E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiErkan: Gıda enflasyonundaki sorun yapısal---

Erkan: Gıda enflasyonundaki sorun yapısal

Erkan: Gıda enflasyonundaki sorun yapısal
30 Nisan 2019 - 15:15 borsaningundemi.com

GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan: Gıdadaki yapısallık devam ediyor, dolayısıyla fiyatlardaki katılık ve kontrolsüzlük sorunu devam edebilir

"TCMB Enflasyon Raporu toplantısından izlenimlerimiz

GCM Araştırma olarak takip ettiğimiz "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Enflasyon Raporu II - 2019" sunumunda hem enflasyon ve belirleyici değişkenlerine dair revizyonları, hem de Merkez Bankası'nın gerek son karar metni değişiminin ve net rezerv kompozisyonunun detaylarını merak ediyorduk.

Öngördüğümüz gibi, TCMB 2019 ve 2020 yılının enflasyon tahminlerini değiştirmeyerek sırasıyla %14,6 ve %8,2 oranında tuttu, buna karşılık enflasyon alt ve üst noktalarını revize etti. Enflasyon tahminlerinde değişim olmamasına rağmen, enflasyonu oluşturan ana değişkenlerden gıda enflasyonu varsayımı 2019 için %13'ten %16'ya, 2020 için %10'dan %11'e çıkarıldı, Brent petrol varsayımı ise 2019 yılı için 63 USD'den 67 USD'ye, 2020 yılı için 64 USD'den 66 USD'ye çıkarıldı.

Gıda enflasyonu ve petrol fiyatı varsayımlarındaki yukarı doğru tahminlere rağmen enflasyonun iyileşme döngüsü, vergi indirimleri ve çıktığı açığı tahminlerindeki revizyonlar enflasyonu nötrleyici faktörler olarak ele alınıyor. Merkez Bankası sunumunda gıdadan 0,7, kur kaynaklı ithal fiyatı artışı ise 0,3 puan önceki tahmin seviyesine artı olarak yansıdığı gösterilirken bu artı etkiyi enflasyonun iyileşme döngüsü varsayımından -0,3, vergi indirimlerinden -0,6 ve çıktı açığından -0,1 ile dengelediğini görüyoruz.

Gıda enflasyonunun cari olarak %30'lara yakınsadığını düşünecek olursak tahminler iyimser olarak değerlendirilebilir. Gıdadaki yapısallık devam ediyor, dolayısıyla fiyatlardaki katılık ve kontrolsüzlük sorunu devam edebilir. Enflasyon konusunda, yıl sonu tahminlerine dair en sağlam referans yılın ikinci yarısında etkin olması beklenen baz etkisinden ileri gelmektedir, çünkü geçen yılın yüksek oranları devreden çıkmış olacak. Bu durumda enflasyonun zayıf çift haneye gerileme ihtimali de söz konusu olabilir. Ancak TRY stabilitesi önemli bir konu, son kur şokunun geri dönüşümü sağlanmış değil… Bu bağlamda enflasyonda yukarı yönlü risklerin artmaması anlamında TRY tarafında istikrar sağlamanın ve yapısal sorunlara eğilmenin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Rezerv konusu malum, bütün piyasanın üzerinde uzlaştığı ana odak noktasıydı.

Net rezervler konusundaki soruya Sn. Murat Çetinkaya brüt rezervlerin kullanılabilirliği ve orta vadeli rezervlerde artma trendini göstererek cevap verdi. Rezervlerimizdeki düşüklük, piyasa tarafında bir risk unsuru olarak algılanmaktadır ve Merkez Bankası da rezervleri güçlendirme politikaları uygulamaktadır.

Net rezervlerde mutabık olunan bir hesaplama metodu yok, buna bağlı olarak da farklı yöntemlerle farklı sonuçlar bulunabiliyor. En basitinden, Merkez Bankası'nın günlük analitik bilançosundan bile az çok takip edilebiliyor.

Sn. Başkan'ın bu konudaki açıklaması özet olarak 1) Rezervlerde istisnai bir dalgalanma veya azalma söz konusu değil, 2) Bütün MB'ler brüt rezerv açıklıyor, bu işin standardı brüt rezerv ve brüt rezervin tamamı kullanılabilir, 3) Rezerv yeterliliğinde bir bozulma yok.

Sn. Çetinkaya'nın son PPK metnindeki değişim ile alakalı açıklamasını da önemsiyoruz. Piyasa, "ilave sıkılaştırma yapılabilir" ibaresinin metinden kaldırılmasını, erken faiz indirim sinyali olarak okumuştu ve yerine gelen "enflasyonla uyumlu patikada" cümlesi ise daha bağımsız bir ifade olarak değerlendirilmişti.

Başkan Çetinkaya bu ayarlamanın "ilave sıkılaştırma ifadesini daha yapısal bir cümleyle ikame etme" mahiyetinde olduğunu açıkladı ve enflasyonda yukarı yönlü riskler söz konusu olursa ilave sıkılaştırma yapılabileceğini belirtti."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ30 Nisan 2019 21:16

     AKIL ERDİRMEKTE ZORLANIYORUM GIDA FİYATLARININ AŞIRI ARTIŞI BENİ ENDİŞEYE SEVK EDİYOR BU GÜN MİGROSTA SOGANIN KİLOSU 1,75 KURUŞA DÜŞMÜŞTÜ İNŞALLAH HEPSİ DÜŞERDE FAKİR FUKARA BİRAZCIK NEFES ALIR.

  • Okie Dokie30 Nisan 2019 16:16

    Gıda enflasyonu şarttır. Herkes yeterli beslenirse kimse ölmez ve nüfus patlaması yaşarız. Yiyecek bedava olursa kimse işe gitmez. O yüzden ekmek en az 10 TL olmalı.