E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakErem'in ballı arazisine ne oldu?---

Erem'in ballı arazisine ne oldu?

Erem'in ballı arazisine ne oldu?
13 Eylül 2011 - 07:49 borsagundem.com

Erem'in İstanbul Atatürk Havalimanı Serbest Bölgesi’nde kiraladığı 80 dönüm arazinin ruhsatı iptal edildi

Tahliye davası “yargıda rüşvet davası” na dönüşen Ceyda Erem’in başı dertten kurtulmuyor. CNR’ın patroniçesi şimdi de serbest bölgede kiraladığı arazinin faaliyet ve inşaat ruhsatını iptal eden Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü ve kiralarını ödemediği gerekçesiyle serbest bölge yönetimi ile mahkemelik oldu.
Tahsis edilen arazi üzerindeki yeni fuar alanı inşaatı da durduruldu. İptalle birlikte Erem'in, "Bu bir CNR Expo'nun genişleme projesidir" dediği hayali de suya düşmüş oldu.
İptale gerekçe olarak CNR Fuarcılık'ın, mevzuat çerçevesinde yatırım taahhütlerinin yerine getirmemesi ve çevresel etkenler gösterildi.
Faaliyet ve inşaat ruhsatı iptal edilen CNR Fuarcılık'ta boş durmadı ve bakanlığa karşı dava açtı. Dava yaklaşık bir yıldır devam ediyor.
CNR Holding patronu Ceyda Erem'e tahsis edilen ve serbest bölgenin neredeyse yarısına eşit olan 80 dönümlük fuar alanı İstanbul Atatürk Havalimanı Serbest Bölgesi'nin tek arazi tahsisli alanı olma özelliği taşıyor.
"MEVZUATA UYMADI"
İptal kararınını doğrulayan ancak dava devam ettiği için ayrıntılı bilgi vermekten kaçınan Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırımlar ve Hizmetler Genel Müdürlüğü Mevzuat Dairesi Başkanı Mukaddes Nur Yılmaz, CNR Fuarcılık'ın serbest bölgede bulunmak için taahhüt edilen ve izin verilen sürede gerekli yatırımları yapmamasının iptal nedeni olduğunu söyledi.
İSBİ'YE KİRA BORCUNU ÖDEMEDİ
Gazeteport'un edindiği bilgiye göre Ceyda Erem, İstanbul Atatürk Havalimanı Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi (İSBİ) A.Ş ile de davalık.
CNR Fuarcılık'ın sahibi Ceyda Erem, serbest bölge içinde yer alan 80 dönümlük arazi için metrekare başına yıllık 5 dolar kira ödemeyi taahhüt etmesine rağmen bu kirayı düzenli olarak ödemedi ve İSBİ A.Ş ile birkaç kez davalık oldu.
Kira alacağını ancak mahkeme kararıyla tahsil edebilen İSBİ A.Ş, iptal kararı öncesinde de ödenmeyen kiralar nedeniyle Erem'e yeniden dava açtı. İddialara göre, Erem'in serbest bölge işleticisi olan İSBİ A.Ş'ye hatırı sayılır birikmiş kira borcu bulunuyor.
"BAKAN TÜZMEN'İN SERBEST BÖLGESİ"
2006 yılında dönemin Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'e bağlı Dış Ticaret Müsteşarlığı Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü tarafından CNR Holding'in sahibi Ceyda Erem'e İstanbul Atatürk Havalimanı Serbest Bölgesi'ndeki kiralanan arazi kamuoyunda ciddi tartışmalara neden olmuştu.
"YILDIRIM DESTEKLEDİ"
Mehmet Yıldırım'ın İTO Başkanı olduğu dönemde yine Yıldırım'ın desteği ile İDTM'nin fuar alanına kiracı olan Ceyda Erem'in yıldızı bu dönemde parlamıştı. 1997 yılından 2005 yılına kadar yani Murat Yalçıntaş'in İTO Başkanı seçildiği döneme kadar fuar alanını 150 bin mertekare kapalı fuar alanı ve 8 salona çıkaran Ceyda Erem için asıl zor günler bundan sonra başlamıştı.
