E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’li yatırımcılar her gün gelen ve birbiriyle çelişen ekonomik verilerle boğuşuyor. Zıt kutuplara doğru sürüklenen yatırımcılar, resesyon olasılığına karşı erken davranmak istiyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de borsa yatırımcıları, ABD ekonomisinin bir durgunluğa gireceğine dair işaretler için bu erken resesyon göstergelerini tarıyor. Bu sayede resesyon ihtimaline karşı korunaklı bir pozisyona geçmeyi isteyen yatırımcıların, piyasalara hakim olan belirsizlik nedeniyle işinin zor olduğu kabul ediliyor.
Birbiriyle çelişen ekonomik veriler
MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, ABD'li yatırımcılar, bazen birbiriyle çelişen ekonomik verilerle boğuşuyor. Örneğin geçen hafta, ABD’nin önde gelen ekonomik endeksi Mart ayında yüzde 1,2 oranında düşerek son üç yılın en büyük düşüşünü yaşadı. Gösterge son 12 aydır düşüş veriyor.
Bu verinin hemen ardından, bir gün sonra ise yatırımcılar S&P Global Flash ABD İmalat Göstergesinin yanı sıra S&P Global Flash ABD Hizmetler İş Aktivitesi Endeksi verilerini alıyor ve her iki göstergenin de Nisan ayında iyileşme gösterdiğini görebiliyor.
Ekonomistler, portföy yöneticileri ve borsa stratejistleri, ABD ekonomisinin nereye gittiğine dair bazı ipuçları toplamak için kesintisiz bir veri selini ayrıştırmaya çalışırken bazıları yardımcı olacak ipuçları için ‘Sahm Kuralı’ ve ‘Blanchflower-Bryson Kuralı’ gibi erken göstergelere yöneliyor. Yatırımcılar, aynı zamanda, Fed’in agresif faiz oranı artışlarının istedikleri etkiyi ne zaman yaratacağını araştırıyor.
Bu kuralların her biri, tabiri caizse, bir sonraki ayakkabının ne zaman düşeceğini tahmin etmeye çalışmak için farklı bir yaklaşım benimsiyor. BNY Mellon Yatırım Analizi Başkanı Jake Jolly, geniş çapta beklenen durgunluğun ne zaman başlayabileceğine dair ipuçları için Sahm Kuralı’nı ve diğer erken durgunluk göstergelerini yakından takip ettiğini söylüyor.
Yatırımcılar, resmi durgunluk hakemi olan Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu’nun bir durgunluğun meydana geldiğini açıklamasının, harekete geçmek için çok geç olduğunu göstereceğinin farkında davranıyor. Jolly, “Yılın ikinci yarısında ve 2024 yılına kadar yüksek bir durgunluk olasılığının olduğunu düşünüyoruz. Ancak herhangi bir kesin zaman belirlemek kuşkusuz ki çok zor. Önemli ekonomik verilerdeki kırılma noktalarını yakından izliyoruz” şeklinde konuşuyor.
Sahm Kuralı
Sahm kuralı, hem piyasa profesyonelleri hem de ekonomistler arasında yaygın olarak kullanılan bir gösterge haline geldi. Gösterge, eski bir Fed ekonomisti ve Sahm Consulting Kurucusu Claudia Sahm tarafından politika yapıcıların zayıflayan iş gücü piyasasına yanıt vermesine yardımcı olacak bir araç olarak oluşturuldu.
Kural nispeten basit ve tarihsel kalıplara sıkı sıkıya bağlı. Gösterge, işsizlik 12 ayın en düşük seviyesinden 50 baz puan yükseldiğinde tetikleniyor. Kuralın şimdi gerçekleşmesi için, işsizliğin yüzde 3,9'a yükselmesi gerekiyor ve bu, son 12 ayın en düşük okuması olan ve Ocak ayında kaydedilen yüzde 3,4 oranından 50 baz puanlık bir artışı temsil ediyor.
Bununla birlikte, kural geçmişte düzenli olarak uygulansa da Sahm, Kovid-19 salgınının neden olduğu ekonomik bozulmalar nedeniyle göstergenin bu kez ‘şaşırmasına’ şaşırmayacağını söylüyor. Sahm, “Bu ampirik bir düzenlilik ve tarihsel ilişkilere dayanıyor; bu da her zaman geçerli olması gerektiği anlamına gelmiyor. Bu bir doğa kanunu değil. Ve eğer Sahm Kuralı bozulacak olsaydı, bu kesinlikle bu sefer olurdu” diyor.
ABD iş gücü piyasasının yerçekimine meydan okuyor gibi göründüğü bir zamanda, yatırımcılar dönüm noktasının ne zaman geleceğine dair ipuçları bulma noktasında çaresizmiş gibi gözüküyor. Aylardır, yatırımcılar, büyük şirketlerde aralıksız işten çıkarma raporları alıyor. Yine de, ABD ekonomisi Mart ayında 236.000 iş ekledi ve işsizlik oranı yüzde 3,5 seviyesinde kalmayı sürdürüyor.
