E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, aile içi çekişmelerden dolayı kurumsallaşmayan şirketlerin üçüncü kuşak tarafından batırıldığını belirterek, "Halka açılan ve paylarının menkul kıymet borsalarında işlem görmesini sağlayan aile şirketleri, kurumsallaşmaya daha etkin ve hızlı geçiyor, sürdürülebilir ve küresel piyasada daha dayanıklı bir performans sergiliyor." dedi.
Aile şirketlerinde yaşanan "kurumsallaşmama ve üçüncü kuşak" sorunuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ertaş, halk arasında "Babalar kurar, oğullar yer, torunlar batırır" şeklinde söylemler bulunduğunu hatırlatarak, bunun temel sebebinin, yüksek performansla hızla yükselen aile şirketlerinde küresel rekabete dayanıklı bir yapının oluşturulamaması olduğunu vurguladı.
Ertaş, "Halka açılma ve payların menkul kıymet borsasında işlem görmesini sağlamakla şirketler, sermaye piyasasının denetim mekanizmaları sayesinde profesyonellik anlayışı oluşturma ve kurumsallaşma süreçlerini hızlandırmakta ve modern yönetim tekniklerine daha kısa sürede kavuşabilmektedirler." ifadelerini kullandı.
Halka açılan ve paylarının menkul kıymet borsalarında işlem görmesini sağlayan aile şirketlerinin kurumsallaşmaya daha etkin ve hızlı geçebildiğini dile getiren Ertaş, "Bu sayede kurumsallaşan aile şirketleri, sürdürülebilir ve küresel piyasada daha dayanıklı bir performans sergiliyor." diye konuştu.
Ertaş, üçüncü kuşağın daha iyi eğitim almasının aile şirketlerinin kurumsallığa geçişinde ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasında sorunları kendiliğinden ortadan kaldırmayacağını belirterek, şunları kaydetti:
"Eğitim, kişisel yeterlilik için önemli bir faktör olmakla birlikte beraberinde yöneticilik vasfına sahip olmayı, vizyonerliği, yöneticilik sorumluluğunu taşımayı ve bu konuda istekli olmayı getirmez. Eğitim yoluyla öğrenilen uluslararası normların ve kurumsal yönetim ilkelerinin hayata geçirilmesi arzusu, isteği ve ihtiyacı, şirketleri başarıya götürecek önemli bir faktördür. İyi bir eğitimin farkındalık oluşturarak şirketin kurumsallaşma dönüşümüne katkıda bulunması mümkündür. Burada kilit nokta, farkındalığın ne oranda şirket yönetimine uygulandığıdır."
Ertaş, aile içi çekişmelerden dolayı kurumsallaşmayan şirketlerin üçüncü kuşak tarafından batırıldığını, asıl meselenin teori eğitiminin sahaya yansıtılamaması olduğunu söyledi.
Bunun sonucunda da aile şirketlerinin iflas ettiğini aktaran Ertaş, "Kurumsallaşmak isteyen bir şirkette, yönetim kurulunun etkinliği, toplantılarının gerçekleşme şekli, kararların nasıl alındığı, üst yönetim ve yönetim kurulu ilişkisi, yönetim kurulunun hangi kriterler dahilinde işletileceği ve yönetim kurulunun görev ve sorumluluklarının net olarak belirlenmesi gibi hususların düzenlenmiş olması gerekiyor." görüşünü de paylaştı.
"Halka arz, köprü olacak"
Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver de eğitim, farkındalık ve etik ilkenin yan yana gelmesi halinde şirketlerin kurumsallaşmasının hızlanacağını ve kurumsallaşma yolunda halka arzların önemli bir köprü vazifesi göreceğini vurguladı.
Şirketlerin kurumsallaşmasının hızlanmasının, Türkiye ekonomisinin bütünü açısından kurumsallaşmayı da hızlandıracağını, bunun da ülkenin nihai ekonomik hedeflerinin gerçekleşmesine ciddi katkı sağlayacağını belirten Ünver, "Kurumsallaşma, fon arz ve talep edenler arasındaki ilişkinin optimum seviyede realize edilerek özkaynak finansmanının gelişimine de hız kazandıracaktır." dedi.
Ünver, kurumsallaşmaya sadece şirketler değil topyekûn ülke menfaatleri düşünüldüğünde, bürokrasinin de çaba sarf ederek katkı sunması gerektiğini, bu konudaki farkındalığın artırılması için yazılı ve görsel medyaya önemli görevler düştüğünü de sözlerine ekledi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
bu neyin kafası sen spk olarak neyaptın hangi yatırımcıyla ilgilendin ki yatırımcı arıyorsun birkere suç duyurusunda bulundugun ranlojitikle ilgilen ki yatırımcıyanındaolsun ey spk
Açılsınlar sonra ARBUL olsunlar, milleti kandırsınlar dime.
oncelikle bu goldas pisligi bir temizleyin
bütün yeni halka arzlar battı yatırımcıda battı daha neyin arzıymış.borsa borsa değilki bi kere 2 günde 1sene önceki fiyatlara geliyor...
Aracı kurum çalışanıyım sabahtan akşama 3 müşteri bile aramıyor ortada yatırımcı kalmamış hangi arz hangi taleple karşılaşır muamma...
Kervansarayda olduğu gibi, halka acık şirkete patronun borsa dışı finans olarak patık şirketini birleştirerek dolaylı halka acılma işlemlere son verilmeli. böyle borsa olmaz
Borsadaki halka acık şirketlere borsa dışı şirketleri birleştirerek piyasaya acılmalara dikkat edilmeli. yatırımcılar fena tersdüz ediliyor bu birleşmelerle
Sürekli sırtlanlara göz yumdunuz.küçük yarırımcıyı mahfettiniz. Hala da halka arz diyorsun.Borsada sayenizde gazoz alınmayacak 300 ün üzerinde şirket var.
sayın spk baskanı vahdettin ertaş bey borsa oyuncusuna ve şirketlere cok zulum yapıyorsunuz bırakın her kes hiseleri yükseltisin mert gıdnın sucu neydi
Halka arz hisselerine bakın THY ve Halk banka . Ne arzı, borsa ayakta durmakta zorlanıyor.
senin zamnnda halka acılan şirklerden hiç kar eden varmı acaba
Sayenizd borsada yatırımcı kalmadı.
Siz tüm spekülatörlere ceza kesin şirket sahiplerini ve algoritmaları görmezden gelin küçük yatırımcıyı korumak yerine yok etmeye çalışın sonra halka açılın deyin
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:26)