E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaErkan: Piyasalar faiz indirimde Temmuz'u işaret ediyor---

Erkan: Piyasalar faiz indirimde Temmuz'u işaret ediyor

Erkan: Piyasalar faiz indirimde Temmuz'u işaret ediyor
12 Haziran 2019 - 14:52 borsaningundemi.com

GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan: Piyasa konsensüsü Temmuz ayı PPK'sında faiz indirimi olabileceğine işaret etmektedir

"Merkez faizlerde sabit kaldı, enflasyon konusunda daha iyimser Merkez Bankası, piyasa medyan tahminine uygun olarak bir haftalık repo faizinde değişime gitmedi.

Politika açıklamasında, son dönemde açıklanan verilerin ekonomideki dengelenme eğiliminin devam ettiğini gösterdiği, parasal duruşun enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirleneceği ifade edildi. Açıklamada, bununla birlikte fiyatlama davranışlarına dair riskleri sınırlamak ve enflasyonun düşüş sürecini hızlandırmak amacıyla sıkı parasal duruşun korunmasına karar verildiği belirtildi.

Merkez Bankası'nın faizleri değiştirmemesinin yanı sıra, politika metnindeki değişiklikleri yorumlamak metnin altında piyasa verilen mesajların daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır. Çok fazla güvercin diyebileceğimiz detay yok, buna karşılık enflasyon ile alakalı varsayımların eski göre daha olumlu olduğunu söyleyebiliriz.

Merkez Bankası'nın politika metninde öne çıkan satır başlarına bakacak olursak Fiyatlama davranışlarına dair riskleri sınırlamak ve enflasyonun düşüş sürecini hızlandırmak amacıyla sıkı parasal duruşun korunmasına karar verilmiştir.

Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Son dönemde açıklanan veriler ekonomideki dengelenme eğiliminin devam ettiğini göstermektedir. Dış talep nispeten gücünü korurken finansal koşullardaki sıkılığın da etkisiyle iktisadi faaliyet yavaş bir seyir izlemektedir.

Cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir. İç talep gelişmeleri ve parasal sıkılaştırmanın etkileri enflasyondaki düşüşü desteklemektedir. Enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek, parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir.

Hatırlayacağımız üzere, Nisan metninde Merkez Bankası enflasyon ve sıkı para politikası yönlendirmesinde daha nötr bir ifade kullanmıştı, ancak sonrasında Enflasyon Raporu konuşmasında Sn. Murat Çetinkaya bunun Merkez Bankası'nın gerekirse sıkılaştırma yapmayacağı şeklinde yorumlanmaması gerektiğini söylemişti. Bu metinde enflasyon ve sıkı para politikası ile alakalı yönlendirmede değişikliğin ne şekilde olduğuna baktığımızda "Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir" şeklindeki ibarenin değiştiğini ve dezenflasyon sürecine / enflasyondaki düşüşe katkı vermek amacıyla sıkı duruşun korunduğu ifade edilmiş. Burada da yoğun şekilde önümüzdeki aylarda baz etkisiyle daha hızlı şekilde gerilemesi beklenen enflasyona işaret ediyor. Aynı zamanda Nisan PPK'sında metinde yer alan "Gıda fiyatları ve ithal girdi maliyetlerindeki artışlar ile enflasyon beklentilerindeki yüksek seyir fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğini göstermektedir" ibaresi de metinden düştü.

Gıda fiyatları son Mayıs ayı enflasyonunda aylık bazda gerilemeye işaret etti ve yaz aylarında gıdadaki seyrin biraz daha olumlu olması beklenebilir. Bu açıklamanın düşmesi de açıkçası enflasyondaki yapısal riskler konusunda Merkez Bankası'nın daha iyimser olduğunu göstermektedir. Bu şartlar altında Merkez Bankası'nın kendi açısından Temmuz PPK'sında faiz indirimi yapması için TRY'de ekonomi dışı jeopolitik haber akışı, özellikle ABD ile ilişkiler üzerinden görülebilecek bir değersizleşme, kur şoku yaşanma ihtimali dışında şartların olgunlaşmakta olduğu yorumu yapılabilir. Enflasyonda işleyecek baz ile beraber ilerleyen aylarda sağlanacak düşüş, ekonomik aktiviteyi destekleme isteği ve küresel Merkez Bankaları'nın faiz indirme furyası Merkez Bankası'na, kurlarda enflasyon görünümü ve beklentilerini bozacak gelişmeler olmazsa faiz indirim döngüsü imkanı verecektir. Dolayısıyla, piyasa konsensüsü Temmuz ayı PPK'sında faiz indirimi olabileceğine işaret etmektedir. Belirttiğimiz fiyat istikrarını tehdit eden olay riskleri, TRY'de tahribat yaratmadan geride bırakılırsa Temmuz'da faiz indirimlerinin başlamasını bekleriz. "

(Enver Erkan / GCM Yatırım)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)