E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Sürdürülebilir yatırım küresel borsaların en önemli yatırım gündemlerinden birisi haline geldi. Ancak yatırımlarda çevresel, sosyal ve kurumsal yatırım (ESG) standartları konusundaki belirsizlik farklı yatırım argümanlarının oluşmasına yol açıyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre bazı yatırımcılar karbon salınımı olan varlıkları tercih ederken diğer yatırımcılarsa çevreyi kirleten şirketlerin hisselerinde çoğunluk sağlayarak hissedar baskısı yaratma yönünde ilerliyor.
Bloomberg International yazarı Mark Gilbert uzun vadede sürdürülebilir yatırımların dünyanın geleceği için tek çıkış yolu olduğuna dikkat çekti. Gilbert dev portföy yöneticilerinin de bu yatırımlardan yüksek kârlar elde edebileceğini belirtiyor İşte Gilbert’in o yazısı:
“İklim krizi, varlık yöneticilerinin çevreyi en fazla şirketlere yatırım sağlanmaması veya hissedarların nüfuzlarını kullanarak firmaları karbon emisyonlarını azaltmaya ikna edip etmeleri konusunda tartışmalara yol açtı. Ne yazık ki, güvenilir ve standartlaştırılmış verilerin azlığı, son haftalardaki birbiriyle çelişkili iki raporun da vurguladığı gibi, portföyleri yeşillendirmenin olası kâr ve kaybını analiz etmeyi teşekkürsüz bir görev haline getirmektedir.
Gezegenin iyiliği için, doğru olduğunu umduğum tek bir sonuç var.
UBS analistleri, emeklilik fonları, yatırım fonları ve hedge fonları da dahil olmak üzere 10.000'den fazla kurumun hisselerini analiz etti ve bu fonların toplam varlıkları 50 trilyon dolardan fazla. Banka araştırmasında düşük karbon yoğunluklu firmalarda büyük hisseleri olan yatırımcı havuzu tarandı ve karbon emisyonlarının satışlara göre oranı ölçüldü.
Analiz daha sonra bu sonuçları, çoğunlukla daha yeşil varlıkları tercih eden uzun vadeli yatırımcılara ait şirketleri belirlemek için çapraz referansta bulundu. Araştırma sonucunda firmaların "hissedarlarından etkilenme ve karbon yoğunluklarını artırma olasılıklarının daha yüksek olduğu" kabul edildi. Hesaplamalar sonucu hissedar baskısı altındaki şirketlerin karbon yoğunluğunu beş yıl içerisinde 2020’ye göre %18 oranında azaltacağı öngörüldü. En zayıf hissedar baskısı altındaki hisseler içinse bu oran %8.
Bununla birlikte çevreyi kirleten etkinlikleri nedeniyle hissedar çağrılarına en fazla maruz kalan şirketler desteklenerek de para kazanılabilir. UBS, bu hisse senetlerinden oluşan bir portföy satın almanın son on yılda MSCI Dünya Endeksi'ne göre yılda 40 baz puan daha fazla getiri sağlayacağını tahmin ediyor. Bu hisseler gezegene verdikleri zarar sebebiyle daha az baskıya uğrayan hisse senetleri sepetinin getirilerini geride bırakıyor.
Çevresel, sosyal ve kurumsal standartlar dünyasında her zaman olduğu gibi, UBS bulgularına karşıt kanıtlar bulmak zor değildir. Örneğin EDHEC İşletme Fakültesi Risk Enstitüsü, geçen ay kurumsal şirketlerin sera gazı emisyonlarını azaltmada çok az etkisi olduğunu savundu.
EDHEC çalışmasında 2007-2018 yılları arasında 7.000'den fazla şirketteki karbon yoğunluğu verileri kullanıldı. Araştırmada Birleşmiş Milletler'in 2018’de gerçekleştirdiği Sorumlu Yatırımlar İlkeleri anketine katılan 70 trilyon dolardan fazla birleşik varlığa sahip fon yöneticilerinin karbon ayak izleri ve varlıkları arasındaki ilişki incelendi.
Araştırmacılar örnek evren çalışmasında kurumsal mülkiyetin neredeyse sıfır etkisi olduğunu buldular: Kurumsal yatırımcıların varlıklarındaki her %1'lik artış, firmaların karbon yoğunluğunu sadece %0,1 oranında azaltacak şekilde hesaplandı. Raporun "en yoğun kirletenler" olarak adlandırdığı bölümler arasında bile, her %1'lik varlık artışı karbon yoğunluğunda sadece %0,4'lük bir düşüşe neden oldu. Rapor ,“Bu sonuçlar, iklim odaklı sorumlu yatırımcıların ulusal ve uluslararası iklim politikaların yerine geçmeyeceğini ancak tamamlayıcı niteliklerinin olabileceğini göstermektedir" ifadeleriyle sonuçlandı.
Alfa yatırım hasadı meyvelerinin tadını çıkaracak bir gezegen kalmadığı takdirde üstün performanslı getirilerin bir işe yaramadığı bir gerçek. Ancak bunun dışında belki de portföy yöneticilerinin yeşil yatırıma yönelmesi için bir diğer sebepse bu yatırımların kendi kendini güçlendirebilecek bir yatırım trendini getirebileceğidir.
En büyük küresel sermayeyi tahsis edenler, daha küçük karbon ayak izi olan firmalara geçiş yapan aşırı yatırımlı şirketlerse, hisse fiyatları bu akışlardan yararlanmalı ve daha az çevre dostu rakiplerinden daha iyi performans etmelidir. ESG'yi ölçen istatistikler risk ve getiri verilerinin verimliliği ve yaygınlığıyla eşleşene kadar, aydınlanmış kişisel çıkar tezi, portföy yöneticilerinin paramızla ne yapması gerektiği konusunda en iyi rehber olabilir.”
Borç krizindeki Evergrande'nin patronundan ilk hisse satışı!
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:37)