E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEski başkanlardan 'antika' tepkisi!---

Eski başkanlardan 'antika' tepkisi!

Eski başkanlardan 'antika' tepkisi!
11 Ocak 2014 - 10:05 borsaningundemi.com

Borsa Başkanı İbrahim Turhan'ın teknik arıza hakkında yaptığı açıklamaları gündeme bomba gibi düştü

Teknik arıza' sonrası dün 3 saatlik 'duraklama'ya giren Borsa İstanbul'un yarattığı şok henüz atlatılmamışken Borsa Başkanı İbrahim Turhan'ın açıklamaları gündeme bomba gibi düştü. Başkan Turhan bugün Bloomberg HT'ye yaptığı, "BIST'te şu anda 'antika' kabul edebileceğimiz bir sistem var. En son teknoloji iyileştirme yatırımı 1998'de yapılmış" şeklindeki açıklamaları piyasa takipçilerinin en önemli gündemlerinden biriydi.

Habertürk Gazetesi'nden Pınar Sungur'un haberine göre,ABD borsalarından NASDAQ'la ortaklık aşamasına gelen, 400'den fazla şirketin işlem gördüğü ve 500 milyar liranın üzerinde piyasa değerine sahip Borsa İstanbul'a nasıl olur da bu zamana kadar teknoloji yenileme yatırımı yapılmaz...

Başkan Turhan'ın açıklamalarını ardından 1997 yılından sonra Borsa İstanbul'a başkanlık yapmış iki isme ulaştık. Bunlardan biri 1997 - 2007 yılları arasında başkanlık koltuğuna oturmuş Osman Birsen bir diğeri de 2007 - 2012 yılları arasında görev yapan Hüseyin Erkan...

Hala kendi dönemlerinden kalma teknolojilerin kullanıldığını belirttiğimiz iki eski başkana, o yıllarda yaşadıkları sistemsel sıkıntılarını ve hangi yatırımları yaptıklarını sorduk.

"ESKİYİ ELEŞTİRMEK MÜMKÜN AMA NASDAQ'A BAĞIMLI OLACAKLAR"

Borsa İstanbul'da 10 yıl başkanlık koltuğuna oturan Osman Birsen, "Uzun zamandan beri bize ait olan bir altyapı vardı. Biz bir mahsurunu görmedik" dedi.

Uzaktan erişime de yine bu sistemle geçtiklerine dikkat çeken Birsen, "Şimdiki borsa yönetiminin NASDAQ'a bağımlı hala gelme tercihi var" dedi. Teknoloji geliştikçe herşeyin 'antika' olduğunu ifade eden Birsen, "Yapılan değişiklikler risk taşır, her zaman eskiyi eleştirmek mümkündür. Yenisi daha iyi olur inşallah" diye konuştu.  

'BİZ YILLARCA ÇOK BÜYÜK DEĞİŞİKLİKLER YAPTIK'

Borsa İstanbul'da 5 yıl başkanlık yapmış bir diğer isim Hüseyin Erkan ise sistemin eski olduğunu kabul etse de söz konusu sistemde yıllarca çok büyük değişiklikler yaptıklarına dikkat çekti. Yabancı bir şirketten alınan sistemin yıllar boyunca değiştirilip geliştirildiğini ifade eden Erkan, "Sonrasında bu sistem artık kendi sistemimiz oldu. Yatırımlar da yapıldı, yenilenmesi gerekiyor" dedi.

'YATIRIM YAPMA KARARI ESKİSİNDEN KOLAY'

Yeni piyasalar eklendikçe sistemin üzerindeki yükün arttığını ifade eden Erkan, "Bizim dönemimizde Başbakanlık genelgeleri vardı. Satın almalarda ihale kanunlarına tabi durumdaydı. Şimdi Borsa İstanbul AŞ olduğu için yatırım alma kararı daha kolay verilir" diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı11 Ocak 2014 23:52

    TUBİTAK ı fazla gözünüzde büyütmeyin. Kitapta yazmıyorsa düşünerek bulacak insanlar orada yok. NASDAQ programı alınıp çözümlenip daha iyisi yine TUBITAK ile yapılabilir. Önce know-how gerekli. Ama uluslararası merkez olmayacağız, forex v.s. merkezi olmayacağız deniyorsa eski program ile gittiği yere kadar gidilsin.

