E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaErian'dan Yunanistan'a tavsiye---

Erian'dan Yunanistan'a tavsiye

Erian'dan Yunanistan'a tavsiye
15 Ocak 2015 - 07:54 borsaningundemi.com

Muhammed El-Erian, Yunanistan’ın Brezilya ve Arjantin’den ders alması gerektiğini belirtti

Yunanistan’da yaklaşan seçimde denenmemiş ve aşırı-sol-kanat birpartinin iktidara gelme olasılığı piyasalarda bir satış kıvılcımı başlattı.

Dünyaca ünlü fon yöneticisi ve Allianz SE baş ekonomi danışmanı Muhammed El-Erian, Yunanistan’ın Brezilya ve Arjantin’den ders alması gerektiğini belirtti.

İŞTE EL-ERIAN’IN O YAZISI:

''Kredi verenlerin ülkenin ekonomik beklentileri, özellikle döviz kuru istikrarı ve borçlarını ödeme gücü konularında endişeleri arttı. Partinin lideri, geleceğin güven verici bir resmini çizmeye çalışsa da girişimleri ekonomik ve mali sorunlar nedeniyle dikkate alınmıyor.

Yunanistan’ın 2015 yılındaki durumu Brezilya'da 2002 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önceki duruma benziyor. Devlet Başkanı da Silva, o günden sonra uzun yıllar boyuncabüyük ölçekli borç yeniden yapılandırılması ve büyümeyi devletçilik üzerine kurarak alternatif bir ekonomik yaklaşım uyguladı.

Piyasalar temerrüt olasılığını fiyatladı. Tahvil fiyatları düştü, verim çok yüksek seviyelere çıktı ve Brezilya'nın pazar erişimi neredeyse kayboldu. Para birimi büyük bir hızla değer kaybetti ve ülkenin ekonomik ve finansal istikrarı üzerindekibaskı arttı. Sonuçta Brezilya, ödeme gücü krize dönüşebilecek ve yıllar boyu ekonomiyi rayından edecek piyasa kaynaklı likidite krizlerine kapıyı açtı.

Cumhurbaşkanı da Silva’nınekonomik yönetimdenispeten ortodoks yaklaşımı ile tüm finansal varlıkların fiyatlarında ralli oldu. Bunu takip eden yıllarda, finansal istikrara dönüş çalışmaları ekonomik büyüme ve yoksulluğun azaltılması amaçlarıyla yatırımcılarıngüçlü kazanımları eşliğinde yapıldı.

Yunanistan’da yapılan en son kamuoyu yoklamaları 25 Ocak seçiminde kemer sıkma politikasına karşı olan Syriza partisi önde görünüyor. Bu arada Yunan piyasaları da 2002’de Brezilya’daki durumun karakteristik özelliklerini gösteriyor. Ülke riski devlet tahvillerine yayılırken, olası borç yeniden yapılandırmaları ve kur dalgalanmaları konuşuluyor.

Ayrıca SYRIZA lideriAlexis Tsipras’ınpiyasaları sakinleştirme girişimleri üç nedenden ötürü işe yaramıyor: Tsipras’ın geçmiş söylemi,iç siyasete yönelik kampanyanın Almanya’ya zarar verebilecek referanslar içermesi ve bir Avrupamfenomeni olarak "konvansiyonel olmayan" bir siyasi partinin yükselmesi olasılığı. 

Yunanistan'nın sorunları elbette daha derinde. Yunanisyan’ın son dönemdeki politikası, Yunan halkının büyük fedakarlıklarına rağmen büyüme, istihdam ve yoksulluğun azaltılmasını sağlamakta başarısız oldu.Sonuç olarak, “ekonomik toparlanma” önlemlerinin verdiği yorgunlukvatandaş ve siyasi sınıf arasında yoğunlaştı ve ülkenin geleceği için daha önce öngörülemeyen sonuçları görünür kıldı. 

Tsipras tarafından bir süredir savunulmayan Euro bölgesinden çıkış (Grexit)bu olasılıkların sadece bir tanesi. Bunun yerine, ek finansman sağlanması ile birlikte, kemer sıkma önlemlerinin ve ödemelerinin kolaylaştırılması için Avrupalı ortakları ile bir yeniden müzakereden yana olduğunu söylüyor. Tsipras’ın bu teklifleri sürdürülebilir büyüme ve istihdam yaratmak için gerekli yapısal reformlarıuygulama konusunda ülkeyi daha iyi hale getirmeyi amaçlıyor. 

Ama Brezilya, bugünkü Yunanistan'a benzemesi açısından Latin Amerika'dan tek örnek değil. Diğer örnek Aralık 2001'deki Arjantin. O dönemde kötü ekonomik yönetim ve piyasa dalgalanmalarının bir birleşimi olan Arjantin, sabit kur rejimine geçmek zorunda kalmıştı. Ardından ülkenin zayıflamasına yol açan durgunluk karabasan gibi çökerken ülke temerrüde düşmüştü.

Arjantin örneği, mali ilişkilerini bozabilecekekonomisinin zayıflamasına yol açacak şekilde tek para biriminden hazırlıksız ve düzensiz çıkış olasılığını en aza indirmek konusunda uyarı olmalıdır. 

Hükümet etmeye hazırlanan SYRIZA, euro bölgesinden çıkışın kaçınılmaz olduğu ortaya çıkarsa, düzenli ekonomik yönetim ve bir “çıkış mekaniği”için şu an çalışıyor olmalı.

Bunun yanı sıra alternatif döviz ve ödeme rejimlerini içeren B Planı için yapılacak dikkatli ve ayrıntılı iç düzenlemeler yani ülke için alternatif bir ekonomik vizyon açık iletişimi gerektirir.

Ayrıca Yunanistan’ın birlik ile tercihli erişiminin ve etkileşiminin devam etmesini garanti altına alacak şekilde AB Ortaklık Anlaşması’nın güncellenmesi için erken koordinasyon gerektirir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)