E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaErdoğan-Biden görüşmesi ve faiz kararları---

Erdoğan-Biden görüşmesi ve faiz kararları

Erdoğan-Biden görüşmesi ve faiz kararları
11 Haziran 2021 - 13:50 borsaningundemi.com

Pazartesi NATO zirvesinde Erdoğan-Biden görüşmesi, sonrasında da TCMB, Fed ve BoJ faiz kararları izlenecek

Önümüzdeki hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), ABD Merkez Bankası(Fed) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) faiz kararları piyasalar tarafından yakından izlenecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel'de yapılacak NATO Zirvesi'nde ABD Başkanı Biden başta olmak üzere pek çok liderle bir araya gelecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'in yapacağı görüşme yeni haftanın ilk gününde önemli gündem maddesi olacak. Analistler, yurtiçi fiyatlamaları etkileyebileceğini belirtiyor.

Yurt içinde ödemeler dengesi, yurt dışında ABD üretici fiyatları, Çin sanayi üretimi verileri, Euro Bölgesi tüketici fiyatları haftanın diğer önemli verileri olarak takip edilecekler.

14 HAZİRAN PAZARTESİ – NATO ZİRVESİ/ ERDOĞAN-BİDEN GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden, NATO Zirvesi sırasında bir görüşme gerçekleştirecekler. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Biden ve Erdoğan’ın Suriye, Afganistan ve diğer bölgesel meseleleri görüşmek üzere bir araya geleceklerini ve Washington ile Ankara arasındaki "önemli farklılıkları" da ele alacaklarını açıklamıştı.

Haftanın ilk gününe Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) tarafından önemli bir veri ile başlanacak. TCMB Nisan ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini açıklayacak. Mart ayında cari denge 3,33 milyar TL açık vermişti.

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi ve konut satış istatistiklerini açıklayacak (10.00). Nisan ayında konut satışları baz etkisinden dolayı yıllık yüzde 124,1 artış göstermişti.

Yurt dışında Asya'dan erken saatlerde Japonya sanayi üretimi final rakamları gelecek (07.30). Öncü verilerle sanayi üretimi aylık yüzde 2,5, yıllık yüzde 15,4 artış göstermişti.

Avustralya, Çin, Tayvan ve Hong Kong borsaları kapalı olacak.

Euro Bölgesi sanayi üretimi, Avrupa piyasasında günün en önemli verisi olacak (12.00).

15 HAZİRAN SALI – HAZİNE BÜTÇE VERİLERİ

TÜİK, 2020 yılına ilişkin Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması ile Nisan ayına ilişkin ücretli çalışan istatistiklerini yayımlayacak(10.00).

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Mayıs ayına ilişkin Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi verilerini duyuracak (11.00). Merkezi Yönetim Bütçesi Nisan ayında 16,92 milyar TL açık verirken, faiz dışı denge 1,67 milyar TL fazla vermişti.

Almanya'da Mayıs ayına ilişkin final tüketici fiyatları açıklanacak(09.00). Öncü verilerle tüketici fiyatları aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 2,5 artış göstermişti.

İngiltere'de Nisan ayına ilişkin istihdam verileri gelecek. İşsizlik oranı Mart ayında yüzde 4,8 olarak açıklanmıştı.

Öğleden sonra ABD'den önemli veriler izlenecek. Perakende satışlar, üretici fiyatları ve New York Fed İmalat Endeksi (15.30), sanayi üretimi (16.15), işletme stokları, NAHB konut piyasası endeksi (17.00), sermaye hareketleri (23.00) ve API petrol stokları (23.30) ABD'de piyasaların yakından takip edeceği veriler olacak.

Almanya'da ayrıca 2 yıllık tahvil ihalesi gerçekleştirilecek. Bir önceki ihalede faiz -%0,66 seviyesinde oluşmuştu. İngiltere'nin 7 ve 30 yıllık, ABD'nin 20 yıllık tahvil ihaleleri de piyasaların izleyeceği veriler olacak.

16 HAZİRAN ÇARŞAMBA – FED FAİZ KARARI

Yurt dışında haftanın en önemli gündem maddesi olan ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı açıklanacak. ABD Merkez Bankası geçen yıl Mart ayında yaptığı 100 baz puan indirimin ardından düzenlediği tüm toplantılarında faizde bir değişikliğe gitmedi. Piyasaların beklentisi bu toplantıda da faizde bir değişiklik olmayacağı yönünde oluştu (21.00).

Kararın açıklanmasının ardından Fed Başkanı Jerome Powell, bir basın toplantısı düzenleyecek. Piyasalar Powell'dan gelecek açıklamaları yakından takip edecek.

Fed faiz kararıyla birlikte ekonomik projeksiyonlarını da yayımlayacak. Fed yetkilileri bir önceki raporda 2021 yılı büyümesini yüzde 6,5, 2022 yılı büyümesini yüzde 3,3 olarak tahmin etmişti.

ABD'de günün verileri MBA mortgage endeksleri (14.00), ithal fiyatlar, konut başlangıçları (15.30), DoE petrol stokları (17.30) olacak.

Günün ilk saatlerinde Asya'dan da önemli veriler bekleniyor. Çin'in sanayi üretimi, perakende satışlar, sabit yatırımlar, konut satışları ve işsizlik (05.00) verilerinin yanı sıra, Japonya'dan ticaret ve çekirdek makine siparişleri (02.50) verileri izlenecek.

