E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Piyasalardaki enflasyon endişelerinin yeşil yatırımlarda son dönemde görülen yükselişleri tehlikeye atacağı düşünülüyor. Çevresel, toplumsal ve yönetişim (ESG) yatırımlarının çevre üzerine odaklanan kısmının büyük bir bölümü doğaya zarar veren enerji kaynaklarının ucuz sermayeye erişimini engelleyerek daha pahalı hale getirmeyi hedefliyor. Başka bir yaklaşım ise temiz enerji kaynaklarını daha etkin hale getirmeyi amaçlayan yatırımlar.
Daha temiz enerji kaynaklarına geçişin ve çevreyi kirleten alternatiflerin sonunu getirmenin maliyeti gıda, emtia ve diğer tüketim ürünlerinin fiyatlarında artış görülürken, enerji maliyetlerini de yükseltebilir. Bu nedenle enflasyonel baskılar artarken insanların hükümetlerden enerji fiyatlarını düşürmesini talep etme ihtimali oldukça yüksek.
ABD Merkez Bankası’nın (FED) Dallas şubesinin yakın zamanda gerçekleştirdiği enerji üreticileri çeyrek anketinde bu durumun sinyalleri görüldü. Katılımcıların büyük bir bölümü petrol bulma ve çıkarma kapasitelerinin sınırlı sermaye nedeniyle engellendiğini ifade etti.
Aynı zamanda bu durumun zaman içinde ham petrol fiyatlarında yükseliş anlamına geleceği konusunda uyarıda bulundu. Şimdiden ABD’nin petrol üreticileri geçtiğimiz yıl mart ayında gerçekleşen büyük piyasa çöküşünün ardından sermaye harcamalarını kısmaya başladı. ESG yatırımlarının yükselişi ise enerji üreticilerinin sermayeye erişimini daha da kısıtlıyor.
Bloomberg’in haberine göre enerji üreticilerinin ankette verdiği cevaplarda, enerji alanında yatırım eksiğinin olduğunu ve bu durumun önümüzdeki iki ila üç yılda fiyatların sert bir yükseliş göstereceği anlamına geldiğini söyledi.
Katılımcılardan biri, “hiç kimsenin bu duruma hazırlıklı olduğunu düşünmüyorum ancak ABD üreticileri sermaye harcamalarını yükseltemiyor. OPEC kılıcı ise yeni bir petrol fiyatı çöküşü tehdidi olarak tepemizde sallanıyor” dedi.
Katılımcılar aynı zamanda FED’in kredi kararlarında iklim değişikliğini de göz önünde bulundurmaları yönünde bankalar üzerinde yaptığı baskılara da dikkat çekti ve bu durumun, üreticilerin sermayeye erişimini daha da sınırlandırdığını ifade etti. Yüksek getirili tahvil piyasasında bir miktar toparlanmaya rağmen bankalar halen baskı altında. Tüm bunlar ise kaynak üretimi için sermaye akışını kısıtlıyor ve sektörde üretim eksikliğine doğru adım adım ilerliyor.
Bir katılımcı, “ABD şirketleri üzerinde kurulan baskıdan giderek daha fazla rahatsız oluyorum. Özellikle de petrol ve doğal gaz sektöründe. ESG yatırımları ve FED’in sektöre açtığı savaş sonucunda tüm yatırımlarımı geri çekiyorum” dedi.
Açıklamasının devamında, “şirketimi büyütüp işe alım yapmak yerine bu süreçte yalnızca bekleyeceğim” ifadesini kullandı. Katılımcıların büyük bir bölümü aynı zamanda petrol ve doğal gaz üretiminde büyümeyi kısıtlayan politikaların artan talep karşısında arz dengesini bozacağını ifade etti. borsagundem.com'un derlemesine göre, enerji şirketleri bu süreci sermaye maliyetlerini düşürmeye odaklanarak geçirecek.
Ancak ESG ve enflasyon arasındaki baskıyı dile getiren tek grup enerji üreticileri değil. Man Institute da yakın zamanda enerji fiyatlarında uzun yıllar sürecek bir fiyat artışının meydana gelebileceği konusunda uyaroda bulundu. Aynı zamanda TwentyFour Asset Management da bu hafta yayınladığı yazıda ESG’nin yeni bir enflasyon kaynağı olduğunu dile getirdi.
Altın enflasyonun geleceğini görüyor
Amazon ormanları alarm veriyor: Saldığı karbondioksit daha fazla
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:03)