E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kur korumalı TL mevduat sistemine katılımın 163 milyar TL'ye ulaştığını açıkladı.
Yeni Ekonomi Modeli'nde çalışmaların süreceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemizin bir daha geçtiğimiz aylardakine benzer dalgalanmalar yaşamaması için gereken her tedbiri alıyoruz." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:
Türkiye'yi hedeflerine ulaştırmak, sorunlara çözümler üretmek, yeni projeler geliştirmek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. İstikrar ve güven iklimini güçlendirerek, ekonomideki hedeflerimize ulaşmamızı engellemek isteyenlere aradıkları ortamı vermeyeceğiz. Bu ülkenin boş teneke gürültüsünden öte anlamı olmayan polemiklerle, kavgalarla kaybedecek vaktinin ve enerjisinin olmadığı bilinciyle yolumuza devam edeceğiz.
Türkiye geçtiğimiz 20 yılda kurduğu güçlü altyapı sayesinde küresel sınamalara hiç hazırlıklı olmadığı kadar bir dönemden geçmektedir. Küçük iç sarsıntılar ve dış baskılarla yerle yeksan olan Türkiye fotoğrafı artık geride kalmıştır. Milletimizin birliğinin gücü devletimizin altyapısı ve makro dengeleriyle geldiği seviyenin desteği sayesinde kendi hedeflerimizden kopmadan devam edebiliyoruz.
Kendi içerisinde dinmesini beklediğimiz ekonomideki dengesizlik hali devam edince serbest piyasa ekonomisi kuralları çerçevesinde açıkladığımız tedbir paketiyle panik havasını dağıttık.
TL VADELİ MEVDUATTA SON DURUM
Şu ana kadar 163 milyar liralık mevduat kur korumalı sisteme geçmiştir. TL hesaplarına Hazine desteğinin hukuki altyapısını oluşturacak kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmektedir.
Devlet iç borçlanma senetlerine olan talebi arttırmak için burada da stopajları sıfıra indirdik. Temettü gelirlerine uygulanan stopajı yüzde 10'a çektik. Yastık altı altınları ekonomiye kazandırmaya yönelik çalışmalarımız sürüyor. İsteyen vatandaşlarımızın bu sisteme verdikleri altınlarını veya darphane bazındaki altınlarını fiziki altın olarak alabilmelerini de sağlayacağız. Tutarı 250 milyar lirayı, katılımcısı 13.2 milyon kişiyi bulan BES sistemindeki devlet katkısını yüzde 25'ten 30'a çıkartan kanun teklifi de Meclis Genel Kurulu'nda. Çeşitli fonlardan elde edilen kâr paylarının iştirak kazançlarını da bu kapsama alıyoruz.
Kamu bankalarının kredilerinin belli bir oranını her yıl önceden ilan edilecek sektörlere şeffaf şekilde kullandırmalarını temin ediyoruz. Proje odaklı bankacılığı yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. İhracat ve imalat sektörlerindeki sanayi şirketlerinin kurumlar vergisini 1 puan indiren teklif de Meclis'te görüşülmektedir.
"ÜLKEMİZE ZARAR VERENLERİ AFFETMEYECEĞİZ"
Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde hazırlıklarını sürdürdüğümüz çalışmaları kamuoyuyla paylaşmayı sürdüreceğiz. Ülkemizin bir daha geçtiğimiz aylardakine benzer dalgalanmalar yaşamaması için gereken her tedbiri alıyoruz. Kendi ülkesinin ve ekonomisinin felaketi pahasına açgözlülük yapanlara hareket alanı bırakmamakta kararlıyız. Ülkemize zarar verenleri affetmeyeceğiz.
Nice büyük mücadelelerden alnının akıyla çıkan bir millet olarak inşallah bu ekonomi programımızı da başarıya ulaştıracağız. Türkiye'yi çift paralı bir ülke olmaktan çıkararak dış ticaretle iştigal edenler hariç herkesin işini de, tasarrufunu da TL ile gerçekleştirmesi için herkesten destek istiyoruz. Kurumlarımızı, vatandaşlarımızı dövizden kendi paramıza ve kendi paramızda yürütülen finansal enstrümanlara geçmeye davet ediyoruz.
Geçtiğimiz yıl sadece milletimize daha uygun fiyatlarla doğalgaz, elektrik ve akaryakıt vermek için yaptığımız fedakarlığın tutarı 165 milyar liradır. Bu tutarın bütçenin neredeyse 10'da 1'i kadar olduğunu hatırlatmak istiyorum. Yılbaşından itibaren bu ürünlerin fiyatlarında yaşanan artışlar da mümkün olan en alt seviyede yapılmıştır.
