E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
24 saati aşan çaışmalarda Ermenlierin kayıpları iki kayıpları iki katına çıkarken, Azerbaycan bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirdi. İşte dakika dakika gelişmeler:
11:00 Azerbaycan Basın Servisi Başkanı Albay Vagif Dargahli: Düşmanın kayıpları arasında Suriye ve Ortadoğu'nun çeşitli ülkelerinden gelen Ermeni asıllı paralı askerler var
10:50 Çin Dışişleri Bakanlığı altı Azeri vatandaşın öldürüldüğünü, 19 kişinin de yaralandığını duyurdu.
10:20 Çin Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada Azerbaycan-Ermenistan çatışmasına ilişkin tarafların tansiyonu düşürmesini umduğunu söyledi.
10.15 Azerbaycan, kısmi askeri seferberlik ilan ettiğini bugün resmen açıkladı.
09.55 Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan, bugün paylaştığı Twitter mesajında Azerbaycan'ı suçlayarak asılsız iddiaları gündeme getirdi: "Bir kez daha tekrar ediyoruz, risk azaltma ve ateşkes rejimini güçlendirme mekanizmalarını yerleştirmek için çok sayıda teklif vardı ancak Azerbaycan’ın yöntemi güç kullanmak olduğu için bunlar katı bir şekilde reddedilmişti."
09.30 Ermenistan'ın işgal altında tuttuğu Dağlık Karabağ bölgesel yönetimi, Pazar günü gerçekleşen çatışmalarda 15 Ermeni askerinin daha öldüğünü bu sabah resmen açıkladı.
Savaşın devam ettiğini belirten bölgesel yönetim, Azerilerin hava ve topçu saldırılarında 16 askerin öldüğünü ve 100'ü aşkın askerin de yaralandığını duyurmuştu.
09.15 Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Talış köyü etrafındaki bazı tepelerde kontrolün ele geçirildiğini ve Ermeni güçlerin geri çekildiğini açıkladı.
Azeri birliklerinin füze ve toplarla dövdüğü bölgede Ermenistan ordusunun ağır kayıplar verdiği bildiriliyor.
Azerbaycan'da başkent Bakü'nün de aralarında bulunduğu altı şehir ile 16 bölgede yerel saatle 21.00-06.00 arası sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
09.00 Murovdağ'ın zirvesini ele geçiren Azeri ordusu, Ermenistan'ı işgal altındaki Dağlık Karabağ'la birleştiren Vardeniz-Ağdere otoyolunun kontrol altına alındığını aktarıyor.
Bakü yönetimi, Ermenistan'dan işgal altındaki Kelbecer ve Ağdere'ye askeri malzeme taşınmasının önleneceğini belirtiyor.
TÜRKİYE'DEN TAM DESTEK
08.00 Pazar sabahı erken saatlerde başlayan Dağlık Karabağ çatışmasının ardından, dünyanın gözü Ermeni işgali altında olan bölgeye çevrildi.
Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve diğer yetkililerin açıklamalarıyla Azerbaycan'a destek verdi.
Birleşmiş Milletler (BM) ABD, AB, Rusya, Fransa ve Almanya ise taraflara çatışmaları durdurma çağrısı yaptı.
Taraflar bu yaz mevsiminde de çatışmaya girmiş ancak bu kez savaşılan yer daha kuzeydeki Tovuz bölgesi olmuştu. Ağır silahların da kullanıldığı çatışmalarda 16 asker ve bir sivil hayatını kaybetmişti.
Bölgede 2016 yılında da dört gün süren çatışmalar yaşanmıştı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı yıllardır sorunun çözümü için arabuluculuk faaliyeti yürütüyor.
Rusya, Fransa ve ABD'nin yer aldığı Minsk Grubu'nun da benzer yöndeki faaliyetleri henüz bir sonuç vermiş değil.
35 YIL ÖNCE YENİDEN GÜN IŞIĞINA ÇIKAN SORUN
07.45 Peki, ikisi de eski Sovyetler Birliği ülkesi olan Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ sorununun tarihçesi ne? 'Dağlık Karabağ' bölgesinin kelime kökeni birkaç farklı dilin karışımından oluşuyor. İsminin içinde bulunan birkaç dil bile, bölgenin tarih boyunca farklı kültürler arasındaki geçişkenliğe nasıl maruz kaldığını başlıbaşına gösterir nitelikte.
İngilizcesi Nagorny (ya da Nagorno) Karabakh. 'Nagorny' kelimesi Rusçada 'dağlık' (нагорный), anlamına geliyor. Azerbaycancada da, tıpkı Türkçe'deki gibi 'dağlık' anlamına gelen 'dağlıq' ya da 'yukarı' anlamına gelen 'yuxarı' kelimeleri ile anılıyor. Karabağ ise, Türkçe ve Farsçada ortak bir kelime olup, 'siyah bahçe' demek.
