E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemErken seçim önergesi komisyondan geçti---

Erken seçim önergesi komisyondan geçti

Erken seçim önergesi komisyondan geçti
19 Nisan 2018 - 20:44 borsaningundemi.com

Erken seçim tasarısı Anayasa Komisyonu'nda onaylandı. Tasarı yarın Genel Kurul'da oylanacak

AK Parti ve MHP'nin, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçiminin 24 Haziran 2018'de yapılmasına ilişkin ortak seçim önergesi, Meclis Anayasa Komisyonunda kabul edildi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlığında toplanan komisyonda, seçim önergesinin görüşmeleri yaklaşık 3 saat sürdü.

Görüşmeler devam ederken salondan ayrılan HDP'li üyeler, önergenin oylamasına da katılmadı. Önerge AK Parti, CHP ve MHP'nin oy birliği ile kabul edildi.

Önerge, yarın TBMM Genel Kurulunda görüşülecek.

Seçim önergesi

Önergede, 15 Temmuz 2016'da Türkiye'de yaşanan darbe girişiminin başarısızlığa uğratılması, birçok alanda olduğu gibi siyasette de yeni bir dönemin miladı olduğu ifade edildi.

Milletin darbe gecesi gösterdiği kahramanlığın asla unutulmayacağının vurgulandığı önergede, bu ihanete karşı 29 gün boyunca tutulan demokrasi nöbetlerinin, milletin istiklaline ve istikbaline sahip çıkma iradesinin bir ifadesi olduğu vurgulandı.

İstanbul Yenikapı'da 7 Ağustos 2016'da yapılan ve milyonlarca vatandaşın katıldığı büyük mitingin ise milletin, kendilerine, siyasetçilere verdiği mesajı çok açık ve net ortaya koyduğu kaydedildi.

Önergede, şu ifadelere yer verildi:

"Nitekim 16 Nisan 2017'de yapılan halkoylamasına giden süreçte milletimizin önümüzde açtığı yol, bu şekilde kesinlik ve kararlılık kazanmıştır. Bölgemizde yaşanan tarihi önemdeki hadiseler, AB ile ilişkilerimiz, küresel süreçler, Türkiye'nin halk oylamasında verdiği karar doğrultusunda belirsizliklerin aşılarak bir an önce Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesini zorunlu kılmıştır. 

Bu nedenle Türkiye'nin önündeki iç ve dış gündemin yoğunluğu, erken seçim kararının bir an önce alınarak belirsizliğin ortadan kaldırılmasını gerekli hale getirmiştir. Bilindiği üzere Anayasa'nın geçici 21'inci maddesi uyarınca TBMM'nin, seçimlerin yenilenmesi kararı alması halinde cumhurbaşkanlığı seçimi ile milletvekili genel seçimi birlikte yapılacaktır. Bu itibarla anayasanın 77'nci, geçici 21'inci ve Milletvekili Seçim Kanunu'nun 8'inci maddesi gereğince seçimlerin yenilenmesi ve TBMM'nin 27'nci Yasama Dönemi Milletvekili Genel Seçimi'nin 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılması hususunda TBMM kararı alınması için gereğini arz ve teklif ederiz."

Üyeler söz aldı

Anayasa Komisyonunda görüşülen, AK Parti ve MHP'nin, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçiminin 24 Haziran 2018'de yapılmasına ilişkin ortak önergesi üzerinde milletvekilleri söz aldı. 

HDP Iğdır Milletvekili Adıyaman, halkın iradesiyle seçilen HDP milletvekillerinin yasama dokunulmazlıklarının kaldırılmasını eleştirerek, "OHAL koşullarının olduğu ve Meclisin üçüncü büyük partisi HDP'nin 9 milletvekili ile 63 eş belediye başkanının hala cezaevinde bulunduğu süreçte erken seçime gidilmesi skandaldır." dedi.

Çıkarılan çok sayıda KHK ile parlamentonun devre dışı bırakıldığını iddia eden Adıyaman, başta basın olmak üzere tüm kesimlerin susturulduğu bir dönemde seçime gidiliyor olmasını yanlış bulduğunu söyledi.

Seçimlerdeki yüzde 10 barajını eleştiren HDP'li Adıyaman, "Bu erken seçim kararının, bazı partilerin seçime girmesini engellemek için alındığı ortadadır. İki siyasi partinin Meclis'te kalması ve barajı aşması için hazırlanmış bir seçim önergesidir. Bu önergenin Türkiye halklarına yararı yoktur, anti demokratik bir seçim önergesidir." ifadesini kullandı. 

HDP'li Adıyaman, erken seçime hazır olduklarını ve seçimden büyük bir zaferle çıkacaklarını öne sürdü.

HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, çocuk istismarı suçlarına ilişkin yasal düzenleme üzerinde çalıştıkları bir süreçte, bir anda bütün çalışmaların askıya alındığını ve zoraki seçime gidildiğini ileri sürdü.

Erken seçim kararının alındığı bir günde iki milletvekillerinin vekilliklerinin düşürülmesini kabul edemeyeceklerini ifade eden Irgat, "Erken seçim istemeyi vatana ihanetle eşdeğer gören bir zihniyetin erken seçime gitmesini milletin takdirine bırakıyoruz." dedi.

"Keşke bazı düzenlemeleri yapıp bu kararı alsaydınız"

CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin bir an önce devreye girmesi bu kadar önemli ise bir ay önce Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, 'Seçimler kesinlikle zamanında yapılacak, erken seçim olmayacak, herkes planını buna göre yapsın' niye dedi? Ya topluma yalan söyleniyor ya da büyük bir öngörüsüzlük var." sözlerini kullandı.