Asgari ücretten memur ve emekli maaşlarına kadar çalışanlarımızın gelirlerinde yaptığımız artışları da bütçe imkanlarını sonuna kadar zorlayarak gerçekleştirdik.
Dünyadaki değişimlerin ekonomide de yeni yaklaşımları, yeni politikaları gerektirdiği gerçeğini ilk gören ülkelerden biriyiz. Türkiye'nin izlediği bu yol şimdi pek çok ülke tarafından değerlendirilmekte, yavaş yavaş uygulanmaya başlamaktadır.
"TURKOVAC SAYESİNDE KENDİMİZE DAHA GÜVENLE BAKIYORUZ"
Dünya Koronavirüs salgının yeni dalgası altında sıkıntılı günler geçirmeyi sürdürüyor. Sağlık sistemimiz, hastane ve yoğun bakımından aşıya kadar salgınla mücadelede gereken her türlü ihtiyacı karşılamaya yetecek kapasitede.
TURKOVAC aşımız sayesinde artık kendimize daha güvenle bakıyoruz. İnşallah yakın gelecekte Türkiye bu alanda dünyanın önde gelen merkezlerinden biri haline dönüşecektir. Salgının yayılması istihdam ve üretim tarafında şu ana kadar kaydadeğer bir kesintiye yol açmamıştır.
Bu son dalganın koronavirüsü öncelikle tehdit olmaktan çıkartarak rutin salgınlar seviyesine geriletmesini umuyoruz. Vatandaşlarımızın bu dönemde de temizlik, maske, mesafe kurallarına uymalarını, aşılarını yaptırmayı veya tamamlamalarını umuyoruz. Yeni varyantta maske kullanımının etkin sonuçlar verdiği bilinmektedir.
Ülkemizi geçtiğimiz 20 yılda şehir hastaneleri ve onları aratmayan devlet hastaneleriyle, özel kuruluşlarımızla dünyanın en üst düzeyde sağlık hizmeti veren kurumlarına kavuşturduk.
2021 yılında yaşanan yangın ve sel afetlerinde zarar gören vatandaşlarımıza 2090 işyeri, 2338 araç ve muhtelif ev eşyası yardımı kapsamında 354 milyon lira ödeme yapılmıştır.
Tarım ürünleri zarar gören vatandaşlarımıza 133 milyon ödeme gerçekleştirilmiştir. AFAD üzerinden 200 milyon liralık bir kaynak daha ayırıyoruz. Bu meblağ en kısa sürede Antalya, Artvin, Aydın, Bartın, Kastamonu, Mersin, Muğla, Osmaniye, Rize, Sinop ve Van'daki hak sahiplerine dağıtılacak.
Afganistan'da 13 milyonu çocuk olmak üzere 19 milyona yakın kişinin acil gıda sıkıntısı olduğu bilinmektedir. AFAD koordinasyonunda 10 STK'mızın desteğiyle bu ülkeye 700 ton gıda, giyim, sağlık, acil ihtiyaç ürünleri taşıyan bir 'iyilik treni' göndermeye hazırlanıyoruz. STK'larımız ve vatandaşlarımızca temin edilecek bu ihtiyaç malzemeleri Devlet Demiryollarımızın treniyle Afganistan'a ulaştırılacaktır. İmkanı olan vatandaşlarımızı katkıda bulunmaya davet ediyoruz.
Pancar alım fiyatını kg'da 42 kuruştan 80 kuruşa çıkardık. Böylece prim ve posa desteğiyle birlikte önümüzdeki dönem için üreticilerimize ton başına 875 liralık bir pancar bedeli ortaya çıkıyor.
Elektrik tüketim desteği programı kapsamında son 3 senede yıllık ortalama 2,1 milyon haneye toplamda 6,4 milyar lira kaynak tahsis edilmiştir. Elektrik desteği programının kapsamının kronik hastalığı nedeniyle cihaz kullanan maddi sıkıntı yaşayan vatandaşlarımız için de genişletiyoruz. 50,4 milyon liralık ilave kaynakla 20 bin aileyi daha bu kapsama alıyoruz.
Kömür yardımı alan hanelerde isteyenlerin bunu doğalgaz alarak da alabilmelerini sağlayan paket hazırlanmakta. Doğalgaz desteğinden yaklaşık 4 milyon hane yararlanacak.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:15)