E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEt fiyatları enflasyonu etkiledi---

Et fiyatları enflasyonu etkiledi

Et fiyatları enflasyonu etkiledi
05 Nisan 2016 - 07:28 borsaningundemi.com

Et fiyatlarına getirilen tavan fiyat uygulaması enflasyona etkisini martta gösterdi

Enflasyonda dün tarihi bir gün yaşadık. 2003 yılında geçilen yeni seriyle hesaplanan enflasyon martta aylık olarak ilk kez düşüşe geçti. Ekonomistlerin yüzde 0.5 artış beklediği mart ayı enflasyonu yüzde 0.04 geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre yıllık enflasyon da yüzde 7.46’ya indi. Bu sürprizin başrol oyuncusu ise dana eti. Tarım Bakanı Faruk Çelik’in şubatta açıkladığı ette tavan fiyat uygulaması martta meyvesini verdi. Enflasyon sepetinin yüzde 2.09’unu oluşturan dana eti fiyatları martta yüzde 2.36 geriledi. Bu gerilemeye bir de sebze fiyatlarındaki büyük düşüşler eklenince gıda fiyatları şubata göre yüzde 1.53 ucuzladı. Bu mart ayı enflasyonunu 0.5 puan düşürücü etki yaptı. Ancak benzin ve mazot fiyatları ile kiralara gelen zam enflasyonda daha yüksek bir düşüş olmasını engelledi. Yurt içi üretici fiyatları da şubatta aylık yüzde 0.40 artarken yıllık yüzde 3.80’e geriledi.

RUSYA ETKİSİ SÜRÜYOR

Enflasyonda martta gıda dışında diğer gruplarda gözle görülür bir düşüş olmasa da enflasyon sepetinde en yüksek ağırlık gıdada. Ispanak, pırasa, karnıbahar fiyatlarında yüzde 30’u aşan düşüşler ile Rusya’nın ocak ayından beri almadığı domates fiyatlarındaki yüzde 16.4’lük düşüş oldukça önemli. Sebze fiyatlarındaki bu gerileme dana etine destek verdi ve gıda fiyatları şubata göre yüzde 1.53 düştü. Rusya’ya hala ihracatı süren portakalın fiyatı yüzde 7.7 artarken yine ihraç edilen limonda fiyatlar yüzde 0.7 geriledi.

DOLAR 8 AYIN DİBİNDE

Enflasyon verisiyle beraber dolar 2.8059 liraya kadar geriledi, serbest piyasada günü 2.8120 liradan kapattı. Dolar en son 8 ay 12 Ağustos 2015’te önce 2.80 lirayı görmüştü. Borsa İstanbul da günü yüzde 1.84 yükselişle 83 bin 872 puandan kapattı.

MERKEZ NİSANDA İNDİRİM YAPABİLİR

Şubatta yüzde 8.78 olan yıllık enflasyonun martta yüzde 7.46’ya ineceği sinyalini aslında Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı vermişti. Başçı şubat, mart, nisan aylarında yıllık enflasyonda gerileme yaşanacağını dile getirmişti. Para Politikası Kurulu (PPK) mart toplantısında da faiz koridorunun üst bandında 0.25 puan indirim yapan Merkez Bankası’nın nisan toplantısında ise yine koridorun üst bandında 0.25-0.50 puanlık indirime gitmesine kesin gözüyle bakılıyor. Yüzde 7.5 olan politika faizi en son Şubat 2015’teki toplantıda indirilmişti. Merkez Bankası’nın faiz politikası için takip ettiği çekirdek enflasyon oranlarında düşüş sınırlı kaldığı için politika faizinde indirim sürpriz olarak değerlendirilecek. Erdem Başçı ise yeniden atanmazsa 19 Nisan’da görev süresi dolduğu için 20 Nisan’daki PPK’ya katılamayacak. Alan Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Burçak Gezgin “OVP’de yüzde 7.5 olan enflasyon hedefi mart rakamları ile daha gerçekçi görünüyor. Merkez’in nisanda indirimi düşüneceği söylenebilir”

ÇEKİRDEK HALA YÜKSEK

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yıllık enflasyonun yüzde 7.5’e gerilemiş olmasını “olumlu” nitelendirirken çekirdek enflasyonun hâlâ yüzde 9.5’li seviyelerde olduğunu hatırlattı. İşlenmemiş gıda, enerji, içki ve sigara ile altındaki değişim gözardı edilerek hesaplanan H çekirdek enflasyonu yüzde 9.32’ye, enerji, gıda ve içecek, içki ve sigara ile altın hariç hesaplanan I çekirdek enflasyonu yüzde 9.51’e indi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)