E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye’de şu anda 140 milyon cep telefonun ‘yedekte’ tutularak kullanılmadığı belirtiliyor. Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD), ikinci el cep telefonları için yeni bir öneri üzerinde çalışıyor. Hürriyet'in haberine göre, öneride, tüketicilere çağır yapılarak kullanıma uygun olan ancak kullanılmayan cep telefonlarının Afrika’nın zor durumda olan kesimleri ya da Bangladeş gibi ülkelere gönderilmesi yer alıyor.
BİLGİLERİ SAKLIYOR
Uzmanlar, cep telefonu değiştirme sıklığının giderek azalarak üç yıldan iki yıla indiğini belirtiyor. Böylece cep telefonları çalışır halde olmasına rağmen yeni modelleri geldiğinde rafa kaldırılıyor. MOBİSAD Genel Sekreteri Ömer Kavas, kişilerin içinde yer alan bilgiler için cep telefonlarından kolay vazgeçemediğini söyledi. Kavas, “Bilgiler silinse dahi bilgilerim silinmedi ya da silinse de o bilgileri geri alabilecek teknolojiler var diye bir korku var” değerlendirmesini yaptı.
İngiltere’nin ikinci el cep telefonundan yaklaşık yüzde 17’lik bir geri dönüşüm sağladığını belirten Kavas, “Türkiye’de bu rakam yüzde 1’ler de bile değil. Bazı belediyeler ya da bazı teknoloji şirketleri elektronik kumbaralarda geri dönüşüm yapıyor ve rakam buralarda kalıyor. Bu konuda biz MOBİSAD olarak çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu. Hem elektronik atık olarak hem de sosyal fayda sağlayacak şekilde ikinci el telefonların kullanılması gerektiğini belirten Kavas, şöyle konuştu: “Bu telefonları Afrika, Bangledeş gibi ülkere göndermek gibi bir gündemimiz var. Bu işin koordinesini sağlayacak bir yapı kurularak iki taraf içinde yararlı bir sistem olacağını düşünüyoruz.”
Çöpe atmaya kıyamıyoruz
GÜNÜMÜZDE teknolojik aletlerin kısa süreli kullanılıp, yerini hızla yeni modellere bırakmasıyla elektronik atık sayısı da 530 bin tona yaklaştı.Uzmanlar atmaya kıyılamayan ürünlerin başında cep telefonlarının geldiğini belirtiyorlar. Elektronik atıklar içinde en çok zor toplanan cihaz olan cep telefonlarının çevreye zararlı maddelerinin arasında ise pilleri gelirken bilgi güvenliği zararı da oluşabiliyor. Cep telefonlarının çöpe atılması, içeriklerindeki bakır, nikel, gümüş, kurşun/kalay lehimleri, yanma önleyiciler, kurşun ve nikel-kadmiyum gibi metaller nedeniyle insan sağlığına zarar veriyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:06)