E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemErmenistan'da sular durulmuyor---

Ermenistan'da sular durulmuyor

Ermenistan'da sular durulmuyor
01 Mart 2021 - 13:14 borsaningundemi.com

Ermenistan'da sular durulmuyor... Başkent Erivan'da protestocular hükümet binasını bastı.

Reuters RIA haber ajansına dayandırdığı haberinde, Ermenistan'ın başkenti Erivan'da protestocular hükümet binasını bastı. Ordunun Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümete istifa çağrısında bulunduğu açıklama sonrasında gerilimli bekleyiş devam ediyor. Muhalifler Paşinyan’ın istifasını isteyen gösterilerini sürdürüyor.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 25 Şubat’ta ordu tarafından istifasının istenmesinin ardından destekçilerini yeniden meydanlara davet etmiş, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden almayı reddeden Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan'ı darbecilerle birlikte hareket etmekle suçlamıştı.

NELER YAŞANMIŞTI?

27 Eylül'de Azerbaycan ile Ermenistan arasında gerilim patlamıştı… Taraflar birbirini bölgeye saldırmakla suçlarken, yaşanan gerilimi masa başında çözmek için uluslararası çaba sarf edildi.

Fakat taraflar masaya oturmasına rağmen çatışma ve ölüm devam etti. Ermenistan ordusu, başta Azerbaycan'ın en büyük ikinci kenti Gence olmak üzere birçok yerleşim birimine saldırdı.

27 Eylül sabahı başlayan çatışmalar aralıklı olarak devam ederken şu ana kadar yaşanan gerilimde yaklaşık 140 sivil yaşamını yitirirken binlerce insan da yaralandı.

Yetkililer yaşanan çatışmada yaşamını kaybeden askerlerin sayısını açıklamazken bunun da 5 bine ulaştığı tahmin ediliyor.

2020 yılının kasım ayında taraflar anlaşma için masaya oturmuştu. Putin'in arabuluculuğundaki anlaşmada Aliyev ve Paşinyan'ın imzaları ile birlikte tansiyon düşmüştü.

ERMENİSTAN ANLAŞMA İLE YENİLGİYİ KABUL ETTİ

9 maddelik anlaşmayla birlikte Ermenistan´ın yenilgiyi kabul ettiğini ifade eden Aliyev, 27 Eylül'den bu yana 300 yerleşim yerinin Azerbaycan ordusu tarafından kurtarıldığını söylemişti.

Aliyev, anlaşma detayları kapsamında Ağdam bölgesinin 20 Kasım´a kadar, Kelbecer’in 15 Kasım, Laçın’ın ise 1 Aralık’a kadar Azerbaycan’a geri verileceğini ifade etmişti.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Karabağ, Ermenistan ve Azerbaycan arasında bir gerilim bölgesi haline geldi. Karabağ Ermenileri, Karabağ’ın Sovyet Azerbaycan’dan Sovyet Ermenistan’a geçmesi gerektiğini talep etmesiyle tırmanan gerilim 20 yılı aşkın bir süredir devam ediyor.

Dağlık Karabağ, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum tarafından Azerbaycan’ın bir parçası olarak tanınıyor. Ancak Azerbaycan’ın topraklarının yaklaşık yüzde 20’sine denk gelen Dağlık Karabağ ve civarındaki bazı bölgeler, 1990’ların başından bu yana Ermenistan işgali altında bulunuyor. Bölgede 1991 yılında ‘Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’ ilan edildi. Ancak burayı uluslararası alanda Ermenistan dahil hiçbir ülke tanımadı.

Bölgedeki gerilim bölgedeki doğalgaz ve petrol boru hattı koridoru dolayısıyla uluslararası kamuoyu tarafından da yakından takip ediliyor.

Ermenistan'da Paşinyan'dan yeni hamle

 

Ermenistan Cumhurbaşkanı'ndan Paşinyan'a veto

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • harut kesperyan01 Mart 2021 19:05

    Kahrolsun darbeciler ve vatan hainleri.

  • bilen01 Mart 2021 13:54

    Paşinyan başta kaldığı sürece rusyanın karadağda ve ermenistan içinde uzun süre tutunma şansı kalmaz. Paşınyanın başta kalması ülekmiz açısından daha yararlı olur.

  • Murat01 Mart 2021 17:53

    Aynen, en azından birbirlerini yerler... hayalperest, aptal idealist ve popülist bir lider ( saakaşvili gibi) ülkesini zayıflatır ... işimize gelir

  • serok agopyan01 Mart 2021 13:29

    Yiğit lider paşinyan bu it sürülerini ve protestocuları bastıracak kudret ve kabiliyettedir.