Azerbaycan ve Ermenistan’ın 1922’de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ne katılmasıyla Dağlık Karabağ, kabullenilmiş görünen ancak Ermeniler tarafından benimsenmeyen bir yapıya evrildi. 1923’te Azerbaycan Cumhuriyeti’ne bağlı otonom bölge statüsü verilen Dağlık Karabağ'da, bölgede yaşayan etnik Ermenilerin, Azerbaycan yönetiminden duydukları rahatsızlığı zaman zaman gündeme getirmelerine rağmen, Sovyet sisteminin durma noktasına geldiği 1980’lerin sonuna kadar statüko korundu.
Sovyetler Birliği’nin son lideri Mihail Gorbaçov’un tıkanan sistemin önünü açmak için 1985’te başlattığı açıklık (glasnost) ve yeniden yapılanma (perestroika) süreciyle beraber, Kafkasya’nın bütün sorunlu alanları gibi Dağlık Karabağ da gün ışığına çıktı.
Sovyet yönetiminin her geçen gün zayıflayan otoritesini değerlendiren Dağlık Karabağ Otonom Yönetimi, 1988’de Ermenistan Cumhuriyeti’ne bağlanmayı talep etti. Bu talep karşılık bulmazken Azerbaycan ile Ermenistan’ın 1991’de bağımsızlıklarını ilan etmelerinin akabinde Dağlık Karabağ Ermenilerinin ayrılma girişimleri de yoğunlaştı.
Bu dönemde Karabağ'daki Azeri nüfusu zorunlu göçler nedeniyle yüzde 20'ye kadar düşmüştü. 10 Aralık 1991’de yapılan ve bölgede kalan Azerilerin boykot ettiği referandumda Ermeniler, Azerbaycan’dan ayrılmak için oy kullandı. Referandumun ardından Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığı ilan edildi, ancak bu girişim uluslararası toplumda karşılık bulmadı.
Ermenistan ordusunun desteklediği Dağlık Karabağ Ermenileri ile bölgede yaşayan Azeriler arasındaki gerilim, bağımsızlık ilanıyla gittikçe yükseldi. Çıkan çatışmalar, 1992’de Ermenistan ordusu ve Dağlık Karabağlı Ermeniler ile Azerbaycan ordusu arasında sıcak savaşa dönüştü.
Kafkasya coğrafyasında Sovyet sonrası dönemin ilk büyük çatışması konumundaki Dağlık Karabağ Savaşı, 1994’te son buldu. Savaş nedeniyle yaklaşık 30 bin kişi hayatını kaybetti.
Dağlık Karabağlı Ermeniler, savaş sonunda bölgenin tümünün kontrolünü ele geçirdikleri gibi komşu yedi bölgeyi (rayon) de işgal ettiler. Böylelikle Dağlık Karabağ ile Azerbaycan'ın doğrudan temas noktaları oldukça sınırlandı.
Dağlık Karabağ sorunu akademik çevrelerde yıllardır 'donmuş çatışma' olarak nitelendiriliyor. Aralıklarla devam eden çözüm müzakerelerine rağmen hem Dağlık Karabağ-Azerbaycan temas hattında hem de Azerbaycan-Ermenistan sınırında, karşılıklı ateşkes ihlalleri sık sık tekrarlanıyor. 2014'ün Ağustos ayında 20 yılın en kanlı çatışmaları yaşandı. Dağlık Karabağ sınırında iki gün süren çatışmalarda 13 Azerbaycan askeri öldü. Ermenistan Savunma Bakanlığı da 20 askerinin öldüğünü açıkladı.
Yarım milyon mülteci Azerbaycan ve Ermenistan'a sığındı, yaklaşık bir milyon insan zorla yer değiştirmek zorunda kaldı. Dağlık Karabağ çatışmaları başlamadan önce varolan bazı kasaba ve köyler tamamen terk edildi ve harabeye döndü.
Azerbaycan topraklarının yüzde 14’ünden fazlası halen işgal altında.
Azeriler bölgenin tarihsel olarak kendi kontrolünde olduğunu ve dolayısıyla kendilerine ait olduğunu söylüyor; Ermeniler ise bölgede hep Ermenilerin yaşadığını ve Azeri yönetiminin gayrimeşru olduğunu savunuyor.
Azerbaycan'dan Ermenistan'a 'son uyarı'
Azerbaycan Savunma Bakanlığı operasyonun bilançosunu açıkladı
Karabağ işgalcilerinin liderinden itiraf: Kaybettik
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ünal Çeviköz yeni karakter yeni şeref mahsulü chp ürünü! Şaşırdık mı?
derhal ateşkes ilan edilsin.ulu önder atatürk bile yurtta barış cihanda barış ilkesiyle devletimizi yönetmiştir.
