E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaErtaş'dan kottan çıkma açıklaması---

Ertaş'dan kottan çıkma açıklaması

Ertaş'dan kottan çıkma açıklaması
14 Temmuz 2014 - 08:10 borsaningundemi.com

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, büyük şirketlerin kottan çıkması sonrası çağrı fiyatına ilişkin açıklamalarda bulundu

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, azınlık ortakların paylarını hakim ortağa satma hakkının (satma hakkı) uygulanmasına ve Borsa kotundan çıkmaya ilişkin usul ve esaslar hakkında Bloomberg HT'ye açıklamalarda bulundu.

Ertaş, Borsa kotundan çıkmaya ilişkin ilk düzenlemenin 30.07.2010 tarihli karar olduğunu, bu karar ile payları Borsa’da işlem gören şirketlerin kendi istekleri ile Borsa kotundan çıkmasına ilişkin usul ve esasların belirlendiğini ve söz konusu işlem öncesinde sermayenin ve/veya oy haklarının doğrudan veya dolaylı olarak %95 veya daha fazlasına sahip hakim ortaklar tarafından pay alım teklifinde bulunulması gerekmekte olduğunu kaydetti.

Ertaş, belirtilen karar uyarınca pay alım teklifine esas fiyatın aşağıdaki şekilde belirlenmekte olduğuna dikkat çekti;

a)    Kurulun 30.0.7.2010 tarihli Kararı yayınlandıktan sonra yapılan pay alımı ile %95 sınırına ulaşıldı ise pay alım teklifi için bu fiyat esas alınmaktaydı.
b)    30.7.2010 tarihi itibariyle hakim ortak %95 ve üzerinde pay sahibi idi ise;
    - en az iki Uzman kuruluş tarafından hazırlanacak rapor ile tespit edilen hisse fiyatları ile
    - son 5 yıl içinde Kurul düzenlemeleri uyarınca zorunlu pay alım teklifi yapıldı ise bu tarihten, zorunlu pay alım teklifi yapılmamış ise kottan çıkmaya ilişkin yönetim kurulu karar tarihinin 5 yıl öncesinden başlayarak, kararda belirtilen formüle göre hesaplanan ağırlıklı ortalama fiyattan aşağı olmamak üzere belirlenen bir fiyat ile Kurul'a başvurulmak mümkün idi.

Ertaş, açıklamasında, bu kararda görüleceği üzere başlangıç tarihi çağrının olup olmadığına göre değişmekle birlikte toplamda 5 yıllık fiyatların ortalamasının baz olarak alınması gerektiğini, oysa ki şirketlerin piyasa değeri ve dolayısıyla hisse fiyatının her gün değişen bir değer olduğunu belirterek, genelde büyüyen piyasalarda ve endeksin yükseldiği dönemlerde süreyi uzun tutmanın azınlık ortakların aleyhine hakim ortakların lehine, daralan piyasalarda ve endeksin düştüğü dönemlerde azınlık ortakların lehine, hakim ortakların aleyhine sonuç doğuracağını ifade etti.

Hem azınlık hem de hakim ortakların her ikisini optimum noktada buluşturan fiyatın; şirketin en son tarihli aynı zamanda fiyatın piyasa tarafından sağlıklı olarak belirlendiği fiyat olduğuna dikkat çeken Ertaş, hiç kimsenin 1,2,3 ya da 5 yıl önceki fiyatın sağlıklı belirlenmiş güncel bir fiyattan daha adil olduğunu iddia edemeyeceğini vurguladı.

Ertaş, burada yukarıda belirtilen piyasa koşullarına göre azınlık ortakların lehine bir sonuç çıkabileceği gibi aleyhine sonuç çıkma ihtimali daha da yüksek olduğunu ve üzerinde durulması gereken konunun; referans alınacak fiyatın güncel ve piyasada sağlıklı bir şekilde belirlenip belirlenmediği olduğunu ifade etti.

Yeni Sermaye Piyasası Kanunu’nun 23. maddesi ile Borsa kotundan çıkmanın önemli nitelikteki işlem olarak sayıldığını ve buna ilişkin esasların Kurulun II-23.1 sayılı Tebliği ile belirlendiğini belirten Ertaş, burada da %95’lik eşik esas alınarak hakim ortağa pay alım teklifi zorunluluğu getirildiğini kaydetti.Ertaş, pay alım teklifi fiyatının da, Kanun’un 24. maddesi uyarınca açıklamadan önceki otuz gün içinde Borsa'da oluşan ağırlıklı ortalama fiyatların aritmetik ortalaması olarak belirlendiğini belirtti.

Bazı halka açık ortaklıktaki hakim ortakların bu haklarını kullanmak istediklerinin kamuoyuna açıklandığına dikkat çeken Ertaş, kamuoyuna açıklama yapan şirketlerin başvurularının Kurul'a ulaşması ile birlikte Kurul'un her bir talebi;

-ilgili mevzuat,
-son bir ay içinde hisse fiyatında yapay bir fiyat oluşumu (baskılama olup olmadığı),
-mali tablolarda fiyat oluşumunu etkileyecek bir hata/yanlışlık olup olmadığı,
-kamuoyuna açıklanmamış fiyat oluşumuna etki edebilecek bir bilgi olup olmadığı,
-endekse ve sektör ortalamasına göre hisse fiyatında izah edilemeyen bir durumun olup olmadığı, 
gibi kısaca azınlık pay sahiplerinin de menfaatlerini koruyucu bir yaklaşımla inceleyeceğini ifade etti.

