E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Erdemir, illi çeyrekte Çin kaynaklı fiyat baskıları nedeniyle satış ve kârlılıkta sorunla karşılaşmıştı. Ancak ikinci çeyrekten itibaren fiyatların daha iyi gittiğini söyleyen Erdemir CEO'su Ali Pandır, "Yılın kalanında daha iyi kâr ve satış rakamlarının olacağını tahmin ediyoruz" diyor. Pandır, İtalyan liva şirketine teklifte bulunma konusunda henüz karar vermediklerini sözlerine ekliyor.
Türkiye'de ağır sanayinin lokomotifi olan Erdemir, ilk çeyrekte Çin kaynaklı fiyat baskıları nedeniyle satış ve kârlılıkta sorunlarla karşılaşmıştı. Ancak Erdemir CEO'su Ali Pandır, ikinci çeyrekten itibaren fiyatların daha iyi gittiğini söylüyor ve kârlılık rakamlarında toparlanma beklediklerini ifade ediyor.
Erdemir, dünyada tam kapasiteyle çalışan nadir demir-çelik şirketlerinden biri. Yeni yatırımlarla 9 milyon tonluk kapasitenin iyileştirilmesi yönünde çalışmalar devam ediyor. Ancak bu yatırımlar devreye girene kadar talebi karşılamakta zorlanıyor. Şirket, talebe karşılık verebilme adına özellikle yurtdışında satın almalara sıcak bakıyor. Bu amaçla şu sıralarda İtalyan liva ile ilgileniyor. Ilva'da ihale sürecinin kasım ayına sarktığını söyleyen Ali Pandır, teklif verip vermeme konusunda kararlarını henüz vermedikleri aktarıyor. Ali Pandır ile Erdemir'in satın alma, yatırım ve bilanço performansını, strateji ve beklentilerini konuştuk.
İtalyan çelik üreticisi llva'nın ihalesinde son durum nedir?
İhale süreci kasım ayına sarktı. Biz de bu süreçte şirketi inceleyip teklif verip vermeme konusunda karar vereceğiz. llva'nın tam kapasiteyle çalıştığı zamanlarda 12 milyon tonlara kadar çıkan bir kapasitesi vardı.
Son yıllarda yaşadığı sıkıntılarla bu rakam 4,5 milyon tona geriledi. Zaten özelleştirme süreci tamamlanana kadar şirket kayyumun elinde. Erdemir Grubu olarak 9 milyon ton kapasitemizin tamamını kullanıyoruz. İlave yatırımlarımız var ancak iki yıldır özellikle yurtdışında satın alma arayışımız var. Dünyada korumacılık anlayışı gereği, satış yapılan bölgelerde üretim tesisinin olması bir avantaj.
Dünyada yaşanan korumacılıktan Erdemir ve Türkiye nasıl etkileniyor?
Şu anda AB bazı ürünlerde Türkiye'nin de dahil olduğu bazı ülkelere bir soruşturma açmaya hazırlanıyor. Bu soruşturmada başta Çin hedefleniyor. Türkiye de önemli bir ihracatçı olduğu için, Çin ve Rusya gibi ülkelerin olduğu soruşturmaya dahil ediliyor. Dünyada koruma duvarları oluşturulurken, bu yönde daha somut adımlar atılmasını istiyoruz. Sektörde özellikle entegre iki tesis olan Kardemir ve Erdemir haricindeki ark ocaklı 25 çelik üreticisi sıkıntı yaşıyor. Çünkü bu şirketler ithal hurdayı eritip elektrik enerjisiyle çelik üretimi yapıyor.
2015 ve 2016 ilk çeyrek finansal tablolarınıza göre satışta ve kârlılıkta düşüş var. Bu durum neden kaynaklandı?
Geçen yıl ilk çeyrekte 337 milyon TL olan kârımız bu yıl ilk çeyrekte 164 milyon TL'ye geriledi. Çin'de 2014 yılının ortalarından bu yana frene basılması, çelik sac fiyatlarının 500-600 dolardan, kârlılık sının olan 300 doların altına, 250 dolara düşmesine neden oldu. Türkiye olarak bu rakama biz inmedik, 300 dolarlar seviyesinde kaldık, yine de bu fiyatlardan etkilendik. Ayrıca ihracata hız veren Çin'in global pazarda da baskısı oldu.
