E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
SPK Başkanı Vahdettin Ertaş Elektronik Genel Kurul Sistemi Tanıtım Toplantısı'nda, dolar kurundaki yükseliş, ekonomik göstergeler ve piyasalardaki sarsıntıyı değerlendirdi. Ertaş, yatırımcılara uyarılarda bulundu ve soğuk kanlı davranmalarının gerektiğini söyledi.
SPK Başkanı Ertaş şunları söyledi:
-Yeni dönemde düşük likidite, yüksek faize dayanıyor, normalleşme birkaç yıl sürer.
-Yatırımcıların uzun vadeli araçlara yönlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz.
-Bütün yatırımcıların sakin ve soğukkanlı hareket etmesi gerekiyor.
-Ülkemiz önemli bir yatırım çekim merkezi olmaya devam edecek, bundan kimsenin kuşkusu olmasın.
ERTAŞ'IN KONUŞMASININ TAM METNİ:
Sayın Bakanım, iş dünyamızın ve basınımızın değerli temsilcileri,
Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından geliştirilen Elektronik Genel Kurul Sistemi’nin tanıtım toplantısı için bir araya gelmiş bulunuyoruz,
Tüm haziruna hoş geldiniz diyorum, sizleri saygı ile selamlıyorum.
Toplantıya ev sahipliği yapan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığımıza, Merkezi Kayıt Kuruluşuna ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
MKK; sermaye piyasası araçlarının kaydileştirilmesine ilişkin işlemleri gerçekleştirmek, bu araçları ve bağlı hakları elektronik ortamda izlemek ve merkezî saklamasını yapmak üzere Sermaye Piyasası Kanunu ile kurulmuş, Kurulumuzun gözetim ve denetimi altında faaliyet gösteren bir sermaye piyasası kurumumuzdur.
MKK, kurulduğu 2002 yılından bugüne Sermaye Piyasalarımızın ihtiyaç duyduğu teknolojik altyapının ve projelerin geliştirilmesinde de görevler üstlenmiş; gelişen teknolojinin sunduğu imkanları, ürettiği katma değerle birleştirerek piyasalarımızın kullanımına sunmuş, gelişimine katkı sağlamıştır.
Sayın Bakanım Değerli konuklar,
2008’de küresel krizle başlayan FED, Avrupa Merkez Bankası, İngiltere ve Japonya Merkez Bankaları tarafından uygulanan düşük faiz, bol likiditeye dayalı politikalarda, 22 Mayıs 2013 tarihinde FED Başkanı Sn. Bernanke’nin yaptığı konuşma ile yeni bir döneme girildi.
Aralık 2013’te FED tahvil alım programında ilk kez 10 milyar Dolar tutarında azaltıma gitti, azaltım politikasının 2014’de de artarak devam edeceğine ilişkin beklenti piyasalarda hakimdir.
Yeni dönem, daha düşük likidite ve daha yüksek faiz oranlarına dayalı bir politika tercihine dayanmaktadır.
Son 5 yılda sadece FED tarafındaki parasal genişlemenin boyutu 2,5 trilyon dolar gibi devasa bir büyüklüktedir. Dolayısıyla politika değişikliğinin etkileri de tüm dünyada büyük bir yankı yaptı. Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler üzerinde önemli bir baskı unsuru oluşturdu.
Faiz, kur ve borsa endekslerinde geçmiş dönemle karşılaştırdığımızda oldukça volatil bir dönemi başlattı.
Küresel piyasalarda kriz öncesi dönemde olduğu gibi normalleşme sürecine geçişte birkaç yıl sürecektir. Bu geçiş döneminde tüm yatırımcıların sakin, soğuk kanlı, kısa vadeli spekülatif işlemler yerine uzun vadeli bir perspektifle hareket etmesi, şirketlerimizin de kur riskine karşı dikkatli olmaları, risklerini olabildiğince hedge etmeleri, yatırımlarını kısa vadeli kredilerle finanse etmek yerine uzun vadeli sermaye piyasası araçları ile finansmana yönelmeleri gerektiğine inanıyoruz.
