E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Çevresel, toplumsal ve yönetişim (ESG) alanında uzun süredir çalışan fon yöneticileri, kendi deneyimlerini 20 yıl önce dot-com patlamasının başlangıcındaki teknoloji fonu yöneticilerinin deneyimleriyle karşılaştırmalı. O dönemde herkes teknoloji hisselerine akın ediyordu ancak süreç hüsranla sonlandı. ESG kriterlerine uygun yatırımların balon olup olmamasından bağımsız olarak, EGS yatırımcılarının finansal hedeflerini gözden kaçırmaması gerekiyor.
Dot-com balonu döneminde yatırım sektöründe önemli bir değişim gerçekleşti. Yatırım bankalarının analistleri takım elbiselerini çıkararak, Silikon Vadisi girişimcilerinin üniforması olan kot pantolon ve tişörtlere geçti. Aynı zamanda geleceğin yalnızca teknoloji, medya ve telekom şirketlerinin hisselerinde olduğunu düşünmeye başladı. Financial Times’ın haberine göre teknoloji hisseleri yükselirken, teknoloji dışındaki şirketler de bu yükselişten pay alabilmek için dönüşüm geçirdi.
Neredeyse kendi websitesini kuran her şirketin hisse fiyatları yükseldi. Görece düşük faiz oranlarının tetiklediği yeni para, gelir elde etmeyen start-up şirketlerinin peşine düştü. Şirketlerin oldukça uzun vadeli değerlemelerini yapmak için inovatif metodlar geliştirildi ve bu nedenle hisse fiyatlarında daha da büyük bir artış görüldü. Teknoloji fonları kuruldu ve endeks sağlayıcılar yeni ölçütleri sağladı.
Teknoloji yatırımlarına yönelik talepler, mevcut arzın oldukça üzerindeydi. Bu esnada “eski ekonomi” hisseleri satış, kar ve temettülerine rağmen elden çıkarıldı. Ancak bu sürecin sonucunda çöküş yaşandı. ESG yatırımları da geçtiğimiz üç yılda önemli ölçüde büyüme kaydetti. Bu nedenle heyecan verici bir dönemin içindeyiz. Sektörün büyümesiyle ilgili tahminler de farklılık gösteriyor. Morningstar’ın tahminlerine göre yalnızca 2020 yılında ABD’nin sürdürülebilir fonlarına 51,1 milyar dolar yatırım aktı.
2021’in nisan ayında yatırım grubu BlackRock bugüne kadarki en büyük borsa yatırım fonunu (ETF) kurdu ve yeni kurulan US Carbon Transition Readiness Fund 1,25 milyar dolar yatırım aldı. Mevcut fonlar ise ESG’ye odaklanarak yeniden şekilleniyor. Birçok şirket de bu trendi yakalamak için çaba gösteriyor. Bununla birlikte yeni sürdürülebilir ölçütler de geliştirildi. Yeşil tahviller, geleneksel rakipleri karşısında yüksek primlerle piyasaya sürülüyor.
Ancak yatırımcılar alım yapmaya devam ediyor. Fransız enerji grubu Total’ın CEO’su Patrick Pouyanné şubat ayında yenilenebilir enerji değerlemelerinin “çılgınca” olduğunu söyledi. Açıklamasında petrol şirketlerinin dahi, iklim dostu olduğunu göstermek için alm yaptığını söyledi. Pouyanné’in yorumları ise görmezden gelindi. Sürüdürülebilir varlıklara yönelik talep, arzın oldukça üzerinde. Bu durum da fiyatların yükselmesine ve gelecekte sağlanacak getirilerin azalmasına neden oluyor.
Zaman içinde kredibilitesi olan “sürdürülebilir yatırımların” arzı artacak ve şirketler yatırımcı ve tüketici taleplerine yanıt verecek. Bazı yatırımcılar oldukça yüksek miktarlarda para aktararak hayal kırıklığı yaratan getiriler elde ederken, diğerleri iyi performans gösterebilecek. Bu ise piyasaların olağan işleyişi. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre teknoloji patlaması tüketiciler için kapsamlı kazançlar getirdi.
Örneğin e-ticaret şimdi hayatımızın önemli bir parçasını oluşturuyor olsa da, 20 yıl önce büyük bir inovasyon olarak kabul ediliyordu. Birçok yatırımcı dev miktarlarda para kaybetmiş olsa da bazı inovatif şirketler bugünün büyük teknoloji devlerine dönüştü. ESG yatırımlarının da performansı, bu nedenle kısa vadeli getirilerle ölçülmemeli. ESG hisse fonları geçtiğimiz yıl geleneksel fonlara kıyasla daha yüksek performans göstermiş olsa da birçok kişi petrol hisselerindeki ağırlığın azalmasının da faydasını gördü.
Aynı şekilde, kasti olarak olmasa da güçlü büyüme özellikleri gösteren, sağlıklı verilere sahip şirketlerin yatırımcıları da olumlu getiriler sağladı. Bu nedenle ESG’nin kötü bir çeyrek geçirdiği için başarısız olduğunu söylemek adil olmaz. ESG fonlarının yatırım hedeflerine ulaşıp ulaşmadığı asıl önemli olan konu. Bir yatırımcı başarılı olma ihtimali olan yüksek riskli bir fırsata yönelebilir ancak başarısızlıkla da sonuçlanabilir.
Aynı zamanda sorumluluk sahibi yatırımcıların mümkün olandan daha düşük getirilerin kabul ettiği dönemler de olabilir. Bunun nedeni ise diğer sektörlerin toplum üzerindeki maliyetinin yüksek olması olabilir. Ancak bu durum yatırım prensiplerinden oldukça farklı. Büyük ABD şirketlerini temsil eden The Business Roundtable, 2019 yılında hissedar değerinin üyelerinin tek odak noktası olmayacağını açıkladı. Bunun yerine ESG alanına yönelik ilgi artarken, birçok farklı alana odaklanacaklarını söyledi.
Bu durum ise iyi bir haber olmadı. Geçmişe bakıldığında hisse opsiyonlarının değeri, yönetici maaşları, şirket binaları ya da siyasi etki gibi sürdürülebilir yatırım getirileri haricindeki alanlara odaklanan şirketlere yönelik yatırımlar, yatırımcılar için kötü sonlanıyor. Bir şirket finansal olarak sürdürülebilir olmadığı takdirde, sosyal sorumluluğunu da yerine getiremez. En doğru yaklaşım ise finansal ve ESG hedeflerinin entegre hale gelmesi.
Dışarıda belirsizlik, içeride güçlenme
Petrolde azalan stoklar düşüşü engelledi
Kripto paralar için şok sözler: Dolandırıcılık, zırva, aldatma
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
EGS holdinde battık yazıklar olsun,,haram zıkkım olsun.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:13)