E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriErdemir ucuz çeliğe savaş açtı---

Erdemir ucuz çeliğe savaş açtı

Erdemir ucuz çeliğe savaş açtı
16 Nisan 2012 - 07:11 borsaningundemi.com

2011’de 500 milyon dolar maaş ödedi, Ukrayna’dan gelen ucuz çeliğe savaş açtı

Ereğli Demir Çelik İşletmeleri (ERDEMİR) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tar, “Grup olarak 16 bin çalışanımıza yılda 500 milyon dolar maaş ödüyoruz. Ukrayna’dan gelen çelik ürünleri haksız rekabete yol açıyor. Hükümet harekete geçmeli” dedi.
TOPLAM 16 bin çalışanı ve yıllık 1 milyar liralık kârı ile Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden Oyak Grubu’nun iştiraki Ereğli Demir Çelik İşletmeleri (ERDEMİR), Ukrayna ve Rusya’dan gelen ucuz çeliğe savaş açtı. Dünyada çelik arzı fazlalığı yaşanırken ve Türkiye’ye piyasanın altında fiyatlarla çelik girmeye başlaması Erdemir yönetimini harekete geçirdi. çalışanlarına yıllık 500 milyon dolarlık maaş ödediklerini anlatan Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tar, “Dünya çelik üretiminde önemli paya sahip Ukrayna’dan gelen çelik ürünleri haksız rekabete yol açıyor. Hükümetin harekete geçmesi gerekiyor” dedi.
100 dolar altında
Son yıllarda haksız rekabet nedeniyle iç piyasadaki üretim kapasitesinin tam anlamıyla kullanılamadığını belirten Fatih Tar, şu değerlendirmeyi yaptı: “Ukrayna ve Rusya sıfır gümrük ve haksız rekabetle Türkiye’deki fiyatın 100 Dolar altında satış yapıyor. Kore ve Japonya da yavaş yavaş Türkiye’ye girmeye başladı. Önlem alınmazsa Türk çelik sektörü için sıkıntı büyüyecek. İç piyasada tonu 776 dolar olan çeliği Ukrayna 610 dolara satabiliyor. Rusya ve Ukrayna’dan 3-4 milyon ton çelik geliyor. Bu ülkelerle aramızdaki haksız rekabet giderek büyüyor. Sorunun ana kaynağı Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu ile Türkiye arasında yapılan anlaşma kapsamındaki ürün listesinde yer alan yassı çelik mamullerinin ithalat vergi oranları. Bunun yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Mevcut durumda Türkiye’ye ucuza çelik satılması söz konusu oluyor.”
Cari açık için önemli
Tar, yassı çeliklere ithalat gümrük vergisi uygulanması gerektiğini belirterek, “Cari açığın azaltılması için ithalat yerine kaliteli ve yeterli yerli yerli çeliğin kullanılması sağlanmalı. Rusya ve Ukrayna’dan vergisiz çelik geldiği gibi serbest bölgelere de gümrüksüz olarak çelik ürünleri geliyor. Bunun nasıl olabildiğini anlayamıyoruz” diye konuştu. 2011’de 1 milyar liralık rekor kâr yaptıklarını anlatan Tar, şu bilgileri verdi: “Her yıl 400 milyon dolarlık kapasite artırma ve iyileştirme yatırımı yapmaları gerek. Bütün bu maaş ödemeleri ve yapmamız gereken yatırımlar varken, 2012’de bizi sıkıntılı bir dönem bekliyor. Çünkü dünya çelik üretiminde fazlalık var ve sektörümüz dışarıdan sıfır gümrükle gelen kalitesiz ithalatın tehdidi altında.”
Yurtdışında madenlerle ilgileniyoruz
TÜRKİYE’nin en önemli sorunlarından birinin de çelik sektörünün hammadde kaynağı olan demir madeninin az olmasını gösteren Fatih Tar, şunları söyledi: “Hurda demir Erdemir gibi entegre tesislerde kullanılmıyor. Türkiye madenlerindeki demir oranı çok düşük seviyelerde. Oysa dünyada yüzde 60 demir içeren madenler var. Bizim yurtdışından maden sahası almamız gerekiyor. Ancak bunun da o ülkedeki siyasi ve toplumsal risklerden kaynaklanan tehlikeli var. Brezilya’da demir madeni almak için görüşmeler yaptık. Devletin, bu tür madenlerle ilgili destek ve sigorta sistemi yaratması şart. Hükümet, girdi tedariğinin garanti altına almak için özel şirketlerin yurt dışından maden ocağı alabileceğini belirten çalışmalar başlattı. Ancak, risklere karşı bir sigorta şirketi de gerekli.”
Yerli otomobil için ‘çeliğimiz’ hazır
YERLİ otomobil üretimi için Türkiye’nin en önemli yassı çelik üreten grubu olarak hazır olduklarını söyleyen Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tar, “Türkiye’de üretilen otomobillerde kullanılan çeliğin yüzde 40’ını Erdemir veriyor. Yerli otomobil projesi için de hazırız. Erdemir yassı çelik üretiminde Avrupa’da dördüncü sırada. Grup olarak Türkiye yassı çelik pazarının yüzde 33’ünü de elinde bulunduruyoruz. Grup olarak, yurtdışında tesis almak için de araştırmalar yapıyoruz. Hatta birara İspanya’dan şirket almak istedik. Ancak görüşmeler sonuçsuz kaldı” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 50,30
En Yüksek: 51,35
En Düşük: 50,70
Değişim -1,57 %
FK: 9,42
PD / DD: 0,78
İşlem Hacmi 2.210.444.180
Toplam Adet: 43.489.190
Ağırlıklı Ort.: 50,98
ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sadik16 Nisan 2012 09:12

    Ukrayna rusya turkiyeye satis yapiyorsa sizde rusyaya ukraynaya yapin tekabet ortami kaliteyi arttirir onlar burada bu iisi yapiyorsa izde orada fabrika alin veya kurun

  • geç kaldınız.16 Nisan 2012 08:16

    çok geç kaldınız. özellşetirmeden alırken işçilikle uğraşacağız demediniz. yatırımları yapmada geç kaldınız. elin korelisi 4 yılda sizin üretiminizin 2 katı tesis kurdu. siz hala aynı yerinizde sayıyorsunuz. ağlamakla rekabet olmaz, çalışmakla rekabet olur..