Erkek, "100 bin imzanın nasıl toplanacağı belli değil, buna ilişkin düzenlemeler yapılmadı. Keşke bazı düzenlemeleri yapıp bu kararı alsaydınız." dedi.

OHAL'in hala devam ettiğini belirten Erkek, OHAL sürecinde seçim yapılmasının doğru olmadığını söyledi. Muharrem Erkek, OHAL ilan edilirken 3-5 ay içinde kaldırılacağının söylendiğini ama OHAL sürecinde, OHAL'in ilanını gerekli kılan alanlar dışındaki birçok alanda KHK çıkarıldığını, binlerce insanın ihraç edildiğini savundu. 

CHP'li Erkek, "Mecliste OHAL'i 3 ay daha uzatıp aynı gün erken seçim kararı almak siyasi etikle bağdaşır mı? Hayır bağdaşmaz. Keşke OHAL'i kaldırıp erken seçim kararı alsaydınız. OHAL'de yapılacak her türlü seçimin meşruiyeti tartışılacaktır." sözlerini kullandı. 

Bülent Turan, Muharrem Erkek'in sözlerine itiraz etti

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Muharrem Erkek'in, "7 Haziran ile 1 Kasım arasındaki dönemde birçok insan öldü." şeklinde ifade kullandığını, bu sözlerin HDP dili olduğunu söyledi.

1995 yılında CHP-DYP koalisyonunda erken seçim kararı alındığını anımsatan Turan, o zamanki erken seçim tezkeresinde OHAL'in uzatma kararının da olduğunu kaydetti.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, seçim önergesinin 48 saat geçmeden komisyonda görüşülmesinin eylemli İçtüzük ihlali olduğunu iddia etti.

Tanal, "Daha önce Ahmet Davutoğlu hükümeti düşürüldü, şimdi de bu önergeyle Binali Yıldırım hükümeti düşürülüyor." iddiasında bulundu. 

AK Parti Grup Başkanvekili Turan, önergenin 48 saat geçmeden komisyonda görüşülmesi uygulamasının ilk kez olmadığını,  daha önce de yapıldığını, bu uygulamanın makul ve yasalara da uygun olduğunu ifade etti.

Bülent Turan, "Davutoğlu Hükümet düşürüldü" ifadesinin, partileri açısından haksız bir eleştiri olduğunu söyleyerek, "Eğer bunu tartışırsak, başka partilerin genel başkanlarının nasıl değiştiğini de tartışırız." diye konuştu.

Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop da önergenin 48 saat geçmeden komisyonda görüşülmesi imkanına, AK Parti'nin grup önerisinin TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesiyle kavuşulduğunu, bunun da İçtüzük ve Anayasa'ya aykırı olmadığını bildirdi.

"Bu ülkeyi sizlerden daha erken kurtarmaya 'evet' diyeceğiz"

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de CHP olarak hiçbir seçim çağrısından korkmadıklarını, çekinmediklerini ve öneriye "evet" diyeceklerini belirtti. Emir, "Dört-beş ay daha fazla bekleyeceğimize bu ülkeyi sizlerden daha erken kurtarmaya 'evet' diyeceğiz. Ama bizim 'evet' diyecek olmamız, eleştirilerimizi yapmamızın önüne geçmez." diye konuştu.

Seçimlerin erkene alınması önerisinin, AK Parti ve MHP arasında "danışıklı dövüş" ile ortaya atıldığını ileri süren Emir, önerinin gerekçesinde yer alan konulara işaret etti.

"Bunlar dün mü çıktı ortaya?" diye soran Emir, gerekçelerin inandırıcı olmadığını savundu.

"Türkiye seçime gidecek kadar ağır sorunlar yaşıyor, ciddi sıkıntılarla boğuşuyorsa, tek başına iktidar olan bir partinin ülkeyi içine soktuğu durumdan çıkarmak için neden seçime gitme ihtiyaç duyduğunun izah edilmesini" isteyen Emir, olağanüstü hal koşullarında seçime gitmenin de kabul edilemez olduğunu söyledi.

"Madem öyle gel böyle denildi netice itibarıyla"

Emir'in ardından önerge sahibi olarak söz alan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, CHP sözcülerini dinledikçe hayretler içinde kaldıklarını ifade etti.

CHP'lilerin erken seçim önerisini "baskın seçim, acele seçim" gibi tanımladıklarını, söylemlerinde çelişki, kafa karışıklığı ve samimiyetsizlik olduğunu belirten Akçay, "Sizler 'hodri meydan' derken, söylemlerinizin altında seçim istemeyen bir tavır var. Bu hafta başına kadar erken seçim tartışmalarına girmeyen sadece AK Parti ve MHP'ydi. CHP'nin sözcüleri neredeyse son bir yıldan bu yana hemen hemen her hafta sürekli tekrarlamış. Sayın Kılıçdaroğlu 'En kısa zamanda seçim yapalım' dediğinde de OHAL var." diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve parti sözcülerinin seçimlerin erken yapılmasına ilişkin bazı açıklamalarından örnekler veren Akçay, "Sürekli bu gündemde tutuluyor. 'Madem öyle gel böyle' denildi netice itibarıyla." ifadelerini kullandı.

"OHAL'de seçim yapılmaz." görüşünün sürekli tekrarlandığına işaret eden Akçay, Türkiye'nin geçmişte de sıkıyönetim ve OHAL koşulları altında seçimlere gittiğini hatırlatarak, OHAL ile seçimi ilişkilendirmenin geçerli olmadığını söyledi.

İttifak konusundaki kararlarını bir yemin gibi ortaya koyduklarını, MHP olarak hiçbir zaman kapalı kapılar arkasında siyaset yapmadıklarını dile getiren Akçay, görüşlerini izah eden milletvekillerinin siyasi nezaket içinde olmalarını da istedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)