Yeni başkan Yalçıntaş'ın Ceyda Erem'in fuar alanında tahliyesini istemesi ile birlikte yıllar içinde olaylar farklı bir boyuta taşındı.
Peşpeşe ve karşılıklı açılan davalarla her geçen gün farklı bir noktaya giden süreçte Ceyda Erem kamuoyunun karşısına farklı bir konu ile gelmişti.
"EREM'E BAKAN KIYAĞI"
İstanbul Atatürk Havalimanı Serbest Bölgesi'nde ucuz fiyatla yeni fuar alanı olarak Erem'e tahsis edilen 80 dönümlük arazi için dönemin Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in Ceyda Erem'e kıyağı yorumları yapılmıştı.
O dönemde Ceyda Erem'le Bakan Tüzmen'in gönül ilişkisi olduğu iddiaları da gündeme gelmiş hatta İDTM Genel Müdürü Alpaslan Ertekin'in CNR yetkililerini sert bir üslüpla uyarması üzerine bakan Tüzmen'in Ertekin'i azarlaması çok konuşulmuştu.
CNR "KAYRILDI" DEMİŞTİ
Serbest bölgede Ceyda Erem'e son derece düşük bir fiyatla arazi tahsis edilmesine karşı en sert tepkiyi ise Erem'in iş hayatına ciddi katkıları olan İTO eski başkanı Mehmet Yıldırım vermişti.
Ceyda Erem'in İDTM arsasında fuarcılık alanında büyümesinin önünü açan Yıldırım, arazinin ucuza kiralanmasını yasalara aykırı bulduğunu belirterek kiralamayı "şirket kayırmak" olarak tanımlamıştı.
Bölgenin fuar yatırımı için yanlış bir seçim olduğunu iddia eden Mehmet Yıldırım, aynı zamanda bölgenin yeşil alan olarak gözükmesi nedeniyle imar sorununun olduğunu söylemişti.
MUHALİFTİ, MÜTEAHHİDİ OLDU
Ne tesadüfdür ki aradan geçen 3 yılın sonunda Ceyda Erem'e arazi tahsisi nedeniyle muhalefet eden Mehmet Yıldırım’ın Ceyda Erem'in yolları bir kez daha kesişti. Mehmet Yıldırım, arazi tahsisi nedeniyle eleştirdiği Ceyda Erem'in aynı arazi üzerine inşa ettiği fuar alanının bu kez müteahhidi oldu.
Serbest bölgede inşa edilen yeni fuar alanında 4 kez müteahhid değiştirmek zorunda kalan Ceyda Erem, sonunda kendisine fuarcılığın yolunu açan ismi müteahhit olarak seçmişti
TAHLİYE DAVASI RÜŞVET SKANDALINA DÖNÜŞTÜ
Hatırlanacağı üzere, İTO'nun en büyük hissedar olduğu İDTM ile CNR Fuarcılık'ın sahibi Ceyd Erem arasında 2005 yılından başlayan ve yıllardır süren tahliye davası şok bir operasyonla yargıda rüşvet skandalına dönüşmüştü.
Süregelen davanın İDTM lehine sonuçlanabilmesi için bazı hakim ve savcılara rüşvet verildiği iddiasıyla Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri aralarında başta bazı Yargıtay üyeleri olmak üzere işadamları ve avukatlarının da olduğu 40 kadar ismi gözaltına almıştı.
O sırada yurtdışında olan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, hakkında da yakalama emri çıkartılmış, Yalçıntaş Türkiye'ye döner dönmez gözaltına alınmış ardından tutuklanmıştı. İki aya yakın bir süre tutuklu kalan Yalçıntaş daha sonra serbest bırakılmıştı.
2007 yılında CNR Fuarcılık ve İDTM ile arasında devam eden tahliye davası sırasında Ceyda Erem'de yolsuzluk ve usulsüzlük nedeniyle gözaltına alınmış daha sonra serbest bırakılmıştı.
gazeteport

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)