E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), günlük ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisi limitinin, 1,5 milyar TL'den 3 milyar TL'ye yükseltildiğini duyurdu.
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, TCMB'nin reeskont kredisi için bankaların günlük limiti artırmasına ilişkin, "Dezenflasyonun en kısa sürede tesisi için seçici kredi sıkılaştırmasıyla birlikte yol haritamızı kararlılıkla uyguluyoruz. Dezenflasyona geçiş sürecinde cari dengeye katkı sağlayan ihracatçılarımızın finansmana erişimine öncelik veriyoruz. İstihdam ve ihracattaki artışa önemli katkı sağlayan KOBİ'lerin reeskont kredilerindeki payının artmasını destekleyici uygulamalara devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
İHRACATÇILAR MEMNUN
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), TCMB'nin, reeskont kredisi için bankaların günlük limit artırımını büyük bir memnuniyetle karşıladı.
TİM Başkanı Mustafa Gültepe de reeskont kredi limitlerinin artırılması ile önemli bir sorunun aşıldığını, artık daha çok üretime ve ihracata odaklanabileceklerini belirtti.
Gültepe, ihracatçıların uzun zamandan beri uygun koşullarda finansmana erişimde sıkıntılar yaşadığını hatırlattı. İhracatçıların finansmana erişimini önceleyen yeni ekonomi yönetiminin bu konuda önemli adımlar attığını aktaran Gültepe, şunları kaydetti: "Süreç Eximbank kredilerinde ihracatçı için 70 milyar liralık ek destek sağlanmasıyla başlamıştı. Ancak bizim için asıl önemli olan Merkez Bankası'nın reeskont kredisi için bankaların günlük limitini artırmasıydı. Nitekim 20 Temmuz'da reeskont kredisi limiti 5 kat arttırılarak 300 milyon liradan 1,5 milyar liraya çıkarıldı. Reeskont kredisi limitleri, bugün de 2 kat artırılarak 3 milyar TL'ye yükseltildi. Yani 1,5 ay önce sadece 300 milyon lira olan günlük reeskont kredisi limitinde 10 kat artış sağlanmış oldu. Yeni düzenlemeyle yüzde 30 ilave döviz satışı ve önden döviz satış şartı gibi koşulların kaldırılmasını da çok isabetli buluyoruz. Böylece KOBİ'lerin kredilerden aldığı pay artarken yüksek performans gösteren ihracatçıların önceliklendirildiği bir süreç başlamış oluyor. Elbette tüm bu kararların arkasında istişare ve ortak akıl var. Bu süreçte Merkez Bankası Başkanımız Hafize Gaye Erkan ile çok verimli görüşmelerimiz oldu. Kendisine ihracatçılarımıza verdiği destek ve sağladığı kolaylıklar için teşekkür ediyorum. Reeskont kredi limitlerinin artırılmasıyla önemli bir sorunu aşmış oluyoruz. Dolayısıyla ihracatçımız finansman arayışıyla zaman kaybetmek yerine daha fazla üretime ve ihracata odaklanabilecek."
Gültepe, Merkez Bankası'nın finansmana erişim konusunda yaptığı düzenlemelerin Türkiye'nin toplam ihracatına da pozitif yansımaları olacağını belirtti.
İhracatçının reeskont kredi limiti 3 milyar liraya çıktı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
En çok ithal ettiğimiz ama 2023 teknolojımız-üniversitelerimiz ile Tamamen hammadde yerlileştirecek proje tesbiti yapardım :D ... İş insanlarına, iş insanları birliklerine togg tarzı ne üreteceksiniz? bana gelin. devlet+i şisanları konsosiyumu ile ne üretelim yapalım derim.... özel birim kurar sadece 500 dev projeyı inceler ve devlet olarak desteklerım. özel kanunlar ile çözerim .bölgeyi ben belirler yayarım şehirlere... özel krediler verir, devlet+iş dünyası üretirim. ödel maliye birimi.. özel kredi banka birimi, özel bağımsız denetim birimleri ile tek tek denetler katakullileri ortadna çıkartır tamamen gerçek üretecekleri bu listeme alırım. hedef 500 dev proje. Tamamen yerli ve milli Tl üzerinden üretim... kafası çalışmayanlar, üretemez.. okulumuzda süper dahi biri vardı. fotokopi gibi zihni vardı. staja gitti kimse istemedi. :D çünkü icraat yoktu. bizlere yazılımcı, hacker mantığı lazım, truva atı gibi kapı bulup açan, milletini oradan geçiren yöneticiler lazım....
Yanlış... Yanlışş... Yanlışş ... :D Şimdi ihracatçılar desteklenıyor amaaaaaa, peki ihracatı engelleyecek arge-ürge progjeleri ? ör: yerli tohum üretmek isteyen bir kobi... yerli tarım ilacı üretenbir kobi... yerli hayvan ırkları üretmek isteyen firma ve kobiler... yerli üretim yapmak isyeten ilaç firmaları... Veyaaa togg gibi yerli ve milli kağıt, kağıt hammaddesi selülöz üretmek isreyen iş insanları.... Orta Vadeli progam gibi açıklamanızda fos... Tamamen bomboş işler peşindesiniz. 85milyon insanı sırtında taşıyacak bir proje, girişim, program göremedim. İktisad mezunu öğrencilerin hayal perestliği var sadece. Buda Gerçek potansiyeli göremeyen, görmekte başarısız bir proje mimarı yapıyorsunuz.... Ben olsam...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:52)