E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Borsa yatırım fonu (ETF) yatırımcıları ocak ayında ABD hisselerinden dikkat çekici bir çıkış gerçekleştirdi. Benzer bir durum ABD’nin sabit getirili piyasaları için de geçerli oldu. 2021 yılında ABD’nin hisse fonları ETF fonlarına yönelen 1,07 trilyon doların %55’ini oluşturdu. Bu rakam aralık ayında %69’a yükseldi. Ancak ocak ayında bu rakam, ETF varlık sınıfına akan net 66,2 milyar doların yalnızca %11,2’sini oluşturdu.
Gelişen ülke piyasaları ve Avrupa’nın borsa fonları sıra dışı bir şekilde sırasıyla %25,4 ve %12,1’lik pay aldı. Yatırımcılar büyük oranda gelişen ülke ETF’lerine yöneldi. Dolar açısından bakıldığında ocak ayında yalnızca 7,4 milyar dolar ABD’nin ETF’lerine yönelirken, bu rakam aralık ayında ve 2021’in toplamında aylık ortalama olarak 48 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Financial Times’ın haberine göre gelişen ülke piyasaları için ocak ayında bu piyasalara yönelik ETF’lere yönelen yatırım 16,9 milyar dolar olarak gerçekleşti ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşıldı.
Gelişen ülke piyasaları arasında 16,9 milyar doların, 11,7 milyar dolarını alarak Çin liderliği üstlendi. Bu paranın büyük bir bölümü ETF sektörünün henüz erken aşamalarında bulunduğu Çin’den gelirken, batılı yatırımcılardan olumsuz ekonomik ve siyasi arka plana rağmen 4,1 milyar dolar geldi. BlackRock iShares Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Yatırım Stratejisi Başkanı Karim Chedid, “yatırımcıların ABD’den Avrupa’ya ve gelişen ülke piyasalarına yöneldiğini görüyoruz” dedi.
Bu durumun nedeni olarak şimdilerde oluşmaya başlayan sektörel dinamikleri gösteren Chedid, gelişen ülke piyasalarının ve Avrupa’nın ABD’ye kıyasla değerinin altında işlem gören daha fazla hisseye sahip olduğunu söyledi.
Tüm dünyada yatırımcılar, pandemi döneminde kolay para politikalarıyla gelecekteki getiri beklentileri üzerinden yüksek fiyatlarla işlem gören “büyüme” hisselerinden, “değer” hisselerine geçiş yapıyor. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre ABD borsalarının liderliğini son iki yıldır üstlenen teknoloji hisselerine odaklanan ETF’lere yönelen küresel yatırımlar 400 milyon dolara düşerken, enerji ETF’leri toplamda 4,4 milyar dolar yatırım çekti.
Ancak açık ara farkla kazanan, değer hisselerinin bol miktarda bulunduğu finans sektörü oldu. Finans sektörüne yapılan yatırımlar 10,9 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı. Chedid, “finans sektörüne yönelik talep artıyor. Yükselen faiz oranları ve bu noktadan sonra yüksek getiri potansiyeli göstermeleri çekiciliklerini artırıyor” dedi. 7 Investment Management Portföy Yöneticisi Peter Sleep, yakın zamanda yatırımların yönündeki değişimi “paranın performansı izlediği” şekilinde yorumladı.
Aynı zamanda uzun yıllardır devam eden üstün performasının ardından ABD borsalarının bu yıl düşüşe geçmiş olması, S&P 500’ün ocak ayında %5,3 düşüş göstermesi ile daha önce tercih edilmeyen İngiltere ve küresel gelişen ülke piyasalarının daha çekici görünmeye başladığını ifade etti. Sleep aynı zamanda sezonsal bir faktörün de devrede olabileceğini açıklayarak, değer hisselerinin yıla genellikle iyi başlangıçlar yaptığını dile getirdi.
Buna rağmen Sleep özellikle de banka hisseleri gibi finans sektörü hisselerinin, 2008 finansal krizinin ardından yıllar süren düşük performans alanından çıkmış olabileceğini düşünüyor. Sleep, düzenleyicilerin birçok bankayı cezaya çarptırmasına ve batık kredi riskinden kaçınmak için sermaye tamponlarını artırmasına dikkat çekerek, “bankaların kazandığı tüm para hissedarlara gitmek yerine, cezalara ya da sermaye tamponlarının inşasına ayrıldı” dedi.
Ancak bu süreç şimdilerde geride kalmış göründüğü için bankaların “hisse geri alımları, temettü ödemeleri ve hissedarlarını ödüllendirme” pozisyonunun güçlendiğini söyledi. Yükselen faiz oranları genellikle bankalar için olumlu bir gelişme olarak değerlendirilirken, Sleep bu mekanizmanın da zayıfladığını ve birçok bankanın mortgage kredilerini menkul kıymet olarak satması nedeniyle faiz oranlarına karşı daha az hassasiyeti olduğunu açıkladı.
Bu aşamada Chedid yatırımcıların odağındaki değişimin, bir rotasyon olmadığı görüşünü taşıyor. Bunun nedeni teknoloji ya da büyüme ETF’lerinde satış dalgalarındansa, bu alana yönelen yatırımların azalmış olması. Ancak Chedid, değer hisselerine yönelen yatırımların miktarının artacağını tahmin ediyor ve bu trendin henüz erken aşamalarında olunduğunu söylüyor.
Ukrayna-Rusya savaşı borsaları nasıl etkiler?
Yabancıların favori hisse senetleri
Borsada savaş gerginliği: Satışlar hızlandı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Daha yeni başlıyor. Noter alım-satım . Banka hesaplarında %100 güvenlikli para transfer ve kimlik gizli para transferler isveç/isviçre kasasına gerek yok. Araç alım satım resmi belge hemde global olarak delil özelliği ve ispatı :D global geçerli ehliyetler, pasaportlar, global kimlik kartı, global ticarette anlık alım-satım-kiralama imkanları, dunyanın x noktasından anlık ihalelerde almak-satmak-mulk tapu vb sahibi olmak... herşey yeniden inşa ediliyor... Çink korktu yasakları gevşeltti. Rusya gelişimin kağısını ülkesinde açık bıraktı yasaklar vergilere döndu. ABD silikon vadisi ile entegreleri açtı krıpto projelerı. İngiltere finans sektoru telekımız yıkılacka mı? ciddi araştırmalara başladı bu yıl..Türkiye sadece al-sat değil, ciddi proje ve uygulamalar ile bu işlerde. Arsa al, kripto al, yok btc al. vb. deil bu işler. İha yı nasıl uygu ile uçuruyorsun 100 km kumanda erderek, doktorlarda kumanda ile amellıyat edebilecek 100km öteyi, mesela
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:48)