2016'da fiyatlar nasıl şekillendi?
2016 yılının ocak ayında fiyatta daha fazla inemeyen ve fiyatı yataylaştıran Çin, şubat ayından itibaren ise fiyatları bir anda fırlatmaya başladı. Her hafta 50 dolarlık artışlarla nisan ayına kadar fiyatı 500 dolara kadar çıkardı. Nisanda ise bir kırılma ve düzeltme hareketine geçildi. Şu an düzeltmenin dibine gelinmiş durumda. Çin'de bu dip nokta, 350-380 dolar arasında değişiyor. Tahminimiz, 300 doların altına indiğinde zarar eden Çin'in bir daha bu zararı yaşamamak için düzeltmeyi 350 dolar civarında stabilize etmesi. Bu rakam da bizim için fiyatın 400 Dolar olacağı anlamına geliyor. Bu da kârlı bir seviye.
2016 yılının geri kalanı için beklentileriniz neler?
2016 yılı ocak-mart dönemindeki satışlarımız, 300 dolarlık dip seviyeden yaptığımız satışlardı. Çünkü satış ile sevkiyat arasında iki aylık bir zaman dilimi bulunuyor. Bu nedenle ilk çeyrek en kötü dönemimizdi diyebilirim. Bir daha bu denli düşük bir performans sergilemeyeceğiz . En azından şu anki trendle bu olmamalı. Nisan ayı satışlarımız daha yüksek fiyatlardan yapıldı. İkinci çeyreğin çok daha iyi olacağını tahmin ediyoruz.
Yılın geri kalanı için öngörünüz nedir?
Yılın geri kalanında da TL bazında satış büyüklüğü açısından geçen yılki performansımıza yakın sonuçlar elde ederiz. Bizim için en önemli nokta tonaj. Tonajımız bu yıl da artış gösteriyor. Geçen yıl 7,4 milyon ton yassı mamul üretimi, 1,5 milyon ton uzun mamul üretimi ve böylece toplamda 8,9 milyon tonluk üretim yaptık. 2016 beş aylık dönemde ise 4 milyon tona yakın bir üretime ulaştık.
Erdemir'in toplam piyasa değeri 13,8 milyar TL. Yatırımcıya ne gibi mesajlar vermek istersiniz?
Türkiye'nin en büyük sanayi şirketi olarak, Türkiye'ye paralel şekilde büyüyoruz. Bu nedenle her zaman sağlam bir yatırım aracıyız ve uzun dönemli temettü verimine de önem veren yatırımcı için en güçlü hisselerden biriyiz. Sürekli yatırım yaparak ve yüksek temettü vererek yatırımcımızı memnun ediyoruz. Kısa vadeli yatırımcı için başka fırsatlar olabilir ama biz daha çok sağlam ve uzun dönemli yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için doğru ve Oyak gibi önemli bir hissedar ile oldukça güvenli bir adresiz.
ALİ PANDIR'DAN KRİTİK NOTLAR...
*Erdemir Grubu olarak önemli bir şansımız kapasite sorunu yaşamamamız. Yüzde 100 kapasite kullanıyoruz. Özellikle otomotiv ürünlerinde siparişleri geri çevirmek durumunda kalabiliyoruz.
*Galvaniz üretimi için 330 bin tonluk bir tesisimiz var ve tamamı dolu. Bir o kadar kapasiteye sahip olacak ve 120 milyon dolarlık yatırımımız 20l8'de devreye girecek. Bu açıdan sadece galvaniz tesisi olan bir şirketi satın alabiliriz.
*Üretim sürecimizin belli darboğazlarını giderici stratejik satın almalar yapabiliriz. Bunlar da küçük satın almalar olur.
*460 milyon dolarlık yatırım bütçemiz var. Özellikle sıcak sac ağırlıklı üretimimizi soğuk, galvanizli ya da başka bir kaplamaya ve elimizdeki mevcut üretim miktarını katma değeri daha yüksek ürünlere çevirecek yatırımlar planlıyoruz.
Talip Yılmaz/Ekonomist Dergisi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:36)