E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
SERAP SÜRMELİ – BORSAGUNDEM.COM
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin 19. Olağan Genel Kurul Toplantısı bugün Birliğin genel merkezinde bugün yapıldı. TSPB Başkanı Erhan Topaç, bir yıldır yürüttüğü başkanlığı Alp Keler’e devretti. Topaç, yeni süreçte Başkan Vekili olarak görevine devam edecek.
Sermaye Piyasalarına derinlik verilmesi adına önemli konuşmaların yapıldığı Genel Kurul sonrası sektörün duayen ismi Erhan Topaç’la bir araya geldik. Sermaye Piyasalarının gelişmesinde önemli katkılarıyla tanınan Erhan Topaç, Türkiye’nin makroekonomik olarak tercihlerini uzun vadede doğru yapması gerektiğini söyledi. Hatta İstanbul’un cazip bir finans merkezi olması yolunda atılacak adımların çok önemli olduğunu savundu.
“Özelikle yerli ve yabancı yatırımcılara yönelik algı çalışması yapılmalı” diyen Topaç, Türkiye’nin yeni bir hikaye anlatması gerektiğinin altını çizdi.
İşte Erhan Topaç’ın borsagundem.com’a yaptığı önemli açıklamalar…
TÜRKİYE’NİN MAKROEKONOMİK PROGRAMA İHTİYAÇ VAR
-Bir duayen olarak sermaye piyasalarının önündeki en büyük engel için düşünceniz nedir? Bu engelleri aşmak için neler yapılmalı? İstanbul Finans Merkezi olabilir mi?
Erhan Topaç: O zaman makrodan başlayayım. İyi çalışan bir finansal sistem için önce makroekonomik şartlar önemli. Uzun dönemli, verimliliğe dayalı, cari açığı düşürmeyi hedefleyen ve yeni ekonomiye önem veren bir programın açıklanması lazım. 1998 yılındaki krizde (şu anki Türkiye’nin durumu) Uzak Doğu’daki 7 ülkede bazı kararlar alındı. Aradan 20 sene geçti geçti ve o Uzak Doğu’daki 7 ülke kriter bakımından uyguladıkları programla çok başarılı oldu. Onu için de Türkiye’nin makroekonomik olarak tercihlerini uzun vadede doğru yapması lazım.
Yatırımcılar ikna edilmeli
İstanbul’un cazip bir finans merkezi olması ve sermaye piyasalarını gelişmesi bu uygulanacak makro programla çok kısa sürede olabilir. Yapılacak 5-10 senelik üst bir programın çok güzel bir şekilde yatırımcılara ikna edilmesi lazım. Yabancı ve yerli yatırımcılara yönelik algı çalışması yapılmalı ve Türkiye’nin yeni hikayesi anlatılmalı.
Türkiye'nin şansları
Bakın Türkiye’nin bazı şansları da var. Çünkü Türkiye’nin yerel piyasası var. Mesela Astana’nın Dubai’nin doğru dürüst yerel piyasası yok. Bizim ciddi bir yerel piyasamız var. Evet, paramız biraz az ama o da geliyor zaten.
Türkiye’de çok radikal şeylere ihtiyaç yok. Çünkü bizim borsamızın, aracı kurumlarımızın ve yatırım kuruluşlarımızın altyapısı var. Bununla ilgili de raporumuz yakın zamanda yayınlayacağız.
Uzun dönemde rekabetçi ve cazip bir piyasa yapmamız lazım ki ondan sonra İstanbul Finans Merkezi aktif hale gelir.
Çalıştay hazırlığı
Yeri henüz belli değil ama 11-12 Haziran’da TSPB olarak Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi ile birlikte bir çalıştay yapacağız. Öncelikle Birlik olarak hazırladığımız raporlar Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’ne gidecek ve çalıştay sonunda da bir yol haritası çıkartılacak. Muhtemelen Kasım ayında da İstanbul Finans Merkezi’nin lansmanı olabilir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Endks kağıtları uçar
Borsaya güven kalmadı....çalıştayda 1. Konunuz bu olsun.
Sığ borsanın nesini yatırımcılara ikna edeceksiniz,,100 bin sermayeli şirketimi?,,şirketler bedelsiz sermaye artırmalı,borsada derinlik artmalı,borsa sığ olmaktan kurtarılmalıdır,ondan sonra yabancıları ikna edin,,100 lot alış 100 lot satış olan şirketler çoğunlukta.
Kottan çıkmaya başka bir düzenleme getirin.İptal edin.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:31)