30 günlük ortalama fiyatın; mali tablolarda ve borsadaki hisse fiyatında herhangi bir problem olmayan şirketlere uygulanacak genel bir kural olduğunu belirten Ertaş, ancak yukarıda belirtilen hususların biri veya bir kaçının bulunduğu başvurularda Kurul'un;

-başvuruyu kabul etmeme,
-mali tablolarda düzeltme,
-Borsa fiyatında yapay fiyat varsa bu dönemi dikkate almama,
-30 günlük sürenin dışında ilave yöntemlerle ve sürelerle fiyat tespiti isteme,
gibi azınlık ortakların menfaatlerini koruyacak alternatif yaklaşımları uygulayabileceğinin tabi olduğunu kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (27)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kervansaray15 Temmuz 2014 02:19

    tam altı ay oldu Zeynep Tümer e zorunlu çağrıyı yaptıramadınız.devleti piyasa dolandırıcılarının oyuncağı yaptınız.

  • kml15 Temmuz 2014 00:40

    yapay fiyat varsa o dönemdeki fiyatları dikkate almadığı zaman o dönemde girenler madur olmayacak mı?

  • kutluay korkmaz14 Temmuz 2014 19:58

    EGYO diğer şirketlere kefil olmuş ve borçlarının bir kısmını ödüyor. Kefaletten dolayı basmane TMSF tarafından 9 Eylül tarihinde ihaleye çıkartıldı. Madem mal varlığı var, borçlarını ödüyor ve ödemek için elinden geleni yapıyor. Küçük yatırımcı korunuyorsa neden tahtası açılmıyor ve açıklama yapılmıyor. Yandaş şirket olsa korunur. Yandaş değilse vergi müfettişi gönderilir. Vicdan nerede soruyorum. Küçük yatırımcıyı korumak nerede soruyorum.

  • kutluay korkmaz14 Temmuz 2014 19:39

    1999 yılından bu yana borsadayım. Daha öncede siyasi, politik, şirket sahibi, parası çok olanın hisselerde oyun yaparak küçük yatırımcıyı mağdur edenleri gördüm ve yaşadım. Ancak son zamanda küçük yatırımcıyı koruyacayız diye atananların ise küçük yatırımcıya hiç nefes aldırmadan boğduklarını gördüm. Açıklamalar boş. İcraat önemli. Ben hata yaptığım zaman vicdanen rahatsızlık duyuyorum. Bunlarda reklam vicdanı var. Perde arkası boş...

  • M.G14 Temmuz 2014 18:19

    SPK TEMSİLCİLERİ VE O YASAYI HAZIRLAYANLAR HAKTAN YANA DEĞİLKİ BİZ BURDA BOŞ KONUŞUYORUZ HALKI SOYDURMADAN YANA KISACASI İŞİ HESAP GÜNÜNÜ AHİRETE BIRAKIN ORDA HESAPLAŞIRSINIZ BUNLARIN YATACAK YERLERİ YOK AMA BİLMİYORUM Kİ KUL HAKKINA İNANIYORLARMI İNANSALAR ZATEN BÖYLE DAVRANMAZLAR

  • alper_tunga14 Temmuz 2014 18:15

    yazık, memleketin halkının hakkının koruyacak olanlar malisef sermayenin kodamanların oyuncağı olmuşlar unutmayın ey yöneticiler bu dünyada güzel yaşantınızın birde öte tarafta ahirette hesap günü var bakalım orda hesap gününde ne yapacaksınız unutmayın ha orda para makam da geçmiyor.

  • Kadir Gecesi ..14 Temmuz 2014 18:05

    mübarek gün geliyor , insanların canını yakanlar siz düşünün ..

  • emekçi14 Temmuz 2014 17:06

    bir şirket başka bir şirketi satın alırken borsa fiyatına bakmaz. gider aktif varlıklarına bakıp değerleme raporu hazırlar. sen önce bir "gerçek" dünyada işler nasıl dönüyor onu öğren!

  • emekçi14 Temmuz 2014 17:05

    cahil cahil konuşuyor. bir şirket başka bir şirketi satın alırken borsa fiyatına bakmaz. gider aktif varlıklarına bakıp değerleme raporu hazırlar. sen önce bir "gerçek" dünyada işler nasıl dönüyor onu öğren!

  • Başkan yapma14 Temmuz 2014 17:05

    fiyat sağlıklı diyorsun. o zaman özbal 4.20den halka arz edilirken doğru fiyattı. arz olduktan sonra 3 senedir soluksuz zarar etmeye başladı. şimdi 0,80 ve sence buda doğru fiyatlama. yaşasın Türk borsası. Yaşasın Türk adaleti. yaşasın SPK yöneticilerinin vicdanı!!!!!

