E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Washington’da düzenlenen yapay zeka konulu bir konferansta konuşan ABD Savunma Bakanı Mark Esper, “Yapay zekanın yararlarından ilk faydalanacak ülke, savaş alanında gelecek yıllar için belirleyici bir avantaj elde edecek. Buna ilk ulaşan biz olmalıyız” ifadelerini kullandı.
Bu durumu SSCB’nin 1957 yılında ilk yapay uyduyu dünyanın yörüngesine fırlatmasının ardından gelişen durumla karşılaştıran Esper, yeteneklerin harekete geçirilmesinin ve ABD’nin sahip olduğu potansiyelin, insanları aya göndererek uzay yarışını kazanmalarına yardımcı olduğunu belirtti.
Amerikalılar ve müttefiklerinin şimdi de bu yarışa girmeleri ve kazanmaları gerektiğine vurgu yapan Esper, Pentagon için bu konuda önceliğin Çin olduğunu, ardından da Rusya’nın geldiğini belirterek “Pekin 2030 yılında yapay zekada dünya lideri olmayı hedeflediğini açıkça belirtti. Rakiplerimiz tempoyu düşürmüyor, bizim de düşürmememiz gerekiyor” dedi.
Esper, Çin’in denizaltılar da dahil olmak üzere, tamamen özerk saldırı mekanizmaları geliştirdiğini belirterek, Pekin’i “21. yüzyıl izleme sistemi” kurmakla suçladı. Esper, Çin’in 5G teknolojisinin güvenlikleri için tehdit oluşturduğunu vurgulayarak, ABD’nin müttefik ve ortaklarını bir kez daha bu teknolojiyi kullanmamaları konusunda uyardı.
Esper, Rusya’nın da yapay zekanın ülkelerin uluslararası arenadaki egemenliğinin temelini oluşturacağına inandığını belirterek, Moskova’nın son teknolojileri demokratik ülkelere karşı kullanmaya hazır olduğunu ileri sürdü.
Esper, “Ayrıca Rusya’nın savaş alanındaki potansiyelini de hafife almamalıyız. Rusya’nın şimdiki ve gelecekteki savaş bölgelerinde giderek daha karmaşık yapay zeka sistemlerini kullanacağını bekliyoruz” dedi.
Esper, Kongre’ye, bütçenin kısa sürede kabul edilmesinin yaratığı sorunların ABD için uzun vadeli stratejik sonuçlar doğurduğu gerçeği üzerine düşünmesi çağrısı yaptı.
Yapay zeka sistemlerinin ABD ordusu tarafından geliştirilmesiyle ilgili olarak, kamu-özel sektör ortaklığının önemine vurgu yapan Esper, Pentagon’la çalışmak istemeyen şirketleri şu sözlerle eleştirdi: “Özel sektörde çalışan bazı şirketler, ABD silahlı kuvvetleriyle yapay zeka alanında çalışma konusunda endişeliler. Dünyanın diğer bölgelerinin aksine, ABD şirketleri kiminle çalışacakları seçeneğine sahipler.”
Yapay zeka sistemlerinin demokrasi ve istikrara bir zararlarının olmayacağını kaydeden Esper konuşmasını lu sözlerle sürdürdü: “Şunu açıkça söylemek istiyorum: Sorun, yapay zekanın askerler tarafından tüm dünyada kulanılıp kullanılmayacağı sorunu değil. Asıl sorun, otoriter hükümetlerin bu alana hakim olmaları ve sonucunda bunu savaş alanında ve üretimde kullanacaklarına izin verip vermeyeceğimizdir.”
Daha önce, ABD teknoloji endüstrisi lideri Google, çalışanlarının hoşnutsuzluğundan dolayı, Pentagon’la askeri alanda yapay zeka geliştirilmesi sözleşmesini yenilemeyi reddetmişti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:55)