E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Kripto paralarda yaşanan satış dalgası son haftalarda piyasaları sarstı. Bitcoin’den sonra piyasa değeri olarak ikinci büyük kripto para olan Ethereum, piyasa değerinin %50’sini kaybetti. Bitcoin fiyatları da tüm zamanların rekor seviyesi olan 65 bin dolardan sert bir düşüş gösterdi. Elektrikli araç üreticisi Tesla’nın milyarder CEO’su Elon Musk’ın yorumları ve Çin’in Bitcoin ve kripto paralar üzerinde kurduğu baskılar Bitcoin yükselişine dur dedi.
Yatırım devi Guggenheim Partners’ın kurucu ortaklarından Todd Morley, Ethereum’un Bitcoin’e kıyasla çok daha geniş bir kullanım alanının olduğunu söyledi. Kripto ve blockchain yatırımcısı Morley, Ethereum’un “asıl hareketin görüleceği alan” olacağını ifade etti. Morley, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, “bana göre Ethereum’un akıllı kontratlar aracılığıyla çok daha fazla kullanım alanı bulunuyor” dedi.
Dijital stratejisi bulunmayan şirketlerin ani gelişmelere karşı savunmasız olduğu konusunda uyarıda bulunan Morley, “Bitcoin ile başlayan teknolojiler, dünyanın diğer kısımlarına doğru da hızla ilerliyor. Ethereum’un geliştiricileri geçtiğimiz altı yılda 20 kat büyüdü, Moore Yasası’ndan çok daha hızlı. Burası asıl hareketin görüleceği alan olacak” açıklamasında bulundu.
Mühendis Gordon Moore tarafından 1965’te ortaya atılan Moore Yasası, teknolojinin ilerleme hızına yönelik bir tahminde bulunuyor. Yasaya göre, tranzistörlerin entegre devrelerdeki yoğunluğu iki senede bir ikiye katlanıyor. Geçtiğimiz 12 ayda, merkeziyetsizleştirilmiş finansın (DeFi) kazandığı popülerlik yükseldi ve Ethereum fiyatlarının hızla artmasını sağladı.
DeFi sistemleri Ethereum networkü üzerinde kripto para teknolojisini kullanarak kredi ve faiz gibi geleneksel finansal enstrümanları üretiyor ve blockchain temelli protokollerin bankaların rolünü üstlenmesini hedefliyor. Bununla birlikte non-fungible tokenların (NFT) giderek artan popülerliğinin perde arkasında da Ethereum var. NFT’lerin büyük bir bölümü Ethereum’un blockchain’i üzerinde oluşturuluyor.
borsagundem.com'un derlemesine göre NFT’lerin popülerliğinin artması, sanat eserlerinin ve koleksiyon ürünlerinin dijitalleşmesi de Ethereum’un kullanım alanlarına bir yenisini ekledi. Geçtiğimiz aylarda Ethereum fiyatlarında görülen ralli Bitcoin’deki rallinin hızını geride bıraktı. Ethereum neredeyse %1,000 artış gösterirken, Bitcoin’de %300 yükseliş görüldü. Yakın zamanda yaşanan sert fiyat düşüşleri bile Ethereum’a büyük zarar vermedi.
Ethereum’un piyasa değeri, yani dolaşımdaki tüm Ethereum’ların toplam değeri nerdeyse 300 milyar dolara yükseldi ve Bitcoin’in neredeyse 700 milyar dolarlık piyasa değerinin yarısına yaklaştı. Bu ayın ilk günlerinde Wall Street devi Goldman Sachs Ethereum’un Bitcoin’i geride bırakma şansının yüksek olduğunu söyledi ve kripto parayı bir değer saklama aracı olarak potansiyel sahibi gördü.
Goldman Sachs analistleri, “değer saklama araçlarının gerçek kullanım alanlarının önemi dikkate alındığında, Ethereum önde gelen bir değer saklama aracı olarak Bitcoin’in yerini alma şansına sahip” dedi. Geçtiğimiz yılın sonunda başlayan ve Ethereum’un yüksek işlem maliyetlerini düşürmeyi hedefleyen güncellemeler de Ethereum fiyatlarının daha önce görülmemiş seviyelere yükselebileceğine yönelik beklentiler oluşturuyor.
Milyarder yatırımcı Mark Cuban, Ethereum’un uzun süredir beklenen 2.0 güncellemesinin Bitcoin’i geride bırakmasını beklediğini ifade etti.
Meraklısına Dogecoin'in ABC'si
Bakır fiyatları, doların gerilemesi ile artış yaşadı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ethereum bitcoini tahtından edebiliyorsa, yarın bir gün de fenerium ethereumu tahtından edebilir.
Bu is abd yikilacak yerine rusya cin alacak hikayesine donmesin hala bekleyen bir suru insan var
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:30)