E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaESG yatırımları heyecanını mı kaybetti?---

ESG yatırımları heyecanını mı kaybetti?

ESG yatırımları heyecanını mı kaybetti?
10 Haziran 2024 - 16:40 borsaningundemi.com

Bir dönem borsaları kasıp kavuran ESG yatırımları günümüzde ise düşük getirileri ve yüksek meblağdaki fon çıkışlarına konu oluyor. FT haberine göre ESG’nin en büyük sorunları ise siyasallaşma ve tutarsızlık

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son yıllarda şirketler, tüketiciler ve yatırımcılar tarafında en çok ilgi gören üç harf E, S ve G. Borsagundem.net’un derlediği bilgilere göre bu üç harf, şirketlerin ve kurumların çevresel (E), sosyal (S) ve yönetişim (G) alanlarda ilerleme kaydedilmesi anlamını taşıyor. Bu alanlardaki güçlü şirketlere yönelen fon yöneticileri küresel yatırım dünyasının önemli bir kesiminden takdir görüyor. Ancak bir diğer önemli kesimse söz konusu ESG fonlarını sert bir dille eleştiriyor. Avrupa’da yükselişe geçen aşırı sağ ve ABD’deki Cumhuriyetçiler de bu ikinci kesime bir örnek olarak gösterilebilir.

Financial Times’ın haberine göre geçtiğimiz hafta ESG fonlarından düzensiz çıkışlar ciddi bir yatırım trendi haline geldi. Bu yılın başlangıcından itibaren 40 milyar dolar ESG fonlarından ayrıldı. Fonlardaki bu ayrışma aynı zamanda siyasi ayrışmanın da yansımasını gösteriyor.

Borsalarda genellikle yoğun bir heyecanla desteklenen piyasa trendleri bir noktada aşırı yüksek değerleme ulaşmaları nedeniyle çökmeye mahkumdur. FT haberinde bu eğilime 1980’lerin Japon hisse senetleri, 1990’ların dotcom balonu hisseleri ve muhtemelen de günümüzün yapay zeka hisseleri örnek gösteriliyor. Bu tür çöküşler aynı zamanda piyasalarda ciddi dalgalanmalara yol açabilir. Zira söz konusu yatırım araçları piyasanın genel ortalamalarının altında performans gösterdiğinde bu heyecanlı trendler de tek başına yatırımcı ilgisini sürdüremez.

ESG yatırımları neden popülaritesini kaybetti?

Habere göre ESG fonlarından çıkışlar da kısmen zayıf performanstan kaynaklanıyor. Birçok ESG fonu 2022 ve 2023’te düşük performans gösterdi. Fon yöneticileri her ne kadar akıllı çözümler üretme girişiminde bulunsa da birçok fon Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın yol açtığı petrol fiyatlarındaki yükselişten kaçamadı.

ESG özelinde ise yatırımcı heyecanının sönmesi büyük oranda siyasallaşmasından ve özellikle de kendi içerisinde barındırdığı çelişkilerden kaynaklanıyor. Savunma şirketleri doğası gereği ESG fonlarının dışarısında bırakılır. Ancak FT haberine göre Ukrayna’ya destek veren savunma sanayii firmaları bazı fon yöneticilerinin portföylerine dahil edildi. Bu da hem ESG hareketini küçümseyen sağ kanat hem de hareketin doğasına zarar verdiğini düşünen sol kanattan eleştirilere yol açtı.

ABD’de Cumhuriyetçi politikacıların ısrarla ESG fonlarıyla dalga geçmesi birçok fon yönetimi firmasının ESG ve net sıfır karbon salınımı taahhütleri konusunda kullandığı dili değiştirmesine sebep oldu.

‘ESG’ tabirinin hasar görmesi yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Zira FT haberine göre bu tür bir gruplandırma ESG’nin bir fona veya şirkete etkileri hakkında çok az şey söylüyor. Aksine toplumun karşılıklı iyilik algısını kullandığı düşüncesi de ortaya çıkıyor. Çevresel, sosyal ve yönetişim konularındaki standartlar oldukça belirsiz. Bu da yatırımcılar için bir tür beyin yıkama faaliyeti olarak “greenwashing” eleştirisini ortaya çıkarıyor. Gerçekte ise birçok fon yöneticisi büyük endeks fonlarını taklit ederken sadece petrol şirketlerini portföylerinden çıkardı.

ESG gerçekten ölüm döşeğinde mi?

40 milyar dolarlık çıkış birçok eleştirmeni dehşete düşürecek ölçekte olsa da ESG bir kavram olarak ölüm döşeğinde değil. Yine de fonlardaki çıkışlar ESG’nin bir pazarlama aracı olmaktan çıktığı anlamını taşıyabilir.

Özellikle Avrupa ve İngiltere’de yatırımcılar hâlâ sürdürülebilirlik konusuna ilgi gösteriyor. Bu iki bölgenin ABD’nin içerisinde bulunduğu kültür savaşlarından arındırılmış bir konumda olduğunu da hatırlamak gerekiyor. Devletlerin etkili düzenleme faaliyetleri ‘greenwashing’ kandırmacasını kısıtladı. Fon yöneticileri daha az tutarsızlıkla ESG fonları oluşturmada daha iyi hale geliyor. 40 milyar dolarlık çıkış 7 trilyon dolarlık ESG varlıkları ile kıyaslandığında devede kulak denilecek bir miktar.

ESG’nin yükselişinin altında yatan etkenler de sağlamlaşıyor. Karbon sıfıra ulaşmak yöneticiler için çok daha ciddi bir görev olarak görülüyor. Yönetişim sorunlarının azaltılması risk yönetim süreçleri için elzem sayılıyor. Yeşil yatırımlar da ABD Başkanı Joe Biden’ın Enflasyonu Azaltma Yasası gibi düzenlemeler sayesinde çok daha kârlı hale geliyor.

FT haberine göre yeşil yatırımların teşvik edilmesi için bireysel emeklilik yatırım fonlarının tercihi oldukça önemli. Piyasaların finansal akışlarında ise ABD’deki kültür savaşları ciddi bir rol oynuyor. Habere göre ABD’nin politikaları ve kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerinin sonucu yeşil yatırımların geleceği için kritik bir önem taşıyor.

Dünya Altın Konseyi: Altın yatakları tükeniyor

 

S&P 500'de yüzde 8 düşüş bekleniyor

 

10 trilyon doların yöneticisi ESG’de yatırım patlaması bekliyor

 

Savunma sanayii hisseleri ESG yatırımına mı dönüştü?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)