E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
74. BM Genel Kurul çalışmaları için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iklim değişikliğiyle mücadelede herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.
BM Genel Kurulu kapsamında düzenlenen İklim Zirvesi'nde konuşan Erdoğan, Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında attığı adımlardan bahsederken, plastik kullanımını dörtte üç oranında azalttıklarını, herkes için sıfır karbonlu binalar yapacaklarını belirtti. Erdoğan, iklim değişikliğinin sınır tanımayan küresel bir sorun olduğunu belirterek, “ Yeryüzünün insanın istifadesine sunulmuş her şey, bizlere verilmiş bir emanettir. Emaneti bir sonraki sahibine teslim edinceye kadar onu en iyi şekilde korumak zorundayız. İklim değişikliği, sonuçları itibariyle sınır tanımayan küresel bir sorundur. Küresel sorunların çözümünde gerek bölgesel, gerek uluslararası düzeyde iş birliğinin tesis edilmesi şarttır. Türkiye, iklim değişikliğiyle başarılı mücadele için evvela yerel düzeyde eyleme geçilmesi gerektiğinin farkındadır.” Dedi
“Türkiye elektriğin yüzde 30’undan fazlasını yenilenebilir enerjiden karşılıyor”
Dünyanın en kalabalık metropollerinden İstanbul'da, 4,5 yıl boyunca Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığını, son 17 yılda ise hem Başbakan hem de Cumhurbaşkanı olarak ülkesine hizmet ettiğini belirten Erdoğan, “ İstanbul ile beraber, 81 vilayetimizin tamamında katı yakıtlar yerine doğalgaz kullanımını yaygınlaştırdık. Türkiye, bugün yenilenebilir enerjide, bölgesinde lider ülke konumundadır. Halihazırda, elektriğin yüzde 30'undan fazlasını yenilenebilir enerjiden karşılıyoruz. Yenilenebilir enerjinin, elektrik üretimindeki payını 2023 yılında yaklaşık yüzde 39 seviyesine yükselteceğiz.Türkiye bugün yenilenebilir enerji konusunda bölgede lider ülke konumundadır.
“Sera gazı salınımını düşürmek için yeni metro hatları inşa ediyoruz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de orman varlığının arttığını belirtti. İklim duyarlı, enerji verimli şehirler inşa edilip afet riskini de azaltıldığını kaydetti. Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü : “ Millet bahçeleri projemizle, yeşil alanlarımızı ve dolayısıyla yutak kapasitemizi hızla artırmayı hedefliyoruz. Orman varlığını artıran nadir ülkelerden biriyiz. Son 17 yılda 4 milyardan fazla fidanı toprakla buluşturduk. 11 Kasım'da 11 milyon fidan daha dikiyoruz. Ayrıca, şehirlerimizdeki trafik sorununu hafifletmek ve sera gazı salınımını düşürmek için yeni metro hatları inşa ediyoruz. “ dedi.
“Ulaşımda demiryollarının payı artacak”
Türkiye’de raylı sistemi arttıracaklarını belirten Erdoğan,” Demiryolunun toplam yük taşımacılığı içindeki payını yüzde 5 civarından, yüzde 10'a, yolcu taşımacılığındaki payını ise yüzde birlerden, yüzde 4'e çıkarmayı hedefliyoruz. Hızlı tren hatlarımızı, önümüzdeki 5 yıllık dönemde yaklaşık 5 bin 600 kilometreye taşıyacak, şehir içi raylı sistem uzunluğumuzu ise yüzde 50 civarında artıracağız. Marmaray ve Avrasya gibi tarihi nitelikteki projelerimizi hayata geçirdik" diye konuştu.