Gerek normalleşmeye geçiş, gerekse takip eden dönemde ekonomik göstergeleri güçlü, büyüme potansiyeli yüksek, uluslar arası normlarda hukuki alt yapıya sahip, güçlü projeleri ve hedefleri olan ülkeler avantajlı konuma geçecek, daha fazla küresel sermayeye ev sahipliği yapacaktır.
Sayın Bakanım Değerli konuklar,
2005 yılında küresel GSYH’nın %41’i gelişmekte olan ülkelerde %59’u gelişmiş ülkelerde üretilirken, 2012 yılında paylaşım %50-50 olarak gerçekleşti. OECD, 2030 yılında gelişmekte olan ülkelerin payının % 57’ye ulaşacağını tahmin etmektedir.
Gelişmekte olan ülke ekonomilerine yönelik olumsuzlukların yaşandığı son dönemdeki gelişmelere rağmen, ülkemiz sahip olduğu genç nüfusu, başta enerji ve ulaşım olmak üzere gerçekleştireceği önemli projeleri ve bütçe disipliniyle yeni dönemde de küresel hasıladan daha fazla pay almaya aday ülkeler arasında yer almaktadır.
Yükselen ekonomilerde yatırımların nasıl finanse edildiğine bakıldığında, başta Çin olmak üzere, Güney Doğu Asya ülkelerinde sermaye piyasalarının artan rolü dikkati çekmektedir. Gelişmekte olan ülke şirketleri 1993-2003 döneminde toplam küresel halka arz gelirinin % 20’sinden daha azını elde etmekte iken, bu oran son beş yılda % 60 düzeyine ulaşmıştır.
Yapılan tahminlerde, önümüzdeki on yılda yükselen ekonomilerin bugünkü New York Borsası’nın büyüklüğü kadar, yaklaşık 10 trilyon Dolar, bir ek öz kaynağa ihtiyaçları olacağı ifade edilmektedir.
Dolayısıyla önümüzdeki dönem sermaye piyasalarının ön plana çıkacağı, firmaların daha fazla özkaynakla finansmana yöneleceği bir dönem olacaktır. Bu dönüşümü gerçekleştirebildiğimiz ölçüde firmalarımız gerek lokal gerekse küresel bazda daha çok ve daha düşük maliyetli fonlara erişim imkanına kavuşacaktır.
Ancak küresel pastadan pay almanın çok da kolay olmadığını fark etmemiz ve şirketlerimizi küresel rekabete hazır hale getirmemiz gerekiyor.
Son 10 yılı incelediğimizde gelişmekte olan ülkelerin hemen hemen birlikte yükseldiklerini görüyoruz.
Ancak gelecek 10 yıl böyle olmayacak, bir ayrışma süreci yaşanacak, her ülke kendi performansına göre değerlendirilecek, teknolojiye yatırım yapan, hukuki alt yapısı güçlü, küresel rekabete dayanıklı firmalar ve ülkeler, küresel hasıladan daha fazla pay alacaktır.
Bu süreçte bizlere düşen görev, teknoljiye yatırım yapan kuruluşlarımıza destek olmak, şirketlerimizi küresel rekabete hazırlamak, dünya standartlarında mal, hizmet ve teknoloji üreten küresel bir ekonomi olmaktır.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızdan Ar-Ge Merkezi olma yetkisi alan MKK’ya, İstanbul’un uluslararası bir finans merkezi olması sürecinde hem merkezi saklama kuruluşu olarak hem de mali piyasalarımızda teknolojik çözümlerin sunulması açısından önümüzdeki dönemde önemli görevler düşmektedir.
MKK tarafından geliştirilen teknolojik çözümlerin uluslararası yarışmalarda birincilik kazanması, diğer teknoloji şirketlerimizi de cesaretlendirdiği gibi, ülkemizin potansiyelini göstermesi açısından da oldukça önemlidir.
MKK’nın almış olduğu uluslar arası birincilikler ve geliştirdiği projeler, ülkemiz ekonomisinin son 11 yılda geçirdiği değişim ve dönüşüm sürecinin de bir ürünüdür.
