E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaErdoğan'ın istifa talebi borsayı çökertti---

Erdoğan'ın istifa talebi borsayı çökertti

Erdoğan'ın istifa talebi borsayı çökertti
26 Aralık 2013 - 06:51 borsagundem.com

Kabine revizyonu öncesi yaşanan kritik istifalar borsada yatırımcıları korkuttu

Yükselişteki endeks yüzde 5,3 oranında düştü. Şirketlerin değeri 1 günde 20 milyar TL azaldı.

Hürriyet'in haberine göre, 17 Aralık’ta başlayan rüşvet ve yolsuzluk operasyonuyla sarsılan piyasalar, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın istifa ederken yaptığı açıklamalar ve operasyonda ikinci dalga iddialarıyla çöktü. Dün ilk seansı yüzde 1,15’lik yükselişle 69.793 puandan tamamlayan borsa, Bayraktar’ın seans arasında yaptığı açıklamalar ve seansın kapanışına doğru eski içişleri bakanı İdris Naim Şahin’in Ak Parti’den istifa haberiyle sarsıldı. Bayraktar’ın milletvekilliği ve bakanlıktan istifa ederken Başbakan Erdoğan’ın da istifa etmesi gerektiğini söylemesi borsada sert satışlara neden oldu. İkinci seansın açılışla birlikte hızla gerileyen borsa, seansın sonuna doğru hızlanan satışlarla günü yüzde 4,2’lik kayıpla 66.096 puandan tamamladı. Endeks 4 ayın en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Endekste ilk seans sonuna göre kayıp ise yüzde 5,3 oldu. Şirketlerin değeri bir günde 20 milyar lira azaldı. Yabancıların nael tatili nedeniyle piyasada olmaması, işlem hacmini düşürürken, yerli yatırımcıların panik satışları gözlendi.

Emlak GYO’da sert satış

Bayraktar’ın açıklamaları, özellikle Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hisselerinde kendini gösterdi. Emlak GYO hisseleri ikinci seansın açılışında, ilk seans kapanışına göre yüzde 8 düşerek 2.07 liraya kadar indi. Hisse günü yüzde 5,38’lik kayıpla 2.11 liradan tamamladı. Operasyonun göbeğindeki Halkbank’ın hisseleri de dün yüzde 5,45 düşerek 12.15 liraya indi. Operasyonun başladığı 17 Aralık’tan bu yana Emlak GYO hisseleri yüzde 20,3, Halkbank’ın hisseleri ise yüzde 23,1 değer kaybetti.
17 Aralık’ta başlayan operasyonun borsaya faturası ağır oldu. Bu süreçte dünyanın en fazla düşen borsası olan Borsa İstanbul’da endeksteki kayıp yüzde 11,6’ya ulaştı. Endeksteki kayba paralel olarak, borsada işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri de 59.9 milyar lira azalarak 492.1. milyar liraya geriledi.

DOLAR 2.090 TL’YE YÜKSELDİ

İstifa eden Bayraktar’ın açıklamaları, öncesi 2.0650 TL olan dolar, açıklama sonrasında 2.0900 TL’ye kadar çıktı. Bayraktar’ın açıklamalarında, Başbakan’ı işaret etmesini tansiyonun yükselebileceği olarak değerlendiren piyasalarda, siyasi riskin fiyatlara yansımasının kaçınılmaz olduğu belirtiliyor. Dolar bugünkü valörlü işlemlerde de 2.0978’e yükseldi.

YERLİLER DOLAR ALDI

Merkez Bankası, dün düzenlediği ihalede 450 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. İhaleye 625 milyon dolarlık teklif geldi. Yabancıların tatil nedeniyle etkin olmadığı piyasada Merkez Bankası’nın açtığı ihaleye, yerli kurumsal talep geldiği belirtildi.

8 günde 60 milyar TL kayıp

Endeks Piyasa değeri
16 Aralık 74.843 552 milyar TL
25 Aralık 66.096 492 milyar TL

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Artık yeter26 Aralık 2013 09:37

    Sorumluluk makamındakilere sesleniyorum : İster muhalefet olsun , ister iktidar piyasaları karıştırmaya devam ederseniz hiç birinize “OY YOK” ... Sizler tepinirken bizler para kaybediyoruz. Herkes sorumlu davranmasını bilsin !!! Yazıktır , biz o paraları dişimizden , tırnağımızdan artararak biriktiriyoruz .

  • Borsacı26 Aralık 2013 09:25

    Allah bu bayraktarı bildiği gibi yapsın ! Diğer bakanlar gibi sessiz sedasız gitmesini bilmedi ... Bizi de yaktı , çok zarardayız. Bu kadar sorumsuzluk olmaz !!! Böyle adamlardan devlet adamı olmaz ...