAN  ,BİR ANDA    100 BİN LİRANIN ALIM GÜÇÜ  30 BİN LİRAYA DÜŞER............SONUÇ.......EL EMEĞİ ÇALIŞANIN SIKINTISI ÖLÜNCE BİTER.     TÜRKİYEDE 86 MİLYONUN 80 MİLYONU YOLUNMAYI BEKLEYEN KAZLARDIR.......DÜZENLER(Sömürücüler) DEĞİŞİR,DÜZÜLENLER(VATANDAŞLAR)) AYNI KALIR.................... (M)  :-*  8-)  :o)  :|  :O  (6) 

  • borsacı31 Aralık 2022 16:57

    kutsal bir degermiş gibi parasına sahip çıkan milleti tebrik ediyorum dünyada TL nin deger kaybetmesine vesile olanları allah,a havele ediyorum.merkez bankası başkanları kafana göre atama yaparsan adam maaşına bakar tl falan anlamaz paran tepe taklak iner.