11 yıllık süreçte ekonomimizin pek çok alanında gerçekleşen değişim, dönüşüm ve yapısal reformlar, şirketler ve sermaye piyasalarımıza ilişkin hukuki altyapının yeniden tasarlanmasını da gerekli kılmıştır.
Bu gereklilik sonucunda son birkaç yılda yeni Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu, Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu, Bireysel Emeklilik Sistemine ilişkin teşvik düzenlemeleri yürürlüğe konulmuş, 2012 yılının son gününde de yeni Sermaye Piyasası Kanunu Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.
Yeni Kanun kapsamında 67 adet yeni düzenleme ile AB direktiflerine uyumlu yeni bir sermaye piyasası hukuki alt yapısı oluşturma çalışmalarını geçen yıl tamamladık.
İnanıyoruz ve iddia ediyoruz ki geldiğimiz noktada sermaye piyasası mevzuatımız günümüz ve gelecekte karşılaşacağımız muhtemel ihtiyaçlara cevap verebilecek ve uluslar arası örnek alınabilecek dünyanın, en yeni ve en ileri mevzuatlarından biridir.
Küresel ortamın sakinleşmesi ve piyasalardaki volatilitenin azalmasıyla birlikte ülkemiz uluslar arası sermayenin önemli bir cazibe merkezi olmaya devam edecek, sermaye piyasalarımız ülkemizin büyümesinde ve gelişmesinde, yatırımlara kaynak sağlanmasında, önemli bir araç olacaktır.
MKK’nın geliştirdiği bu teknoloji ile birlikte küresel yatırımcılar dünyanın neresinde olursa olsun bilgisayarlarının başında şirket genel kurullarına katılabilecekler, haklarını kullanabilecekler ve yönetimde temsil edilebileceklerdir.
Sözlerimi burada sonlandırırken, gerek Elektronik Genel Kurul Sistemi’nin oluşturulmasında gerekse bu toplantının organizasyonunda emeği geçen herkese teşekkür ediyor, sermaye piyasalarımıza, ülkemize ve tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bendende Ertaş'a bir tavsiye, herşeyden önce borsada güveni sağlamanız gerekiyor. Güven'i sağlamanın ilk şartı Goldaş rezaletine son vermenizdir! 20 bin hissedarı olan bir şirket borsa kotu dışına alınıyor. Şu ana kadar şirket yöneticileri bir açıklama yapmadığı gibi, sizlerde SPK yöneticileri olarak 20 bin yatırımcıyı aydınlatmıyorsunuz. Böyle bir borsa yatırım aracı olamaz.
HERŞEY NORMALLEŞİN DİYEN ARKADAŞA;HER ŞEY NORMALLEŞİRSE O ZAMANI BEKLEYENLERCE ŞİMDİLERDE OLUŞTURDUĞU FİYATLARDAN O ZAMAN SEN BUGÜNDEN 40.000 PUAN ÜSTÜNDEN ALIRSIN BORSADA HİSSELERİ.BORSADA HERKES SATARKEN ALINIR HERKES ALIRKEN DE SATILIR.KURAL BUDUR.
uzun vade? uzun vadede güzel kazanç, ancak çok iyi noktalardan yapılan isabetli alımlar ile mümkündür. isabetli iyi noktaları sabırla beklemeye devam etmeliyiz. yabancı HACİMLİ satarken mal alınmaz ki? hele herşey bir normalleşsin, seçimler netleşsin, fed daraltımı bitirsin, yüksek faiz günleri belirginleşsin.....
evet aynen katılıyom sözde halka acılırken nasıl fiyat belirliyorsunz
başkanım, imtiyazlı paylarla ilgili ve yatırım ortaklıklarını hala düzenlemeyen şirketler var, defter değerinden aldık şuanda 3 te 1 fiyatına zarar büyük el atmanızı rica ederiz.
Bu şu demektir ki; artık borsayı unutun...
başkan senneyin güveninden bahsediyorsun borsadan atılan kottan çıkarılan hisselerdenmi neuzunvadede yatırımı allah aşkına ranlo godaş ne olacak neyatırımından bahsediyorsun saygılar
benim de spk dan isteğim şu. 10 lira etmez bir şirketin 20 liradan halka arzına izin vermeyin....
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:37)