E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemErdoğdu'dan borçlanma limiti eleştirisi---

Erdoğdu'dan borçlanma limiti eleştirisi

Erdoğdu'dan borçlanma limiti eleştirisi
08 Ekim 2017 - 14:13 borsaningundemi.com

Erdoğdu, Hazinenin borçlanma limitini 37 milyar lira artırmayı öngören düzenlemeyi eleştirerek, "Gelir mi toplayamadılar yoksa harcama mı fazla yapıldı da hükümet yılbaşında verilen borçlanma limitine sığamıyor" dedi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, TBMM'ye gönderilen Torba Kanunun 77'nci Maddesi ile Hazinenin borçlanma limitinin 37 milyar lira artırılmak istendiğini belirterek, söz konusu düzenlemeyi eleştirdi.

Bu maddenin hem anayasa hem de 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa aykırı olduğunu söyleyen Erdoğdu, "Gelir mi toplayamadılar yoksa harcama mı fazla yapıldı da hükümet yılbaşında verilen borçlanma limitine sığamıyor. Milli iradeye saygısı olan hükümet, yıl bitmeden neden böyle bir ilave limit artışına ihtiyaç duyulduğunu gelip Meclis'e anlatır." ifadesini kullandı.

Hazinenin 8 ayda 2017'nin tamamı için hükümete tanınan borçlanma limitini kullanıp bitirdiğine işaret eden Erdoğdu, iktidarın, borçlanma limitini artırarak bir baskın seçim talimatına karşı Hazineyi hazır tuttuğunu kaydetti.

"Faizleri bilinçli olarak yüksek tutuyorlar"

Hazinenin faizi bu kadar yüksek tutarken Merkez Bankasının faiz indirmesinin imkansız olduğunu bildiren Erdoğdu, şöyle devam etti:

"Kötü bir tiyatro oynuyorlar. Kameralar önünde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı 'faizleri indirin' diyerek kamuoyuna 'iyi polisi' oynarken, Merkez Bankasına ise faizleri indirmeyen 'kötü polis' rolü biçiliyor. Bu, bankalar ve hükümet arasında yapılan kirli ittifak. Her iki taraf da seyircisiz kapalı sahada top çevirerek faizleri bilinçli olarak yüksek tutuyor. Bu da vatandaşa yüksek kredi kartı, yüksek tüketici kredisi faizi olarak dönüyor. Oysa hazine para istiflemekten vazgeçip faizleri düşürse, vatandaş tüketici kredisi borcunu ödemek için bankaya, örneğin bin 300 lira ödüyorsa sadece bin lira ödeyecek."

Bu durumun bankaların işine geldiğini, bankaların 2016'da mevduatlara 74 milyar lira faiz öderken, verdikleri kredilerden 160 milyar lira kazandığına dikkati çeken Erdoğdu, şunları kaydetti:

"Hazinenin faizleri yüksek tutarak para istiflemesinden hem hükümet hem banka karşılıklı yarar sağlıyor. Burada kaybeden, aldıkları kredilere yüksek faiz ödemek zorunda kalan ve torba yasalarla çıkarılan yeni vergilerin faturasını ödeyen geniş halk yığınları."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fafa08 Ekim 2017 22:05

    AKP müsrif.Gereksiz gibi görülen borçlanmayı seçim için yapmasın?

  • En yeni Türkiye 08 Ekim 2017 21:17

    Genel başkanı öyle olursa vekili de böyle olur ... çok bile ...

  • Mete mert08 Ekim 2017 21:14

    Hadi şimdi herkes me me me me diye melesin

  • KILIÇ08 Ekim 2017 20:34

    SON ZAMANLARDA CHP MİLLİ KONULARDA DUYARLILIK GÖRÜYORUM BU SEBEPLE MUHAHLEFET OLMAYI ÖGRENMİŞ GÖRÜNTÜSÜ VAR OYLARI ARTACAK GİBİ DÜŞÜNÜYORUM.

  • Abdulaziz sonmez08 Ekim 2017 20:34

    Aşağıdaki yorumlara bakıyorum aklıma rahmetle andığım AZİZ NESIN üstat geliyor ne kadar hakliymissin be üstat nur içinde yat anlayan anladı daha ne diyeyim

  • ağa08 Ekim 2017 19:50

    BİRAZDA CHP Lİ VEKİLİN TELAFON PARASINDAN BAHSET VEKİL BEY

  • Mustafa Kırkağaç08 Ekim 2017 19:03

    Laf kalabalığı yapmak kolay çözüm olacak soruna nasıl neşter vurulur onu SSK batıran genel başkanın cvb versin

  • ASKER08 Ekim 2017 18:30

    ARABA NIN ÇAMINI YUMRUKLADIN ARABAYA BEN BİNECEĞİMDİYE ŞÖV YAPIYORDUN

  • sencer08 Ekim 2017 18:07

    aykut erdoğdu sen o soruyu git hesap uzmanı genel başkanına sor bakalım ne yanıt verecek

  • YILMAZ08 Ekim 2017 18:05

    itimatı lutuf sanıp borca dalma bir gün istenecektir sonra darılma..

  • Erol Göy08 Ekim 2017 14:37

    Bütçe gelirleri tahminlerin altında ise 4 seçenek var Birincisi ek vergiler tahakkuk ettirmek İkincisi borçlanmak Üçüncüsü yatırımlardan vazgeçmektir dördüncüsü para basmaktır Ek vergiler gelirse ek vergileri getiren seçimleri kaybedebilir Yatırımlar azaltılırsa işsizlik artar Borçlanılırsa faiz giderleri artar faizler daha da yükselir Para basılır ise ulusal para değer kaybeder Ek vergi getirilse tahsilat bu yıl olamaz Yatırımlar da ertelenemez Geriye para basmak veya borçlanmak seçeneği kaldı BORÇLANMA SEÇİLDİ