Avrupa piyasalarının açılmasıyla birlikte ilk veri İngiltere'den gelecek.

Tüketici ve üretici fiyatları verileri piyasaların beklediği veriler arasında yer alıyor. Ülkede tüketici fiyatları Nisan ayında aylık yüzde 0,6, yıllık yüzde 1,5 artış göstermişti (09.00).

Euro Bölgesi işgücü maliyet endeksi ve ücretler verileri de gündemde bulunuyor (12.00).

Japonya 1 yıllık, Almanya 10 yıllık, İngiltere 14 yıllık tahvil ihaleleri düzenleyecekler.

Yurt içinde TCMB Nisan ayına ilişkin Konut Fiyat Endeksi verilerini açıklayacak (14.30). Mart ayında konut fiyatları aylık yüzde 2,4, yıllık yüzde 32,0 yukarı gelmişti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 3 yıl vadeli Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası doğrudan satacak.

17 HAZİRAN PERŞEMBE – TCMB PPK GÜNÜ

Fed'in faiz kararının ardından bu kez gözler yurt içinde TCMB'nin faiz kararında olacak. TCMB, Mart ayında sürpriz bir kararla faizi 200 baz puan artırdıktan sonra, son iki toplantısında faizi yüzde 19,00 olarak sabit tutmuştu (14.00). Foreks anketine katılan 24 ekonomistin 22'si faizde değişiklik olmayacağı, 2'si ise 100 baz puan indirim yapılacağı yönünde görüş belirtirken, AA Finans Anketinde tüm katılımcı ekonomistler faizlerin sabit kalacağı görüşünde buluştu.

TCMB özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu verilerini yayımlayacak (10.00).

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK) ve TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu ve rezervler öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Yeni Zelanda'dan gelecek GSYH rakamları günün ilk önemli verisi olacak (01.45). Ardından Çin'den yeni konut fiyatları (04.30), Avustralya'dan istihdam rakamları (04.30) verileri izlenecek.

Euro Bölgesinden tüketici fiyatları final verileri izlenecek (12.00).

Öncü verilerle enflasyon aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 2,0 artmıştı.

ABD'de işsizlik başvuruları, Philadelphia Fed İş Koşulları Endeksi (15.30), Conferance Board Öncü Göstergeler Endeksi (17.00), doğal gaz stokları (17.30) verileri bulunuyor.

TCMB'nin dışında günün diğer faiz kararları İsviçre, Endonezya, Norveç, Tayvan, Ukrayna ve Mısır'dan gelecek.

18 HAZİRAN CUMA – BOJ GÜNÜ

Japonya Merkez Bankası(BoJ) faiz kararı, haftanın son gününün son önemli merkez bankası kararı olacak. BoJ'un yüzde -0,10 seviyesinde olan faizde bir değişikliğe gideceği düşünülmüyor.

Japonya'dan gelecek bir diğer önemli veri enflasyon olacak (02.30).

Almanya üretici fiyatları, İngiltere perakende satışlar, Avrupa'da öne çıkan veriler olacak (09.00).

Yurt içinde TCMB kısa vadeli dış borç istatistiklerini, TOBB kurulan ve kapanan şirketler verilerini duyuracak (10.00).

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Objektif12 Haziran 2021 00:33

    Ok Yaydan Çıktı artık salgın bitiyor, ülkeye 45-50 milyar dolar Turizm'den para girişi olacak,piyasa canlanıyor.Silah satislarimiz hizlaniyor,ulkeler siraya girdi.Karadenizde rezervler artmaya devam ediyor. Büyüme rakamları coşmaya başladı.Ihracatta giderek artıyor.Bu haftadan itibaren doların ve dolarcıların çığlıklarını duyacağız.:))Kaçınılmaz.

  • Güven kaybı, belirsizlik12 Haziran 2021 10:06

    Dolar düşerse ihracat zarar görür ithalat artar, turist zarar görür, dolarizasyon artar diye çeşitli görüşler var.. Doları çıkartan karar ve söylemlerin sahibi şimdi izin verecek mi düşmesine bilmiyorum. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • .....12 Haziran 2021 08:26

    A haber izleyen lerde buradaymis.baska ne var.almanlarda kıskanıp,zekimurende görecek mi.

  • Türkoğlutúrk12 Haziran 2021 08:24

    ABD önce şeker konusunda istediğini aldı,zaten ne istedide vermedik.ama bu doları durdururmu zor.ekonominin dümeni nde ekonomiden anlamayan olduğu sürece işimiz zor.

  • Df11 Haziran 2021 15:29

    MB nin rezervlerini yükseltene kadar faizi %20 -21 e çıkarmalı. Enflasyonun üstünde olmalı. Ayrıca bankada doviz hesabı olanlara cazip kurdan satın alacak ve cazip faizli lira bazlı devlet tahvili ihrac edilecek bir program program oluşturulmalı. Dovize olmuş fşnansal piyasayı liraya cevrilirse zamanla faiz düşürülür. Devletin de doviz rezervleri güçlenirse. Fşnansal dengeler ve ekonomik büyümede gercekçi dengeler oluşur. .