  • İBRAHİM POLAT11 Ocak 2014 23:13

    UNUTMAYIN HER ALDIĞINIZ SON SÜRÜM PROGRAM, 2 YIL SONRA GÜNCELLİĞİNİ YİTİRİR. ÇARE TÜBİTAK İLE BİRLİKTE SÜREKLİ YENİLENEN TÜRK PROGRAMINI YAPMAKTIR. SN. İBRAHİM TURHAN GECE YASTIĞA BAŞINIZI KOYARKEN LÜTFEN VAKİT GEÇMEDEN BİR KEZ DAHA DÜŞÜNÜN.

  • santa11 Ocak 2014 14:18

    borsayı yabancı bir borsaya bağlamak ve ne idiğü belirsiz sistem ve yazılımlarla tüm databseleri el aleme teslim etmek ve bunun için büyük paralar dökmek sadece yeni gelen amatörlerin hatası belki de suçu değil orada 20 yıldır bulunan ve bu saçamalığa evet diyen yardımcılarının da hatası ve belki suçu kabul edilecektir, kendi servet maksimizasyonunu düşündüünüz kadar ülkenin de servet maksimizasyonunu düşünün çiflik bekçiliği yapmayın

  • boş adamlar11 Ocak 2014 14:15

    adamlara bak biriniz borsayı almanlara bağlamaya kalktı sistemi kötüledi, diğeriniz yabancılara seans salonu gösterirdi, tubitakla ortak sistem geliştirip dünyaya satmak için çalışma başlatılınca o projeleri rafa kaldıranlar şimdi konuşuyor bu konuda konuşma hakkına sahip tek adam sistemin kuran törünerdir diğerleri boş boş konuşmasın

  • FİNANSÇI11 Ocak 2014 12:16

    BAŞBAKAN YURDA DÖNÜNCE "FİNANS SEKTÖRÜNE YÖNELİK UYARIDA BULUNACAĞIM" DEMİŞ. BAŞBAKANIN, ŞU NASDAQ SATIŞINDA DA BİR UYARI VER AGALARI....

  • SPK Kanunu11 Ocak 2014 12:10

    TBMM'de bulunan torba kanunda; Sermaye Piyasası Kanunu md.138 değiştirilerek Borsa İstanbul A.Ş. paylarının stratejik ortaklık adı altında devrini öngören düzenlemenin madde metninden çıkarılması acil hukuki gerekliliktir. Milli değerlerin Nasdaq veya başka yabancıları fahiş maliyetle verilmesi en büyük yanlıştır. Babacan ve Erdoğan olaya bir an önce el koyun lütfen.

  • Tech11 Ocak 2014 10:59

    Benim düşüncem borsada en önemli kısımlar emir girme, emir eşleştirme, sonuç döndürme ve hızlı endeks ve fiyat yayınlama. Bunun dışında validasyon, hata kurtarma, emirleri tekrar işleyebilme v.s. konuları da düşünmek lazım. Yanlış sistem analizi ile doğru ürün çıkmaz. Belirli bir donanım ve işletim sistemine bağımlılık ileride yine aynı sorunları getirir. Ancak doğru analiz yapılır ise buralarda sorun çıkdıkça aynı algoritmalar ile yeni programlar hızla yazılır. Yeni başkanı tebrik ediyorum, alt yapıya önem veriyor.

  • Hayret11 Ocak 2014 10:29

    70 milyondan birisi çıkıpta, Borsa neden kendi programını yapmıyor/yapamıyor diye sormuyor? Yoksa Nasdaq sansürü mü var?