  • bistt14 Temmuz 2014 15:31

    Fiyati baskilanmayan mi var dohol dyhol glmde bizim toptan tskb ya patronlar uzerinde ya spek kimin islem yaptigi ybnci denen bu fonun kim oldugu acikca belli gormezden gelinir ybnci fon mu tek kademe ile asagi kapanis yapiyor piyasaxan da borsadan da soguttunuz bezdirdiniz insanlari son bir yilda 30,000 kucuk yatirimci parayi silmis gitmis ordan belli zaten duzen

  • tv 14 Temmuz 2014 13:57

    spk kendikurumun menfaatlerini düşünüyor kendi alacagını düşünüyor yerli yatırımcı için neyapmışki hangi vatandaşımız parasını kurtarabilmiş bunlar neyin kafasını yaşıyorlar anlamış degilim

  • Söğüş Etçi14 Temmuz 2014 13:29

    Beş senelik ağırlıklı ortalama sağlıklı değil ama 30 günlük ortalama sağlıklıymış.Zihniyet bu oldukça,küçük yatırımcıyı söğüşleyen çok olur bu borsada.

  • yatırımcı mehmet14 Temmuz 2014 11:53

    Sayın başkan şunu herkes bilirki şirket sahipleri fiatı istediği gibi ayarlar.Bizi ezen sizsiniz.Ne demişler Ananı döven kadı kimi kime şikayet edeceksin.

  • !14 Temmuz 2014 11:25

    ALLAH RIZASI İÇİN glbmd BİR BAKIN 5 SENE OLUYOR.artık yazmıyacam bu borsa nasıl birşey.bir incelemedemi yapılmaz spk tarafından

  • trader14 Temmuz 2014 11:11

    hepsi birbirinden beter !

  • tv14 Temmuz 2014 11:08

    kottan çıkardıkların hadineyse birşekil paralarını alacaklar peki kottan attıkların ne yapacak sana olan boçlarını birşekilde tahsil ediyorsun ya magdur yatırımcı neyapacak gidip şirketmi bassın insanlarla kedinin fareyle oynadıgı gibi oynuyorsunuz yazık sizin borsanıza almayın kardeşim hissemisse hepsi yalan

  • Newzat14 Temmuz 2014 11:08

    Bence Hesaplama şirket defter değeri üzerinden.ve bu değer üzerine + %15 ila %25 arasında fark eklenerek bu işlem yapılmalı yoksa yeni dolandırıcılığın önünü açmış olacaklar.

  • malptekin14 Temmuz 2014 10:44

    İHLAS SOYDU BIZI BAŞKAN BUNLARA BİR EL ATSAN

  • Örnek14 Temmuz 2014 10:35

    Örneğin Çimentaşta ana hissedar kapta açıklamış 8 Haziran'da 11 tl üzerinden 1 milyon üzeri hisse almış hisse fiyatı ve 30 günlük ortalama çok aşağıda . Şirket isterse hangi fiyattan çıkacak bu adaletli ve mantıklı mı ?

  • yorumcu14 Temmuz 2014 10:34

    şirket ortağı borsaya haber gönderiyor. "kendi hissemden alacağım" diye. SPK dan tık yok. ne zaman alıcan kaç liradan alıcan kaç tane alıcan soran yok. Aynı açıklama yurtdışında olsa adama sorarlar. ne zaman adam olcaz bizzz yahuu...

  • tunç14 Temmuz 2014 09:55

    spk yüzünden borsada ne şirket kalacak ne de yatırımcı bu gidişle...

  • Murat14 Temmuz 2014 09:36

    Önceki başkan çöp şirketler ile doldurdu borsayı. şimdi de iyi şirkletler borsadan çıkıyor.... çöpler ve bazı büyükler dışında kimse kalmayacak borsada.

  • erdal14 Temmuz 2014 09:36

    demirdökümde 2 yıldır baskılıyorlar fiyatı.düşüre düşüre buraya getirdiler.seans kapanacak son saniyelerde alt kademeden 1 lot verip az mı alt kademelerden kapattırdılar.

  • vışşşş14 Temmuz 2014 09:30

    O zaman GOLDAŞ için 5.00 tl/lot belirlenir galiba :)

  • Arbit14 Temmuz 2014 09:14

    Fiili olarak hisse işinin içinde olmadığı ve anlamadığı yaptığı açıklamayala netleşti. ''İş'' in içinden gelip anlayabilmek gerçekten önemli. Sağlıklı fiyat oluşumu bu halka açıklıkta mümkün mü... daha fazla söze gerek yok

  • serdar karatepe14 Temmuz 2014 08:22

    Sayın başkan,elinde 5,80 tl den ptofs hissesi olan 1 yıldır bekleyen yatırımcımıza ne diyelim.Böyle fiyat belirlenmesi mi olur.Matemetik biliyoruz .Elinde kipa hissesi olan yatırımcımız var 3 lir ortalama maliyeti,şimdi kipa da çıkarsa 1,30 tl den. Bu haksızlık değilmi.