Bakın buraya yazıyorum üç veya 4 gün maksimum yarın da olabilir paşinyan ülkeden kaçar nereye Fransa ya kaçar kaçmazsa Rusya ona gerekeni yapacak ve parlemantoda çok kişinin kellesi gidecek ardından azerbeycana Rusya dur diyecek yeter diyecek ve masaya çağrılacak böylelikle güney Kafkasya Rusya Gürcistan azerbeycana Ermenistan Türkiye büyük bir barış adımı atılacak tüm bölgeye barış huzur hakim olacak ekonomik ve ticari ilişkiler en üst seviyeye ulaşacak paşinyanda fransada çok barınamaz Rusya onun icabına bakacak ermenilere yurt veren rusyayı abd Fransa ya şikayet etmek neymiş öğrenecek paşinyan
PKK'nın siyasi kanadı Hdp ve bazı Chp milletvekilleri, Türkiye'nin Azerbaycan'a destek vermesinden rahatsız olmuşlar. Nasıl bir zihniyet ama?
Dededen babadan CHP liyim bu aymaz düşünce zihniyet gün geçtikçe CHP yönetimini sarıyor sanki adı CHP parti başka bir parti anlamış değiliz bizim kurtuluş savaşı esnasında afkan Türkmen Azeri Kırgız tacik Libya Tunus pakistan... Dünyanın her yerinden türk ve İslam aleminden insanlar geldi vatan mücadelemizde bizimle birlikte omuz omuza vurmuştu ve şehit düştü şimdi CHP nin bu günkü zihniyeti çıksın doğru dürüst net bir açıklama yapsın böyle apır sapır açıklama yapan adamlarda ağzının payını versin CHP böyle bir açıklamanın altında kalamaz
Ey Türk Milleti unutmayın sarkisyan denen pislik ülkesindeki bir konferansta gençler Karabağı biz aldık Ağrı dağını sizler alacaksınız demişti unutmayın unutturmayın bunların zihniyeti bu üllemiz ona göre hareket etmelidir
topraklarınızı geri alın minsk üçlüsü denen terörist emperyalist devletler zaten onlardan yana,onlara bel bağlamayın,allaha ve gücünüze güvenin
Başladığınız işi bitirin. . Adamlar da panik başladı. . Erivan a girin.. öyle bi cezalandırin ki bi daha aynı kallesligi yapamasinlar. . Bu aynı zamanda bizim de meselemiz. . Düşman tarafta pkk ve asala da var
Kıymetli vatandaşım. Yunanistan bizim memleketi işgal etmeye kalkar ve katliam yaparsa 2 saat icinde Atina da kebap yeller lahmacun yer ve paklavaya vururuk
Ermeniler pkk ve asala yi da kullanarak Ermeni ordusu dağlık Karabağ i işgal ederken Bakü'de bombalama eylemleri yaptılar. Yüzlerce insanı katlettiler. .. şimdilerde dengeler değişti. Azeri ordusu yüksek eğitimli nãto standartlarındadir. Yüksek motivasyon sahibidir. Zaman intikam zamanıdır. Sadece isgalden kurtulma degil cezalandirma zamanıdır .
Bize söyler misin, Erivan'a girip napacaksın? Bırakın şu hastalıklı zihniyetleri. Atina'ya da girelim korku salalım? Nasıl fikir? Nasıl boş adamlarsınız siz. Memlekette sizin gibiler çok mu acaba çok merak ediyorum ben.
Adamlar Hocalı katliamını yapmış. .. 30 yıldır vatanı işgal etmiş. . Onların kalbine korku salmadan bu işi bitirmemek gerekir. . Bunu da yapmazsak gelecek sefer Ermenistan Bakü yu hedef alır.
Ne Erivan'ı yahu. Ne içiyorsunuz siz Allah aşkına. Yarın da Rus askerleri Bakü'ye girsin ondan sonra. Sizde varya sizde, 1 gram bile akıl yok. Azerbaycan'ın derdi, işgal altındaki Karabağ'ı kurtarmaktır. Başka da bir derdi yok. Çok istiyorsan, sen yürü Erivan'a. yavrusu.
ABD yaşayan fetoscu lobi kahr perişan olsun olsun satranç gibi her yıl önümüze sözde Ermeni soykırımını koz olarak kullanan Ermeni lobisi herzaman yalan yanlış alavare dalavere yapan taraf olduğunu dünya görüyor
Burada savaşanlar ermeni askerleri değilmiş.pkk/ypg li ermeni dölleri imiş.hepsini umarım gebertirsiniz.
Ermeni askeri diye birşey yok. Daha doğrusu Ermeni ordusu diye birşey yok. Ermenistan'ın doğu ve güney Sınır güvenliğini Rus askerleri koruyor. Diğer sınırları ise tartışmalı ve buraya hiç bir rus askeri burnunu sokmaz. Rusya, Ermenistan kadar Azerbaycan'a da ihtiyaç duyar. Dolayısıyla bu bölgeyi karıştırmak isteyen daha çok Fransa, ABD gibi batı ülkeleri bence. Savaş bitip Azeriler topraklarını aldığında Kafkasya'da yeni bir paktın kurulması yakındır.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:23)