“Plastik poşet kullanımını dört üç oranda azalttık”
Erdoğan, Türkiye’de plastik poşet kullanımın azaltıldığını belirterek, "Ülkemiz genelinde atık yönetimi, iklim dostu teknoloji ve enerji kaynaklarının kullanımı, hava, su ve toprak kalitesinin iyileştirilmesi yönünde önemli gelişmeler kaydettik. Uygulamaya koyduğumuz bir düzenlemeyle, ülkemizdeki plastik poşet kullanımını 4'te 3 oranında düşürdük. “ dedi
"Emine Erdoğan’ın projesini benimsendi"
Türkiye’nin iklim değişikliyle uyumlu projelerini aktaran Erdoğan şöyle devam etti: “ Eşimin öncülüğünde başlatılan 'Sıfır Atık' projesi, tüm şehirlerimizde ve kurumlarımızda, hızla benimsendi. Sıfır Atık projemizi, tüm Türkiye'ye yaygınlaştırıyoruz. 2023 itibariyle, yaklaşık 400 bin binada, sıfır atık sistemine geçmiş olacağız. Atıklardan geri kazanım oranını, yüzde 13'ten, 35'e taşıyacağız. Bisiklet yolları da son dönemdeki en önemli yatırım alanlarımızdan birini oluşturuyor. 2023'te bisiklet yollarını da bin kilometreden 4 bin kilometreye çıkaracağız. Kalkınma hedeflerimizden vazgeçmeden, iklim değişikliğine uyum ve afetlere karşı dayanıklılığa yönelik politikaları hayata geçiriyoruz" dedi.
“ Her bölge için ayrı eylem planı hazırladık”
Yerel düzeyde, iklim değişikliği ile mücadele etmek adına için her bir coğrafi bölge için ayrı ayrı eylem planları hazırladıklarını belirten Erdoğan, “ Karadeniz bölgesi için eylem planımızı yayınladık. Diğer bölgelerimiz için de kısa sürede yayınlayacağız. Burada çalışma grubumuzun girişimlerini de sizlere takdim etmek istiyorum. İlk girişim, yerel iklim yatırımı için liderlik girişimidir. İkincisi ise herkes için sıfır karbon binalar girişimidir. Bu önemli girişimin iki temel bileşeni vardır. İlki 2030 yılına kadar yeni binaların, 2050 yılına kadar ise mevcut binaların sıfır karbon hale getirilmesi amacıyla yol haritalarının hazırlanmasıdır. İkincisi, 2030 yılına kadar küresel ölçekte yaklaşık 1 trilyon dolar tutarındaki yatırımın hayata geçirilmesidir. Üçüncü girişimimiz, iklim dostu ulaşım girişimiyle, sürdürülebilir kentsel ulaşım sistemlerinin oluşturulmasını hedefliyoruz. Bu girişimlerimizin hayırlı olmasını diliyor, tüm ülkeleri imkanları ölçüsünde ve hakkaniyet temelinde elini taşın altına koymaya davet ediyorum. Eş başkanlığını yürüttüğümüz çalışma grubunun geliştirdiği girişimlerin herkes tarafından destekleneceğine inanıyorum." dedi.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Kulağa hoş geliyor amma uygulamak zor ilk önce insanlar bilinçlenmesi lazım ve bütün il ve ilçelerde geri dönüşüm tesisleri olması şart geridönüşüm olmayan yerlerde bütün çöpler derelerde ve dağ yamacına döküyorlar en büyük felaket geri dönüşüm olmayan il ve ilçelerdir
Arabasından çevreye sigara, pet şişe ve meşrubat şişesi atanlar, piknik ve mangal sonrası çöplerini bırakanlar, sokakları kirletenler, özetle çevreyi kirletenlere caydırıcı cezalar uygulanmalı, gerekirse apt. Ve dükkan önleri kirli olan işletme ve apt. Yönetimine cezai yaptırımlar getirilmeli, aynı şekilde görüntü ve ses kirliliğinin de önüne geçilmeli özellikle korna çalan arabada yüksek sesle müzik çalan magandalar a yaptırım getirilmeli, büyükşehirlerde minibüslü otobüslü toplu taşımaya son verilerek hızla metro ve hafif raylı sisteme geçilmeli, çok şey mi istiyorum, bence hayır bütün bunlar batılı ülkelerde uygulanan ce ülkemizde de uygulanabilir ıygulamalardır.
Helal vatandas muthis laf...
BİZ SIFIRI TÜKETTİK ZATEN
Güzel yorum TEBRIKLER...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:43)