Son haftalarda açıklanan veriler, açık pozisyonlarda düşüş ve haftalık işsizlik başvurularında artış gösteriyor ancak önemli bir zayıflık işaretinin henüz gelmediği görülüyor. eToro'da ABD'li bir yatırım analisti olan Callie Cox da, “Sahm Kuralı bugün için oldukça ilginç bir gösterge olmayı hak ediyor çünkü iş piyasası şu anda fazlasıyla iş gücüne odaklanmış durumda. Tüketici güveni bir süredir düşük seyrediyor. Bu durum, içinde bulunulan ortamı, daha az öngörülebilir kılıyor” diyor.
Blanchflower-Bryson Kuralı
Bir başka erken durgunluk göstergesi ise, ekonomistler David Blanchflower ve Alex Bryson tarafından üretilen Blanchflower-Bryson Kuralı. Gösterge, iş gücü piyasasının ne zaman çatladığını tahmin etmeye çalışmak için Conference Board ve Michigan Üniversitesi'nden alınan tüketici güven anketi verilerine dayanıyor. Blanchflower ve Bryson tarafından yayınlanan bir makaleye göre, Sahm Kuralı’ndan bile daha erken bir bakış sunan gösterge, geçmiş durgunlukların güvenilir bir göstergesi niteliği taşıyor.
Ölçerin arkasındaki önerme ise basit ve sıradan insanların kendi topluluklarında neler olup bittiğine dair güvenilir bir anlayışa sahip olunduğunu varsayıyor. Bank of England'da faiz oranlarını belirleyen Para Politikası Kurulu’nun eski bir üyesi olan Blanchflower, “İnsanlar, yaşadıkları toplumda neler olup bittiğine dair bir algıya sahip oldukları için onları neyin beklediğini biliyorlar. Kötü zamanların geldiğini düşünürlerse, o zaman bir şekilde geliyor” diyor.
Tehlike çanları çalıyor
Şu anda, bu tehlike çanlarının çoktan çalmaya başladığı görülüyor. Konferans kurulu sayısı, son aylarda görünüm parlaklaşsa da 2022 yazından bu yana düşüş eğilimi gösteriyor. Michigan Üniversitesi tarafından yapılan bir ön okuma, Mart ayındaki 62 seviyesinden Nisan ayında 63.5'e yükseldiğini gösteriyor.
Analistler, kısmen Fed'in dibe vuran faiz oranlarının da etkisiyle hisse senetlerinin yıllardır amansız bir şekilde yükseldiğini söylüyor. Geçen yıl girilen ayı piyasasının ise Fed'in faiz oranlarını agresif bir şekilde artırmasıyla geldiği biliniyor. Ufukta bir ekonomik gerileme beklentisiyle yatırımcılar herhangi bir yavaşlamanın ne kadar keskin olacağına dair ipuçları aradıkça, piyasalar ekonomik verilere karşı giderek daha duyarlı hale geliyor.
Faiz indirimleri çok geç gelecek
Sevens Report Research Kurucusu Tom Essaye, paylaştığı yakın tarihli bir notta, Fed bu duyarlılığa yanıt olarak faiz oranlarını düşürse bile, ekonomideki keskin gerilemenin neden borsayı da beraberinde götüreceğine dair birkaç fikir sunuyor. Essaye, “Son ralli göz önüne alındığında, sert bir iniş, piyasalar için en kötü durum senaryosudur. Bunun nedeni, sert bir inişte, Fed’in, şu anda bu piyasanın ana dayanağı olan faiz oranlarını düşürüp düşürmemesinin bir önemi yoktur. Faiz indirimleri çok geç gelecek. Ayrıca, sert bir inişte, S&P 500 kazanç beklentilerinin şu anda bulundukları yerde kalma şansı da neredeyse sıfır” şeklinde konuşuyor.
Bu hafta, Fed'in öncelikli olarak izlemeyi tercih ettiği enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi açıklandığında, yatırımcılar enflasyonun hızı hakkında bir güncelleme almış olacak. Bu arada ABD hisse senetleri geçen haftayı mütevazı kazançlarla tamamladı ancak ana endeksler üç hafta içinde ikinci kez haftalık düşüşü engellemeye yetecek kadar dirençli kalamadı.
FactSet verilerine göre S&P 500 Endeksi geçen haftayı yüzde 0,1 kayıpla 4.133,52 puanda tamamladı. Nasdaq haftalık yüzde 0,4 oranında düşerken Dow Jones ise yüzde 0,2 oranında değer kaybetti.
Ters getiri eğrisinin mucidi, resesyon tahminini revize etti
Borsalar resesyonu yeniden görmezden mi gelecek?
Wall Street resesyonu hasarsız atlatabilir mi?
Resesyon endişeleri risk iştahını baskılıyor
JPMorgan: Hafif bir durgunluk bile borsalarda çöküşe neden olabilir
Borsalarda 'sürpriz ralli’ işareti 7 gösterge
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:47)