E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
İster yeni isterse de deneyimli bir yatırımcı olun borsa yatırım fonları (ETF) uzmanlara göre hedeflerinize ve risk toleransınıza bağlı olarak uygun seçenekler sunabiliyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ETF’ler klasik yatırım fonlarına benzer bir şekilde hisse senetleri ve tahviller gibi varlıkların paket bir biçimde satın alınmasını sağlar. Bununla birlikte birçok ETF, daha iyi vergi verimliliğine ve daha düşük gider oranlarına sahiptir. Dolayısıyla yıllar içerisinde birçok yatırımcı ETF yatırımlarını daha fazla tercih eder hale geldi.
CNBC’nin haberine göre ABD merkezli servet yönetimi firması Glassman’in Kurucu Başkanı Yeminli Mali Müşavir Barry Glassman, “ETF’ler son 15-20 yıl içerisinde uzun bir yol katetti” diyor.
Morningstar verilerine göre 2022’de yatırımcılar toplamda 900 milyar dolardan fazla yatırım fonu sattı ve ETF’lere yaklaşık 600 milyar dolar akıttı. Bu aynı zamanda kayıtlara geçmiş en büyük fark olarak öne çıkıyor. Haberde uzmanlar müşteri portföylerinde ETF’lerin nasıl kullanıldığını değerlendirdi:
Vergi verimliliği en cazip özellik
Bir aracı kurum hesabına yatırım yapıyorsanız, sermaye kazançları ve temettüler her yıl aynı zamanda vergi ödemelerini tetikler. Bireysel emeklilik hesaplarında ise vergi ödemelerinin para çekilene kadar ertelenmesi söz konusudur.
Glassman, "Bir ETF'nin en cazip özelliği, çoğunun yıl sonunda sermaye kazancı dağıtmamasıdır" diyor.
Karşılaştırmak gerekirse bazı yatırım fonları, özellikle de büyük çıkışlar olduğu zamanlarda, fon yöneticilerini varlıkları satmaya zorlar ve yıl sonu sermaye kazancını dağıtırlar. Bu da vergi giderleri anlamına gelir.
Kaliforniya merkezli Curtis Financial Planning’in Kurucusu YMM Cathy Curtis ETF hesaplarının yatırımlarda “vergi üzerinde daha fazla kontrol” sağladığına dikkat çekti.
Curtis, “Çok yüksek vergilerin olduğu Kaliforniya gibi bir eyalette olduğumdan vergilendirilebilir gelirleri minimize etmek de işimin önemli bir parçası” açıklamasında bulundu.
ETF’ler portföy çeşitliliğine yardımcı olur
ETF’ler aynı zamanda varlık tahsis stratejilerinde risk getiri dengelemesine yardımcı olmak için de kullanılabilir. Servet yönetimi firması Blue Ocean’ın Finansal Planlama Başkanı ve CEO’su Marguerita Cheng’e göre ETF’leri bir portföyün çekirdeği veya uydu portföyün bir parçası olarak düşünülebilir.
ETF’ler S&P 500 gibi geniş çaplı endekslere bütünsel yatırım yapar. Fon endeksin genel hareketlerini takip edeceğinden istikrar sağlayarak çekirdek portföyünüzün bir parçası olabilir. Atlanta merkezli Collective Wealth Partners’ın kurucularından biri olan CEO Kamila Elliott firmasının portföyündeki çekirdek pozisyonlarında birincil olarak ETF’leri kullandığını söyledi.
Uydu portföylerde kullanılan ETF’lerse tek bir varlığa yatırım yapmak ve büyük bir riske maruz kalmak yerine çeşitlendirme fırsatı sağlar. Cheng örnek olarak video oyunu sektörüyle ilgilenen ve bu alanda yatırım yapmak isteyen birinin tek bir video oyunu şirketi hissesi alarak risk almak yerine bir video oyunu ETF’sini satın alarak tüm sektörün gidişatını takip edebileceğini söyledi.
Gerek video oyunu sektörü olsun gerekse de tüm sektörler olsun bir sonraki büyük kazananın kim olduğunu kimse garanti edemez. Tercih edilen alandaki ETF’lere yatırım yapmaksa tek bir hisse senedinden daha az riskli bir yatırım olabilir. Ancak yine de bu sektörel yatırımlarla büyük kayıplarla karşı karşıya kalmak veya yüksek kazançlar elde etmek de mümkündü.
ETF’ler amaçları olan yatırımlar
Cheng ETF’ler için yaptığı açıklamasında, “Bu yatırımlar gerçekten güçlü olabilir zira müşteriler biraz daha amaç odaklı olabilir” dedi.
Cheng, yatırım fonlarıyla karşılaştırıldığında, ETF'lerin kişisel ilgi alanlarını ve ihtiyaçları eşleştirmeye daha fazla odaklanarak paranızı nereye yatıracağınıza karar vermenize olanak tanıdığını söyledi. Zira ETF'ler iklim değişikliği, gıda sistemi sürdürülebilirliği gibi belirli sektörlere, hisse senetlerine veya niş odaklara özgü bir biçimde de düzenlenebiliyor.
Elliott çekirdek ETF’leri kullanarak gelişmiş pazarlarda, gelişmekte olan pazarlarda ve ESG alanında fon yatırımında bulunduğunu açıkladı.
Borsada düşük riskle kazanmak mümkün mü?
Kriz kahininden gayrimenkul sektörü ve borsa için korkutan tahmin!
Wall Street boğaları FED tutanaklarına odaklandı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:06)